hirdetés

Magyarország szervezi meg a 2026-os európai állatvédelmi konferenciát

Gerhát Petra

2024. május 27 - Képek: Getty Images Hungary

Eredményesen zárult az Európai Állatjólléti Tanácsok Fóruma Edinburgh-ben. Az uniós tagállamok elméleti és gyakorlati tapasztalatokat osztottak meg egymás között, valamint közös állatvédelmi víziót alakítottak ki.

hirdetés

Ovádi Péter, az állatvédelmi cselekvési terv kidolgozásáért és végrehajtásáért felelős kormánybiztos számolt be arról, hogy Magyarország is képviseltette magát az EuroFAWC-on, azaz az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumán.

Állatvédelmi kerekasztal az európai állatok jövőjéért

Az EuroFAWC még 2006-ban jött létre annak érdekében, hogy platformot nyújtson az információk és különféle állatvédelmi szemléletek megosztásához, illetve hálózatot biztosítson az Állatjólléti Tanácsok számára Európa-szerte. A testület működésének alapköve az elméleti és gyakorlati tapasztalatok megosztása a tagállamok között, és a közös állatvédelmi vízió kialakítása.

„A kétnapos ülés kiemelt témája volt a szaporítók elleni küzdelem, valamint a megnövekedett számú állatállomány. A jelenlévők arról számoltak be, hogy a Covid–19-járvány óta jelentősen megnőtt a kutyák száma valamennyi országban. A résztvevők egyetértettek abban, hogy csak az országok közötti sikeres együttműködéssel lehet megoldani a szaporítók okozta problémát, ezért közös munkát kezdünk meg ezen a területen. Az ülésen kezdeményeztük a sikeres Állatvédelmi Témahétre való tekintettel az Európai Állatvédelmi Témahét elindítását, mely nagy sikernek örvendett, számos résztvevő jelezte azonnali csatlakozását” – tudósított a kormánybiztos, kiemelve azt is, mennyire örül, hogy hazánk is csatlakozott a kezdeményezéshez.
Az EuroFAWC felkérte hazánkat, hogy Magyarország rendezze meg 2026-ban az Európai Állatjólléti Tanácsok Fórumának éves konferenciáját.
Ovádi Péter hangsúlyozta azt is, hogy a nemzetközi kapcsolatok rendkívül fontosak az újabb eredmények eléréséhez. Ugyanis számos kihívás, mint például a kutya- és macskaszaporítók elleni küzdelem, határokon átívelő megoldásokat és cselekvést kíván meg. A kétnapos ülés kiemelt témája volt a szaporítók elleni határozott fellépés, valamint a megnövekedett számú állatállomány.
Az idén  szeptember 30. és október 13. között tartandó Állatvédelmi Témahét már Európa több országában is elérhető lesz. A szervező célja, hogy a részt vevő oktatási intézmények nemzetközi partneri kapcsolatokat alakíthassanak ki az állatvédelem fejlődése érdekében.
Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.
állatvédő európai állatvédelmi stratégia Ovádi Péter szaporító

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!