hirdetés

Az Amerikai Kennel Klub története: tudtad, hogy 12 sportoló alapította?

Ferenczi Deborah

2022. március 5 - Képek: Getty Images Hungary

Bizonyosan hallottál már az Amerikai Kennel Klub-ról (AKC), amely az Egyesült Államokban található fajtatiszta kutyák hivatalos törzskönyvét kiállító szervezet. A nyilvántartás vezetése mellett a klub népszerűsíti és szankcionálja a fajtatiszta kutyák rendezvényeit.

hirdetés

Az Amerikai Kennel Klub megalapítása az 1800-as évek közepére nyúlik vissza. Az alábbiakban utánajártunk annak, hogy pontosan milyen célból alakult a szervezet.

A kezdetek

Az 1800-as évek elején az angolokat elkezdte foglalkoztatni a kutyák funkciója mellett a szépségük is. Ez a hóbort pedig igencsak hamar Észak-Amerikába is átterjedt, ennek köszönhetően rendezték meg a 1877-ben a Westminster Kennel Club kutyakiállítást. Amint elkezdődtek ezek a versenyek, szinte azonnal nyilvánvalóvá vált egy szabályozó testület szükségessége. Az 1876-ban alapított National American Kennel Club 1879-ben kezdte kiadni és nyilvánosan hozzáférhetővé tenni a hivatalos törzskönyvét. Idővel azonban a terepgyakorlatok irányába indultak el, így felhagytak a bemutatókkal, és megváltoztatták a nevüket National Field Trial Association-re.

Kik alapították az AKC-t?

1884-ben egy 13 fajtaklubból, 10 amerikai klubból és három kanadai klubból álló csoport egyesülése alkotta meg az Amerikai Kennel Klubot, melyet hivatalosan 12 sportoló alapított, akik jártasak voltak mind a terepgyakorlatok, mind a kutyakiállítások megszervezésében. A 13 klub vállalta, hogy mindent megtesz a fajtatiszta kutyák tanulmányozásának, tenyésztésének, kiállításának, sportoltatásának érdekében. Amikor 1886-ban viták kezdődtek az amerikai és a kanadai fajtaklubok között, a kanadaiak kiléptek a szervezetből, és két évvel később létrehozták a Canadian Kennel Clubot.

A kanadai törzskönyvvel rendelkező kutyák

1894-ben az Amerikai Kennel Klub elkezdte megtagadni az amerikai törzskönyvvel nem rendelkező kanadai kutyák részvételét a kiállításain, követve az amerikai fajtatiszta szervezetekben uralkodó trendeket. 1906-ban az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma kimondta, hogy az Amerikába importált, az AKC-nél nem regisztrált kutyák után illetéket kell fizetni. A későbbiekben 1911-ben ezt megváltoztatták, lehetővé téve a már szülőhazájában lévő kennelklubhoz regisztrált kutyák vámmentes belépését az országba. Az AKC, a CKC és a KC megállapodásokat kötöttek, amelyek alapján bármely fajtiszta kutyát regisztrálhattak hazájában az adott klubnál, és ennek értelmében nem kell vámot fizetni utánuk. 1909-ben a csoport New Yorkba költözött, ahol bejegyezték hivatalos szervezetként.

Hogyan kerülhet be egy fajtatiszta kutya az AKC nyilvántartásába?

Az AKC jelenleg a legnagyobb fajtatiszta kutyák nyilvántartására szakosodott szervezet az Egyesült Államokban, illetve az egyetlen non-profit nyilvántartás. Ezentúl természetesen világszínvonalon is rendkívül ismert és befolyásos. A fajtatiszta kutya nyilvántartásba vételéhez a szüleit az adott szervezetnél azonos fajtaként, illetve elismert alomként kell nyilvántartani. Ha az eb szüleit nem regisztrálták, vagy az alom nincs nyilvántartva, akkor kizárólag abban az esetben tehető kivétel, ha az AKC speciális nyilvántartási kutatással megállapítja, hogy a kutya jogosult a szervezet nyilvántartására. Amint a jogosultság megállapítása teljesül, akár alom-elismerési kéréssel, akár nyilvántartási kutatással, az ebet fajtatisztaként regisztrálhatja az AKC. A regisztráció azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy az eb egészséges vagy kiállítási minőségű vérvonalból származik. Nem feltétlenül tükrözi a tenyésztő minőségét vagy a kölyökkutya neveltségét sem, kizárólag a származására irányul.

Amerikai Kennel Klub Amerikai Kennel Klub története fajtiszta kutyák fajtiszta kutyák nyilvántartása kutya történelem kutyaversenyek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink