hirdetés

Ezért ásít a kutyád, amikor rád néz

Hangai Lilla

2024. április 24 - Képek: Getty Images Hungary

Biztosan te is megfigyelted már, hogy gyakran, amikor kutyád meglát, hatalmasra nyitja a száját és ásít egyet. Bár mi, emberek, az ásítást az unalommal hozzuk gyakran összefüggésbe, a kutyák esetében ez a reakció egészen mást takar.

hirdetés

Nem is húzzuk tovább az időt, lássuk, mit jelent, ha ásít a kutya, miközben a gazdájára néz.

Ha a kutya ásít, az egy különleges funkciót lát el

Az ásítás tulajdonképpen arra szolgál, hogy lenyugtassa az ebet. Hasonló ahhoz, mint amikor mi egy nagy levegőt veszünk. Lényegében a bundás jószágot annyira elárasztják az érzelmek – legyenek azok pozitívak vagy negatívak –, hogy szükségük lesz némi időre ahhoz, hogy lenyugodjanak. Ezzel az apró gesztussal nem csupán időt nyernek, de nyugodtnak is tűnhetnek azok számára, akik éppen rájuk néznek, vagy velük vannak.

A kutatások szerint ásítás közben a nagy mennyiségű oxigénbevitel hozzásegíti az agyukat ahhoz, hogy összpontosítsanak és nyugodtak maradjanak. Egy hasznos tipp nekünk, embereknek is, hogy ha eluralkodnak rajtunk az érzelmek, és szeretnénk azonnal visszanyerni a higgadtságunkat, alkalmazzunk néhány légzőgyakorlatot. Bár banálisnak tűnhet, tudományos tesztek igazolják, hogy működőképes technikáról van szó.

Túl sok az inger, túl sok az érzelem…

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ezért figyelj oda az ásításra

Bár ahogy írtuk is, ez egy önnyugtató mechanizmus a kutyák részéről, a gazdinak a feladata, hogy monitorozza az eb viselkedését, és közbelépjen, ha arról van szó. Értjük ezalatt azt, hogy ha az eben azt látod, hogy folyamatosan ásít, miközben te próbálod meginni a kávédat egy bisztróban, vagy miközben összefutottál egy régi ismerőssel és annak örökmozgó kedvencével vagy gyerekével, akkor igyekezz eltávolítani magatokat ebből a helyzetből annak érdekében, hogy társad is megnyugodhasson.

A folytonos, hosszan tartó stressz az ebek szervezetét is megviseli, így ne essünk abba a hibába, hogy a ignoráljuk a jeleket. Ez persze nem azt jelenti, hogy ne kellene szocializálni a kutyát. Hogy ezt hogyan érdemes megtenni, arról itt olvashatsz bővebben.

Ide kattintva pedig további jeleket sorolunk fel, amelyek arra utalhatnak, hogy a kutya stresszes. Ebben a cikkünkben pedig olyan egyszerű trükköket mutatunk, amelyekkel segíthetsz szorongó kutyád feszültségét feloldani.

ásít ásítás kutya stresszel kutya stresszes

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink