hirdetés

Innen tudhatod, hogy csiklandós a kutyád

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 3 - Képek: Getty Images Hungary

Közismert, hogy a kutyák rengeteg mindenben hasonlítanak az emberekre. Szerelembe tudnak esni, van saját zenei ízlésük, sőt – még csiklandósak is lehetnek.

hirdetés

Ugyanúgy éreznek, mint mi

Bár egy kutya nem kacag vagy visítozik, ha csiklandós helyen vakargatjuk, a bőrükben ugyanazok az idegvégződések találhatók, mint nekünk, embereknek. Így ha véletlen pont egy csikis ponton találjuk el őket, valószínűleg hasonlóan éreznek, mint a gazdi, ha valami vagy valaki megcsikizi.

A csiklandozást tudományosan két típusba soroljuk: az úgynevezett knizmézis a lágyabb, puha érintés által kiváltott reakció, a gnargalézis pedig a durvább, inkább vakargatás-szerű csiki. Az embereknél mindkét verzió megfigyelhető, a kutyákra azonban jellemzőbb az utóbbi. A bundájuknak köszönhetően ugyanis a lágyabb érintések okozta ingerre általában immunisak.

A hátra húzott fülek árulkodó jelei a csiklandósságnak.

Honnan veheted észre, hogy csiklandós a kutyád?

A kutyák eltérően reagálnak a csiklandozásra. Az inger befogadására szolgáló idegvégződések minden ebnél jelen vannak, ám nem mindegyiküknél váltanak ki reakciót. Az emberekhez hasonlóan a kedvenceket is három csoportba sorolhatjuk a csiki-skálán. Vannak, akik kifejezetten élvezetesnek tartják a vakargatás által kiváltott furcsa érzést, másoknak inkább kényelmetlen, a harmadik csoport tagjainak pedig a szeme se rebben.

Azt is kedvence válogatja, hogy a testük mely pontján a legérzékenyebbek. Általánosságban véve azonban elmondható, hogy a legtöbb eb a hasán és az oldalán csiklandós, ritkábban pedig a fül környékén, a nyakán vagy a hátán.

Ahhoz, hogy megtudd, vajon a kutyád csiklandós-e, elég olvasni a testbeszédéből, miközben vakargatod. Ha érzékeny, és nem tetszik neki az inger, feszültté válhat, amelyet a merev testtartás és a menekülőutat kereső tág szemek azonnal jeleznek. Ha úgy látod, hogy a kedvenced nem élvezi a dolgot, ne kényszerítsd őt. Próbálj olyan testrészt vakargatni, ami kellemes a számára, vagy ha nem találsz ilyet, maradj a simogatásnál.

Ha hátra húzza a füleit, és például hanyatt veti magát, hogy még több helyet adjon a vakaráshoz, akkor viszont szabad a pálya: a kedvenced alig imádja a csikit.

A boldog kutyamosoly biztos jele annak, hogy kedvenced szereti a csiklandozást.

A lábrugdosás pozitív vagy negatív reakció?

Előfordul, hogy a kutyák vakargatás közben elkezdenek a hátsó lábukkal a levegőbe rúgni. Ez a ritmikus lábrángás egy reflex, amelyet az idegvégződések aktiválása okoz. A kutya nem tudatosan teszi, tehát nem kell attól tartanod, hogy képzeletben téged rugdos, amiért megcsiklandoztad.

A mozdulat tehát bár olykor kifejezetten szórakoztató látványt nyújthat, nem a kommunikáció eszköze. Figyelj az egyéb jelekre, amelyek megmutatják, tetszik-e a kutyusodnak a vakarás.

Ha nem szereti, nem is vakarhatod?

Gazdiként szinte elképzelhetetlen, hogy az ember ne vakargassa a kedvencét. Ám ha a kutya nincs hozzászokva az efféle érintéshez – ez főként mentett állatok vagy valamilyen traumán átesett ebek esetében gyakori –, nagyon furcsa lehet a számára, amikor először megvakarják, és csiklandozást érez.

Ha egy kutya már kölyökként megszokta a vakargatást, valószínűleg felnőttként is fogékonyabb lesz rá. Azonban azok, akik soha nem kaptak vakarást, később idegesek vagy mogorvák lehetnek miatta. Ilyen esetekben a türelem és a szeretet a legfontosabb. Adj időt a kutyának, hogy megértse, nem bántó szándékkal közeledsz hozzá.

Emellett fontos az állat egészségi állapotát is figyelembe venni, ugyanis orvosi problémák is befolyásolhatják, hogyan reagál a kutya a vakarásra. Fülgyulladás vagy hasfájás például okozhat elutasító magatartást. Ilyenkor mielőbb keressétek fel az állatorvost, hogy fényt deríthessen a betegség okára.

Ha pedig semmi oka rá mégsem szereti a vakarást – nos, akkor ne vakard. Számos egyéb módon kifejezheted a kedvenced iránti szeretetet, ami a számára is komfortos lesz. Ide kattintva azt is megtudhatod, hogy a különböző fajtáknak mivel tudod a legnagyobb örömöt okozni.

csiklandozás kutya testbeszéde vakargatás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink