hirdetés

A kutyák egyik leggusztustalanabb szokása valójában nagyon is fontos

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 28 - Képek: Getty Images Hungary

Emberi szemmel elég undorító, de az eb szemszögéből cseppet sem az.

hirdetés

A kutyák számos olyan szokással rendelkeznek, amelyek emberi szemmel egészen furcsán hatnak. Az egyik ilyen az egymás fenekének szagolgatása, ami valljuk be, nem a legétvágygerjesztőbb látvány. Azonban a popó vizsgálata egy teljesen normális és egészséges viselkedés. Mutatjuk, miért.

Miért szagolják a kutyák egymás fenekét?

A kutya szaglórendszere hozzánk képest sokkal összetettebb és érzékenyebb. A környezetükből velünk ellentétben elsődlegesen a szaglászással szerzik meg a fontos információkat. Így amikor egy másik ebbel találkoznak, az ismerkedési rituáléjuk egyik fontos eleme a popó szaglászása. Ennek révén ugyanis rengeteg dolgot megtudhatnak egymásról.

Minden állatnak megvan a maga egyedi illata. Ezek a személyes illatok különösen erősek a nemi szervek és a végbélnyílás környékén, ugyanis itt találhatók az anális mirigyek. Az ezen a területen lévő illatok elárulhatják kedvencünknek a másik kutya nemét, egészségi állapotát, sőt, még a temperamentumát is. Ráadásul mivel az ebeknek rendkívül jó a szagmemóriájuk, ily módon azt is meg tudják állapítani, hogy korábban találkoztak-e már.

Tehát, amikor egy kutya találkozik egy másikkal, mindkettejüknek rengeteg mesélnivalója van. A beszéd helyett azonban a fenék szaglászásával osztják meg egymással az információkat.

Kissé zavarba ejtő, de a kutyák számára nagyon fontos viselkedés

Hagyd, hogy csinálja!

Ha mindkét kutya egészséges, jól szocializált, és ott vannak mellettük a gazdik, akkor engedd, hogy megszimatolják egymást. Az ebek ugyanis kisebb valószínűséggel kapnak össze, ha kellő időt tölthetnek azzal, hogy megszaglásszák a másikat. Fontos azonban megjegyezni, hogy egyes kedvencek számára félelmet keltő lehet, ha egy másik állat a popsijuk felé közelít. Akár a te kedvenced ódzkodik, akár a másik eb, tartsd tiszteletben ezt, és távolodjatok el egymástól. Figyeld mindkét kutya viselkedését és testbeszédét. Ha az egyik idegesnek vagy stresszesnek tűnik, akkor el kell őket választani.

Ha azonban lelkesek, engedd, hogy felfedezzék egymást, és ne hívd arrébb a kedvencedet csak azért, mert kellemetlenül érzed magad a látottak miatt. Gazdiként bizony meg kell szokni, hogy a kedvencek néha (gyakran) olyasmit tesznek, ami miatt úgy érezzük, pironkodnunk kell.

Például ilyen az is, amikor bárkit és bármit meghágnak. Ide kattintva megtudhatod, mi áll a viselkedés mögött, és szükséges-e az ebet leszoktatnod róla.

fenék szaglászása szaglás szaglászás szaglászik

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!