hirdetés

Apró test, hatalmas egyéniség – ilyen csodakutya a yorkshire terrier

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 16 - Képek: Getty Images Hungary

A yorkie amilyen kicsi, olyan extravagáns; mutatjuk, mitől ennyire zseniális kiskutya.

hirdetés

A yorkshire terrier, becenevén yorkie sokak fejében egy ugatós kis vakarékként él, aki nem túl sok mindent tud felmutatni. Pedig a fajta kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, amelyeknek köszönhetően képviselői bármilyen megmérettetésen kiválóan teljesítenek. Az alábbiakban összegyűjtöttük, milyen különleges jellemzőkkel büszkélkedhetnek ezek a remek ebek.

Kis vadóc

Senkit ne tévesszen meg a yorkshire terrier kis termete, ugyanis minden egyes grammjuk aranyat ér. A fajtastandard szerint ezeknek a kutyáknak a legfontosabb tulajdonságai közé tartozik az önbizalom és a bátorság, a leírás alapján „a kutya magasan hordott feje és magabiztos modora életerőt és magabiztosságot kell, hogy sugározzon”. Ezen jellemzők pedig nem egy elkényeztetett, de valójában butácska ebet írnak le. A yorkie-k ugyanis kifejezetten intelligens és agilis állatok, akik kiválóan teljesítenek lényegében mindenben. A kutyás sportoktól (mint például az agility) kezdve a terápiás munkán át a túrapartnerségen keresztül a cuki családi kedvencig bármely területen megállják a helyüket.

Hajas baba

A yorkshire terrier nem csak kiváló belső tulajdonságai miatt sokak kedvence. Megjelenése is elragadó és igazán szemet gyönyörködtető. A fajta érdekessége, hogy szőrzetének textúrája nagyon hasonlít az emberi hajhoz – igaz, éppen ezért a gondozása sem egyszerű. Bizonyára te is észrevetted, hogy míg a kiállításon bemutatott show-kutyák hosszú, pazar bundával rendelkeznek, addig a házi kedvencek többségének rövidre nyírt a szőre.

Ez nem véletlen: maguk a tenyésztők is azt javasolják, hogy minden olyan ebnek nyírják a szőrét, amelyet nem kifejezetten show-kutyaként tartanak. A hajszerű szőrzet ápolása ugyanis nemcsak időigényes, de eléggé nehéz is. A kutyus bundája nagyon könnyen összegubancolódik, és az emberi hajhoz hasonlóan töredezhet is. Egy rövidre nyírt szőrzettel nincs ilyen probléma – ráadásul a yorkie-knak nincsen aljszőrzete, így a vedlés tekintetében is kifejezetten otthonbarátok.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Kékgalléros múlt

Noha manapság a yorkshire terrierek kis hercegek és hercegnők, ez nem volt mindig így. A fajtát ugyanis eredetileg rágcsálók és más kártevők irtására tenyésztették. Ezen ösztönük még most is erősen él bennük – igaz, leginkább csak az eb játékosságában mutatkozik meg. Adj oda egy kis plüssegeret egy yorkshire terriernek, és azonnal látni fogod, miről beszélünk.

Itt szeretnénk megragadni az alkalmat arra, hogy kiemeljük: bár manapság a legtöbb eb nem az eredeti célját tölti be, vagyis egykori vadász- vagy terelőkutyák családi kedvencként élik mindennapjaikat, fontos, hogy az állat esélyt kapjon arra, hogy az ösztöneit kiélhesse. Számos lehetőség érhető már el a különböző kutyás sportok és megmérettetések terén, amelyek az eb igényeit kielégítik. Próbáljatok ki több verziót is, hogy kiderüljön, a kedvencedhez melyik passzol a leginkább.

Háborús hős

A két világháború során számos kutya teljesített szolgálatot. Azt azonban kevesen tudják, hogy a második világháborúban egy yorkshire terrier, Smoky is hatalmas hőstetteket hajtott végre, megmentve ezzel sok amerikai katona életét. Legemlékezetesebb hadművelete során egy szűk járatban húzott végig egy kommunikációs kábelt, aminek köszönhetően a csapata fel tudta venni a rádiókapcsolatot a szövetségesekkel. A bátor ebről könyv is született, az Egyesült Államokban pedig több emlékmű is tiszteleg előtte. Sőt, őt tartják számon az első terápiás kutyaként is, a katonakórházakban nyújtott aktív közreműködéséért.

Bármilyen környezethez alkalmazkodik

Megfelelő szocializációval és képzéssel (ugyanis a közhiedelemmel ellentétben a kis termetű kutyák számára is szükséges a tanítás) egy yorkshire terrier lényegében bármilyen környezethez remekül alkalmazkodik. Magabiztossága biztosítja, hogy nagyvárosi környezetben is megállja a helyét, de egy csendesebb településen is remekül érzi magát a kertben szaladgálva.

A legfontosabb, hogy mielőtt yorkie-t választanánk társul, alaposan tájékozódjunk a fajta igényeiről és tulajdonságairól. És természetesen mondanunk sem kell, hogy kizárólag felelős, leinformálható tenyésztőtől vásároljuk. Mivel a yorkshire terrier egy igen népszerű kutyafajta, sajnos a szaporítók is előszeretettel kínálnak ilyen kiskutyákat.

Ide kattintva hasznos információkat találhatsz arról, hogyan ismerheted fel, hogy tenyésztővel vagy szaporítóval van-e dolgod.

fajta érdekességek yorkshire terrier yorkshire terrier érdekességek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink