hirdetés

Előrehozott karácsonyi ajándék: vakvezető tanoncok születtek!

László Enikő

2020. december 11 - Forrás: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Szerda hajnalban kilenc labrador látta meg a napvilágot Miskolcon. A mamakutya és a picik egészségesek, jól vannak. Hamarosan el is lehet nevezni őket!

hirdetés

A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola annak érdekében indította el tenyésztési programját 3 évvel ezelőtt, hogy minél több tehetséges és alkalmas eb kerüljön vakvezető képzésbe, hiszen sokan várnak vakvezető kutyára. Szerda hajnalban pedig megszületett Winnipeg kilenc kölyke, a jövő segítőkutyái.

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

A jövő vakvezetői

A 6 szuka és 3 kan bundája a szüleik révén sárga lett, árnyalatában tér csak el, vannak világosabbak és sötétebbek. A pici labradorok megfelelő súllyal születtek (41 és 53 dkg között). Winnipeg ellése nagyon gyorsan és komplikációmentesen zajlott.

Amikor kedd este kiengedték Winnipeget az udvarra, elbújt a bokrok közé, ásni kezdett, kereste a helyét. Bent a lakásban forgolódott, nyugtalan volt. Ekkor már tudták, hogy minden bizonnyal eljött a nagy nap.

Winnipeg és kilenc kölyke. /Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

„Winnipeg visszafogott, most is egy igazi úrilány módjára viselkedett. Nagyon nyugodt volt az ellés órái alatt. A megszületett kutyák azonnal szopni kezdtek. Azóta is mennek, esznek, mind életrevalók” – így jellemezte Winnipeg és Cosby kölykeit Komondi Piroska szakmai vezető, aki minden alkalommal bábáskodik a tenyészszukák ellésekor.

Sokan várnak vakvezető kutyára

A tenyésztési programban született kölyköket 6 hetes korukban tesztelik. Majd egyéves korukban ismét részt vesznek egyen, amiből kiderül, hogy mire kell odafigyelni vakvezető képzésük során.

Fotó: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola

Erre a tesztelési folyamatra azért van szükség, mert egy vakvezető kutya képzése több hónapig tart, amit célirányosan kell megtervezni a nagy tét miatt. Sok látássérült ember – jelenleg 64 fő – vár vakvezető kutyára az alapítványnál, a képzés pedig költséges. Egy eb kiképzése 1,5 millió forint, a kutya egész életét felölelő összeg pedig több mint 5 millió forint.

Nemsokára névadót tartanak

A hagyományokhoz híven az új generáció tagjai azonos kezdőbetűs neveket kapnak. Ezúttal, kicsit másként, két betűvel kérnek majd neveket a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola közösségi oldalának követőitől, ugyanis az „S” és „Sz” betűhöz értek. A névadás kezdetéről előre tájékoztatást adnak.

(Képek: Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola)

Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola kiskutyák labrador kölykök vakvezető kutya vakvezető kutyák születtek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink