hirdetés

Elpusztult a világ leghíresebb arcú kutyája, Kabosu

Gerhát Petra

2024. május 27 - Képek forrása: Getty Images Hungary

Kabosu kifejező tekintetét még a nem kutyások is ismerik. A japán kutyus egyik fotója hihetetlen karriert futott be az interneten, világhírűvé téve az ebet, aki a napokban az égi vadászmezőkre távozott.

hirdetés

Kabosu minden valószínűség szerint nemcsak fajtája, de a kutyák fajának is legismertebb képviselője. A kis shiba inu jól elkapott fotója ugyanis mémmé vált, hasonlóképp Cheemshez, a szintén sokakat megmozgató tekintetű cicához. Kabosu fintorgó fotójában hamar felismerték a potenciált.

Elhunyt a mémek kutyakirálya

Kabosu matuzsálemi kort ért meg, 18 évesen hunyt el a napokban. Az állat eredetileg mentőkutyaként dolgozott, amikor 2010-ben berobbant a köztudatba. A szöveges és fotós mémeket követően még kriptovalutát is neveztek el róla, akkora sikere lett. Ebben elévülhetetlen szerepe volt Elon Musknak is, aki előszeretettel reklámozta Kabosut minden felületen. Ha másért nem, ezért valóban a világ minden pontján ismertté vált, és arca valószínűleg az örökkévalóságnak is megmarad.

2022-ben diagnosztizáltak Kabosunál leukémiát és májbetegséget. Ekkor már tudni lehetett, hogy nem él sokáig. Hosszas betegeskedését gazdája igyekezett minden módon megkönnyíteni számára. 18 éves élete még az utolsó, szenvedéssel teli hónapokat leszámítva is hosszúnak tekinthető a fajta átlagéletkorának ismeretében.

A kutyákat is megtámadhatja a rák

A kutyák esetében az egyik leggyakoribb halálok, akárcsak az embereknél, a rák. A betegség előfordulása állatok esetén sokféle tényezőtől függ, de vannak köztük olyanok, amelyek növelik a kialakulás esélyét. Becslések alapján pedig minden negyedik ebnél alakul ki rákos elváltozás élete során, továbbá ez a vezető halálozási ok a középkorú négylábúaknál. A szakemberek szerint azonban vannak olyan környezeti hatások, melyekkel a betegség valószínűségét a gazdik is csökkenthetik. Ide kattintva ezekről olvashatsz tovább.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

híres kutya kabosu kutya mém shiba inu

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!