hirdetés

Állatorvos mondja el mit tegyél, ha a kutya megette az alufóliát

Kövess Péter

2024. március 4 - Képek: Getty Images Hungary

Előfordulhat, hogy az alufólia az étellel együtt a kutya szájába kerül, de mire az ember észbe kap, már túl késő, és lenyeli azt. Mi ilyenkor a teendő?

hirdetés

Mindannyian tudjuk, hogy a kutya mennyire odavan az ételért. Ennek eredményeként gyakran igen hevesen veti bele magát az evésbe, így olyasmit is megehet, amit nem kéne. Az egyik tipikus példa az alufólia, amelybe ételeinket csomagoljuk. Állatorvos segítségével járunk utána, hogy ez mennyire problémás.

Az alufólia veszélyes lehet a kutya egészségére nézve

Ennyire veszélyes a kutya számára az alufólia

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésükre elmondta, gyakori, hogy az alufólia csomagolást a benne lévő ennivalóval együtt megeszik a kutyák. Az, hogy ebből keletkezik-e egészségügyi probléma, az alufólia méretétől is függ.

A legtöbbször az alufólia keresztülhalad a kutya emésztőrendszerén, és az ürülékével együtt távozik. Ritkábban a nagyobb darabok fulladást is okozhatnak, de én ilyen esettel még nem találkoztam” – árulta el a szakember.

Az alufólia a bélben megrekedve bélelzáródáshoz is vezethet. Ez esetben sok múlhat a kutya (illetve a vékonybél) és az alufólia méretén. „A csomagolás jellemzően nem, vagy csak alig látszik a röntgenen. Így ha felmerül a gyanú, hogy a kutya a közelmúltban (kb. 6 órán belül, de ha megül a gyomorban, akár 3 napot is tölthet ott) alufóliát evett, akkor hánytatni szoktuk” – tette hozzá az állatorvos.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Más csomagolóanyagokkal sem árt vigyázni

Ha hánytatni már késő, vagy megpróbáltuk, de nem sikerült, és biztosak vagyunk benne, hogy a kutya lenyelte az alufóliát, akkor fontos a bélsár folyamatos átvizsgálása, hogy ellenőrizni lehessen az idegen test kiürülését.

Amennyiben bármikor azt tapasztaljuk, hogy a kutya folyamatosan hány – pláne, ha bűzös, bélsárszagút –, fájlalja a hatást, és nem ürít bélsarat, vagy az kevés vagy véres, mindig gyanakodjunk bélelzáródásra, és haladéktalanul keressük fel az állatorvost.

A bélelzáródás orvosi vészhelyzet

Bélelzáródás általában akkor jelentkezik, amikor a kutya valami olyat eszik, amit nem tud megemészteni. Ez lehet egy csontdarab, kavics, fadarab, de akár egy szétrágott játék is. Ilyenkor elmaradhat az ürítés, mivel a kutya gyomra vagy belei részben vagy teljes egészében elzáródnak.

Tünetei a következők:

  • székrekedés vagy hasmenés;
  • hányás;
  • gyengeség;
  • étvágytalanság;
  • puffadás;
  • hasi fájdalom.

Mivel ez életveszélyes állapot, fontos a lehető leghamarabb felkeresni az állatorvost, aki többnyire műtéti úton orvosolja a helyzetet.

De vajon mennyi idő után kell elkezdeni aggódni, ha nem ürít a kutya? Korábbi cikkünkből ezt is megtudhatod.

állatorvos alufólia bélelzáródás emésztés evés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink