hirdetés

Miért követ (szó szerint) mindenhová a kutyád?

Molnár Enikő

2024. március 28 - Képek: Getty Images Hungary

Nem mindenki értékeli, de gyakori viselkedés a kutyáknál, hogy ahová csak tehetik, követik gazdájukat. Vajon miért teszik ezt?

hirdetés

Néhány négylábú jogosan kapja meg a matricakutya vagy tépőzárkutya becenevet. Ezeknek az ebeknek ugyanis szokása, hogy amikor lehetőség nyílik rá, gazdájuk sarkában járnak. Van olyan gazdi, akit nem zavar, hogy kutyája árnyékként követi, ám van olyan is, aki néha érthető módon szeretne egy kis magányt. A továbbiakban röviden összefoglaljuk, hogy milyen okai lehetnek annak, ha a kutya mindenhová követi a gazdáját. 

Vajon hová megy a gazdi nélküle?

Ezek a leggyakoribb okai annak, hogy a kutya követi a gazdáját

Az ebek szociális lények

Bár a falkaelméletet az utóbbi éveken több támadás is érte, azt senki nem kérdőjelezi meg, hogy a kutyák szociális állatok. Tehát szeretnek kutyák, állatok vagy ebben az esetben gazdájuk társaságában lenni.

Lehet, hogy szülőként tekint rád

Mostanában divatos lett úgy hivatkozni magunkra, gazdikra, mint a kutya szüleire, ám ennek a felfogásnak megvannak a maga hátrányai is abban az esetben, ha valaki túlzásba esik. Ennek ellenére nem olyan elrugaszkodott elképzelés, főleg, ha egészen kölyökkorától kezdve neveljük kutyánkat.

Valamire vár, szorong, esetleg ijedt

Ha megjutalmazzuk a figyelmünkkel, esetleg néhány finom falattal amikor követ, akkor valószínűleg a szociális pozitívumok mellett valami másban is reménykedik az árnyékunk. Rosszabb esetben valamitől megijedt, kicsit szorong és keresi a biztonságot adó gazdija társaságát. Ennél szerencsétlenebb esetben viszont szeparációs szorongás is állhat a háttérben.

Vannak kutyák, akik ragaszkodóbbak, és számukra a társaság azt jelenti, hogy mindig az ember sarkában vannak. Ezzel szemben olyan ebek is akadnak, akiknek a boldogsághoz elegendő, ha egy légtérben vannak a társaikkal. És persze a kettő között is megfigyelhetünk mindenféle árnyalatot.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Annak ellenére, hogy aranyos, hogy van egy kis árnyékunk, valahol érdemes meghúzni a határokat. Hiszen láthatjuk, hogy egészségtelen okai is lehetnek a nagymértékű ragaszkodásnak, amik hosszú távon megkeseríthetik a kutya és a gazdi életét is. Az emberek nagy részének nincs arra lehetősége (és nem is lenne feltétlenül javallott), hogy minden nap 24 órájában a kutyájával legyen. Ezért érdemes gyakorolni kutyánkkal, és megtanítani neki, hogy amikor arra van szükség, egyedül tudjon maradni.

Erről, és a matricakutyákról általánosságban ebben a cikkünkben írunk részletesen.

kapcsolat kutya követi a gazdáját kutya láb alatt van matrica-kutya tépőzár-kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!