hirdetés

Valóban létezhet kutya-macska hibrid?

Gerhát Petra

2024. május 26 - Képek forrása: Getty Images Hungary, Az Én Kutyám

Rendre felbukkan az internet egy-egy rejtett sarkában, és hoz lázba tömegeket a kérdés annak ellenére, hogy a válasz alapvető biológiai ismeretekkel borítékolható, hogy vajon két kedvenc emlősünk szaporodásképes-e.

hirdetés

Már az írott sajtó időszakában, a nagy netes bummot megelőzően is felmerültek egyfajta hoaxok arról, hogy kutya-macska hibrideket sikerült előállítani valami titkos laboratóriumban. Az AI-nak köszönhetően már képeken is megcsodálhatjuk eme fiktív lényeket. A realitás talaján állva gyorsan elspoilereznénk a sztorit: nem, nem tudnak hibrid macskutyákat létrehozni.

Pillanatok alatt generálhatunk illusztrációt a hoaxok mellé, akár egy kutya-macska hibridet is

A kutya-macska hibridek évtizedek óta lázban tartják a világot

Mivel ismét szárnyra kaptak az ezzel kapcsolatos hírek, és a mesterséges intelligencia többféle, hamis illusztrációval is borzolja a kedélyeket, utánajártunk annak, mi a pontos biológiai oka annak, hogy lehetetlen kutya-macska hibrideket alkotni. A fenti illusztrációt – mely az egyetlen, lehetséges módja a hibridek életre hívásának – mintegy fél percen belül sikerült létrehozni egy mesterséges intelligenciát alkalmazó képgenerátor segítségével.

Persze sok állatfajról gondolnánk, hogy másokkal nem tud utódot nemzeni, azért ismerünk olyan, fajon belüli, eltérő fajtákat, amelyek képesek a közös utódlásra, gondoljunk csak az öszvérekre vagy a ligerekre.

A kutyával és a macskával kapcsolatban azonban a külön fajhoz tartozás az, ami egyszerűen kizárja mindezt.

Már 1937-ben felröppentek hírek egy macskáról, aki állítólag kutyákat ellett. A kuppyk híre bejárta a világot A kuppynak nevezett hibridekről elsőként még a 70-es években számolt be egy Roy Trutt nevű illető, aki azt állította, sikeresen keresztezte őket, az utódok pedig mindkét faj jellemző tulajdonságaival bírnak. A korabeli biológiai ismeretek, a genetika tudományának kezdetlegesebb mivolta sokak számára tette hihetővé a sztorit, amit természetesen a média is felkapott.

Az újságcikkek szerint a kuppyknak kutyafejük, bajszuk és macskabundájuk volt. Kis, fekete, bolyhos jószágokként írták őket le, a fényképek alapján azonban egyértelműen szimpla kölyökkutyák voltak. Trutt végül elismerte, hogy csalt, addigra azonban busás hasznot húzott a médiamegjelenésekből és magukból az állatokból is.

Ami azóta sem változott, az a két faj képviselőinek DNS-szekvenciája, mely egymással nem kompatibilis – ellentétben a már említett ligerekkel, akik oroszlán és tigris hibridek, vagy például a beluga bálnák és narválok kereszteződéséből létrejött narugákkal. Ilyen azonban csak rokon fajok között fordulhat elő, és általában nem a természet, sokkal inkább emberi beavatkozás eredménye.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

hibrid kutya Kutya-macska hibrid szaporítás történelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!