hirdetés

Nagy a gond, ott egy vakond! Ezt tedd, hogy ne üldözze a kutya

Bodri Melissza

2021. június 16

Vajon miért üldözi a vakondot a kutya, és hogyan lehet megakadályozni? A heveskedő, izgatott eb viselkedése bizony sokaknak fejtörést okozhat. Szerencsére kellő odafigyeléssel a probléma orvosolható.

hirdetés

A vakond Magyarország egész területén megtalálható. Bár sokan nem örülnek a jelenlétének, mert kéretlenül is feltúrja a kertet. A kis talajmunkás ugyanis földalatti életmódot folytat, és a felszín alatti járatokban közlekedik. A vakondtúrás az alagutak készítésének melléktermékeként keletkezik. A jószág jelenléte hasznos lehet, hiszen számos kártevő rovart pusztít el. Fontos tudni, hogy az aprócska kis állat védett, eszmei értéke 25 ezer forint. Ezért fokozottan kell ügyelni arra, hogy a kutya ne tehessen benne kárt.

Miért üldözi a vakondot a kutya?

A kutyák ragadozó állatok lévén ösztönösen szeretnek üldözőbe venni mindent, ami mozog. Nincs ez másként a vakond esetében sem. Bár vannak blökik, akik rá sem hederítenek a kis állatokra, mégis előfordulhat, hogy a lesben álló eb megtámadja az apró jószágot. Ráadásul a heves kutya akár gödröket is áshat, hogy megkeresse a kis emlőst. Így a gazdi számára nem csak a vakondtúrások okozhatnak bosszúságot, hanem az eb áskálódása is. A négylábú izgatottságában még hangosan ugathat, csaholhat is, amely végképp zavaró lehet. Ezért fontos mielőbb kezelni a helyzetet.

Mit lehet tenni?

Jó megoldás lehet, ha elkeríted az adott területet, ahol a vakond felbukkant. Így a vadászó kutyus kevésbé fér hozzá a túrásokhoz. Ha ettől függetlenül is keresi a kis jószágot, akkor próbáld lekötni az eb energiáit! Foglald le valamivel, hogy ne a vadászösztön kerekedjen felül! Labdázz vele vagy vidd sétálni! A lefárasztott blöki nem biztos, hogy veszi a fáradságot arra, hogy a vakondok után kajtasson.

Ha azt látod, hogy a kedvenced a talajlakó jószágot keresi a kertben, akkor vond el a figyelmét. Hívd magadhoz, és dicsérd meg, ha odamegy hozzád. Akár valamilyen játékot is alkalmazhatsz, hogy másra irányítsd az érdeklődését: dobd el valahova a kedvenc labdáját, rágókáját, hogy inkább azzal foglalkozzon. Előbb-utóbb rájön, hogy nem éri meg energiát fecsérelnie a vakond felkutatására. Ha úgy gondolod, hogy nem sikerül jobb belátásra bírni az ebet, akkor kérd ki szakértő tanácsát.

Izgatott eb vakondles közben.

Ha a nevelés nem segít

Ha a kutyát nem sikerül leszoktatni az üldözésről, és a vakond is sok bosszúságot okoz a túrásaival a kertben, akkor pár egyszerű trükk segítségével a kis jószág kíméletesen elriasztható. Sajnos néhányan nem veszik figyelembe, hogy a vakond védett állat, és ettől függetlenül vegyszerekkel akarják elüldözni őt. Ám ez a nem túl humánus módszer a kutyára is veszélyes lehet (véletlenül bekaphatja és lenyelheti a káros anyagot), így alkalmazása ezért is kerülendő.

A vakondtúrások sajnos elcsúfíthatják a kertet.

Szerencsére van pár egyszerű módszer, mellyel a vakondot is jobb belátásra lehet bírni. Nem biztos, hogy mindegyik hatásos, ezért kísérletezni kell. Például ültethetsz vakondot elriasztó növényeket is (vakondűző kutyatej, fokhagyma, császárkorona, bodza), melyek bizonyos részeit (ág, termés) a járatok közelébe kell helyezni vagy egészében elültetni. A sörösüveg módszer is beválhat: egy üres, nyitott sörösüveget a földbe kell dugni, és a talaj feletti légmozgás rezgésbe hozza azt. Ez a hang zavarhatja a vakondot. Emellett lehet kapni a boltokban környezetbarát vakondriasztó készülékeket is, melyek hatékonyak lehetnek a talajlakók elűzésében.

(Képek: Getty Images Hungary)

ásás kiképzés kutya üldözi a vakondot kutya vadászösztön nevelés vadászösztön kezelése kutyáknál vakond viselkedés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink