hirdetés

Ettől lesz igazán kutyabarát egy kávézó

Vermes Nikolett

2023. július 22 - Fotó: B. András Márta

Nincs mese, az ide érkező kutyák úgy érzik magukat, akár a hercegek és hercegnők. Júliusban pedig egy teljes napig minden róluk szól majd a siklósi várkertben, az eseménynek egy különleges kutyabarát kávézó ad otthont.

hirdetés

Egy pénteki napon ülünk le beszélgetni B. András Mártával, az országszerte ismert és elismert kávézók tulajdonosával, az interjú alatt végig mellette pihen Habcsók névre keresztelt kutyája. A négylábúak jelenléte megszokott a Siklósi várkertben található Vártalak kávézóban, ahol hamarosan megtartják az első Kutyaparádét is.

Ilyen jó kutyabarát hely

A kert hatalmas, az asztalok tisztes távolban állnak egymástól, így a kutyás vendégek nyugodtan kávézhatnak vagy elfogyaszthatnak egy süteményt, ameddig kedvencük mozog egyet.

„Akkor lesz valóban kutyabarát egy hely, ha elegendő terület van az állatok számára.

A Máriagyűdön található Czukor Borsó udvara egyhektáros, míg a siklósi Vártalak egy teljes vár udvarán helyezkedik el, tehát minden négylábú vendégnek jut terület. Legutóbb egy vizslatalálkozó szerveződött nálunk” – meséli Márta a kávézók tulajdonosa, aki maga is egy mentett kutyát nevel. Bár nem ezért nyitott állatbarát helyeket. Véleménye szerint az ebek társasága csak színesebbé teszi a baráti vagy családi kávézásokat. Érthető, hogy az első alkalommal szervezett Kutyaparádé szervezői is Márta kávézóját választották helyszínnek. „A július 22-én megrendezésre kerülő Kutyaparádé remek alkalmat biztosít arra, hogy az emberek többet megtudjanak a felelős állattartásról. Lesznek őrző-védő kutyák, agility jellegű verseny, kutyás akadályfutás, speciális mentőkutyás verseny és szakmai előadások is. Én csupán a helyszínt biztosítom, de meggyőződésem, hogy a kutyások számára ez nagyszerű alkalom a találkozásra.”

Kutyák a vár körül

A program célja, hogy az érdeklődők számára közelebb hozzák a kutyák és az emberek sportolási lehetőségeit, valamint ahogy Márta is mondja, a felelős állattartásra kívánják felhívni a figyelmet. Amikor arról kérdezem, hogy milyen érzések vannak benne a kutyás találkozó kapcsán, meglepő természetességgel mondja: nem aggódom.

„Egyre fejlettebb a kutyatartás kultúrája hazánkban, ezt igazolja, hogy még sosem történt atrocitás a kutyával érkező vendégek között.

Sőt, olykor egy idegen eb is meglátogatja a nálunk kávézó gazdikat és kutyákat. A Vártalakba rendszeresen beköszön a szomszédban élő négylábú. Besétál, megáll a pult előtt és kémleli a napi társaságot. Így érzi jól magát, közben természetesen mindenki szívébe belopja magát. Amikor a téli időszakban zárva tartott a kávézó, akkor is ellátogatott hozzánk, leült az ajtó előtt és szomorúan kereste, hogy hol vannak a többiek” – meséli a tulajdonos. Közben saját kedvence békésen pihen a hűvös árnyékban. Habcsók a két kávézóban valóban otthon van.

Felelős állattartó

„Az én kutyám saját területeként védi a máriagyűdi kávézót, ezért mindenkit fenntartással fogad. Érthető, hiszen mindenhova elkísér. Három éve hoztuk el az érdi menhely segítségével. A gazdája lemondott róla, viszont még mielőtt bevitték a telephelyre, mi elmentünk érte, haza hoztuk, állatorvoshoz és kutyakozmetikushoz vittük, ma pedig az életünk része. Habcsók egy si-cu és labrador keverék. Valószínű, hogy a sérve miatt mondtak le róla, aminek a költségeit nem tudták vállalni. Amikor magunkhoz vettük, olyan volt, mint egy nagy fehér szőrpamacs zsemleszínű foltokkal, alig volt féléves. De ma látszik, hogy mind a két fajtából a legjobb tulajdonságokat örökölte. Szép hosszú lábai, hófehér bundája és jó természete van.” Többek között vele is találkozhatnak a résztvevők, akiket sok finomság, a kutyusokat pedig friss víz és kutyakeksz várja a rendezvényen. Ezen kívül Márta évek óta megrendezi a karácsonyi jótékonysági futást, amit két éve Máriagyűdön, tavaly pedig Siklóson zajlott, és minden alkalommal egy állatmenhely javára gyűjtött adományokat. Ebben áll egy – vagyis kettő – igazán kutyabarát hely titka, kell hozzá elengedő terület és egy olyan tulajdonos, aki maga is szívén viseli az állatok sorsát.

közös program kutyabarát kutyás program

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!