hirdetés

Van, aki örül neki, van, aki túlzásnak tartja: jó ötlet a kutyás mozi?

Molnár Enikő

2023. november 19 - Képek: Getty Images Hungary

Az utóbbi években, főleg a Covid-19 kezdete óta úgy tűnhet, hogy a kutyák mindenhová beteszik a mancsukat, nem csak az életünkbe. Egy londoni mozi például kutyás vetítésekkel próbálkozik.

hirdetés

A kutyák kiváló társai az embereknek, nem véletlen, hogy az ember legjobb barátai. De éveken keresztül megvolt egyfajta határ, hogy hova mehetünk kutyával, és hova nem mehetnek kedvenceink. Ez viszonylag gyorsan változni látszik, legalábbis, ha az utóbbi éveket nézzük. Kutyák éttermekben, kávézókban, munkahelyeken, bevásárlóközpontokban, szállodákban…szinte mindenhol helyet kaphat négylábú társunk. Az egyik legújabb kezdeményezés Londonban a kutyás vetítés. Egy mozilánc, a „Curzon” a Kivert kutyák című film vetítését kutyabarátnak nevezte ki, és erre nemcsak, hogy beengedik a kutyákat, de még a hangerőt is lejjebb veszik, hogy ne legyen bántó számukra.

Sok embernek lett kutyája a pandémia alatt, és szeretnének eljönni filmet nézni a kutyájukkal.

-nyilatkozta a The New York Times-nak a Curzon szószólója, Jake Garriock

Innováció vagy túlzás?

Nyilvánvalóan nem lehet mindenki kedvére tenni, és amellett, hogy sokan örülnek a kezdeményezésnek, vannak olyanok is, akik túlzásnak tartják. Először beszéljünk a pozitívumokról, mert azért abból is van. Ezt a lehetőség egy olyan program keretein belül indították el, ami azt a célt tűzte ki, hogy minél szélesebb körben elérhetővé tegye a mozizás élményét. Így nem csak a kutyások irányába nyitottak, hanem azok felé is, akiknek mondjuk kisbabája van, vagy esetleg hangérzékenyek. A lényeg az lenne, hogy aki filmet szeretne nézni, de eddig valami limitálta, az is el tudjon menni a moziba. Nyilván ez egy jó marketingfogás, de emellett tényleg sokaknak adhat lehetőséget egy kis kikapcsolódásra. Továbbá érdemes még arról is beszélni, hogy így azok is nyugodt szívvel mehetnek moziba, akiknek segítőkutyára van szüksége. A kutyabarát vetítések nem csak az „átlagos” kutyáknak kedveznek, de a segítőkutyáknak is kevésbé lehetnek zavaróak.

Kutyás vetítés: megoldás a nehéz helyzetekre

Maga a kutyás vetítés sokaknak megoldást jelenthet, főleg, ha kedvencük szeparációs szorongással küzd. Igaz, nem lehet ignorálni, hogy nem tudnak elmenni sehova a kutya nélkül, hiszen ez nem egészséges, és hosszútávon nem fenntartható. De nem egyik napról a másikra oldódik meg, és ezzel el tudnak menni egy kicsit kikapcsolódni anélkül, hogy kedvencük épségéért aggódnának, vagy keresniük kéne valakit, aki vigyáz addig a kutyájukra. A szeparációs szorongás egyébként egy olyan kérdés, aminek a megoldásán még a szakemberek is sokszor törik a fejüket, hiszen nagyon sok oka lehet, és nem minden kutyának válnak be ugyan azok a módszerek. Ha a szeretnél elmerülni a témában, akkor ebben a cikkünkben számos információra lelhetsz a túlzott szorongásról, és annak esetleges okairól. Sajnos nagyon kellemetlen lehet egy szeparációs szorongásos kutyával együtt élni, és egészen extrém lehet, hogy kit mennyire limitál ez a probléma.

Tulajdonképpen a túszai vagyunk. Nem hagyhatjuk őt egyedül egy percre sem. Valakinek mindig vel kell lennie, egész nap.

-nyilatkozta egy kutyás vetítésre várakozó a The New York Times-nak

Túl sok kutya?

Természetesen még fel lehetne sorolni egyéni pozitívumokat, de térjünk át arra a kérdésre, hogy vajon túlzásba esnek-e a szolgáltatók azzal, hogy minden is kutyabarát lesz. És ha őszinték akarunk lenni, lehet. Hiszen attól még, mert mi örömmel látunk mindenhol kutyákat, és pozitívumként tekintünk az új kutyás lehetőségekre, nem biztos, hogy mindenki ugyanezen a véleményen van. Az se biztos, hogy egészséges, hogy egy film erejéig nem tudnak elszakadni kedvencüktől az emberek. Csodálatos dolog kutyát tartani, és öröm, ha minél többen úgy tekintenek kedvencükre, mint társra, vagy akár családtagra, nem pedig „csak” egy kellékre, vagy házőrzőre. De nem egészséges a kedvencünknek sem, ha egész nap nincs egy nyugodt perce, mert mindenhová magunkkal rángatjuk.

Természetesen a való életben nem ülhetnek fel a székekre az ebek, de mindenképpen érdekes kép lenne egy ilyen kutyás vetítés.

Igaz, a kutyák társasági lények és biztos, hogy örömmel mennek gazdájukkal, ha van rá lehetőség. De ha kedvencünknek nincsenek szeparációs problémái, és egyébként napközben tudtunk vele foglalkozni, akkor lehet, hogy inkább egy kis pihenésre vágyik az otthon nyugalmában. Főleg, hogy egy ilyen esemény zsúfolt, hangos, ingerekkel teli…nem biztos, hogy minden kutya szeretne egy ilyenen részt venni, még akkor sem, ha ezt gazdájukkal tehetik. Természetesen ezek csak spekulációk, hogy mit lehet felhozni ellenérvnek, mert ha őszinték akarunk lenni, igazából mindenki maga dönti el, hogy el szeretné-e vinni magával a kutyáját egy kutyás vetítésre. Senki nem kötelezi rá az embereket, ez csak egy lehetőség, amivel, ha szeretnének, élhetnek.

Nem minden kutya bírja a nyüzsgést.

Nem mehet be akármilyen kutya

Végül, de nem utolsó sorban arról is fontos beszélni, hogy nem minden kutya alkalmas egy ennyire zsúfolt, szociális ingerekkel teli programra. Ha ez nem lenne elég, érdemes megemlíteni, hogy ha mások moziélményére is tekintettel szeretnénk lenni, akkor csak nagyon jól nevelt kutyával megyünk egy ilyen kutyás vetítésre. Az pedig sok munka és idő, nem egyik napról a másikra fog bekövetkezni. Ami még fontos lehet, nem csak a kutyás vetítés tekintetében, hanem bármilyen programmal kapcsolatban, hogy mindenképpen legyenek meg az oltásai. (Esetleg fényképezzük le a kisállat egészségügyi könyv (oltási kiskönyv) releváns oldalait, ha valamiért szükség lenne rá.) Emellett nem baj, ha van nálunk valamennyi jutalomfalat, illetve tartsunk magunknál szájkosarat. Ha aktívabb kutyánk van, akkor érdemes lehet, egy kicsit lemozgatni, mielőtt ilyen „komolyabb” helyzetekbe vinnénk. Erre a célra megfelelő lehet például egy kiadós labdázás, frizbizés, huzi-voni, hasonlók. Ebben a cikkünkben összeszedtünk néhány példát arra, hogyan fáraszthatod le kedvencedet.

Érdekességként még megemlítenénk, hogy itthon is vannak olyan mozik, ahol bizonyos szabályokat betartva megengedettek a kutyák a mozi területén, sőt, a legtöbb szabadtéri vetítésre betehetik a mancsukat.

 

gazdi szeparációs szorong közös program kutya filmet néz kutya mozizik kutyabarát mozi kutyás mozi kutyás program kutyás vetítés szeparációs szorongás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink