hirdetés

Nem csak a háziasított kutyáknak cuki a nézése: ennek a kutyafélének is elbűvölő a tekintete

Király Barbara

2024. július 10 - Képek: Getty Images Hungary

Bár egy korábbi vizsgálat azt mutatta, hogy a cuki nézés a háziasítás után alakult ki a kutyák esetében, egy tanulmány most ezt megcáfolta.

hirdetés

Egy néhány évvel ezelőtt készült vizsgálat arra jutott, hogy a háziasított kutyáknak kifejlődött egy speciális izomzata, aminek segítségével képesek cuki nézést produkálni, vagy ahogy a köztudatban él ez a kifejezés, a „kiskutyaszemeket”. Most ezt cáfolta meg egy új tanulmány, ugyanis az afrikai vadkutyák szintén rendelkeznek ezzel a speciális izommal.

A kiskutyaszemek nem csak a mi kedvünkért, nem csak a háziasított kutyáinknál jöttek létre

Megdőlt az eddigi elmélet

A néhány évvel ezelőtt megjelentetett kutatásban arra jutottak, hogy a háziasítás miatt alakult ki a kutyáknál az az izom, amely képessé teszi őket a cuki nézésre, ezzel segítve az emberekkel való kommunikációt. Ezt a felfedezést cáfolják a nemrégiben kiadott tanulmányban az arizonai Midwestern University kutatói. „A kiskutyaszemek nem csak a mi kedvünkért, nem csak a háziasított kutyáinkban jöttek létre” – magyarázta Heather Smith, a vizsgálat vezetője a Nature-ben közzétett ismertetőben.

Ez a speciális izom a kutyák szemöldökének mozgásában nyújt segítséget

A kutyák cuki nézése egy speciális izomzat miatt jöhet létre

Ez a sajátos izom a kutyák szemöldökének mozgásában nyújt segítséget. Míg a háziasított kutyákban jól fejlett ez az izomzat, addig a farkasokban szinte egyáltalán nem található meg. Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ha ez az izomzat az állat-ember kapcsolatok miatt jött létre, akkor miért van rá szüksége az afrikai vadkutyáknak? Ezeknek a kutyaféléknek a Szaharától délre terül el az otthonuk, és alig körülbelül 8000 vadon élő egyedüket számolhatjuk meg.

A kutatók egy amerikai állatkert elpusztult vadkutyáját boncolták fel, amikor ráleltek arra az izomra, amit 2019-ben egy háziasított ebnél is találtak. Pontosan ugyanolyan fejlettek és erősek voltak, mint a mi kutyáinknál. Ebből pedig arra következtettek a tudósok, hogy nem a mi kedvünkért alakult ki ez a funkció.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Más kutyaféle is rendelkezhet ezzel az izommal?

A kutatók szerint az eddig említett izmok az afrikai vadkutyák kommunikációjában játszanak szerepet; a csoportos vadászatban használhatják. A vokalizáció mellett ez is segíthet nekik a könnyebb csapatmunkában. Ám az izmok megléte még nem jelenti azt, hogy a különféle kutyák életében kulcsszerepe lenne a használatának. Emiatt a szakértők úgy gondolják, hogy számos kutyafélénél megtalálható ez a vonás, de ehhez kiterjedtebb vizsgálatra lenne szükségük.

Ha szeretnél többet megtudni az afrikai vadkutyákról, akkor ebben a cikkünkben további 7 érdekességet olvashatsz.

afrikai vadkutya kiskutya szemek kutya izomzata tanulmány

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!