hirdetés

Sárlavina sem állíthatta meg a legextrémebb körülményeket túlélt ebet

Buzgó Csilla

2021. március 27

A mentőkutyák csodálatos tevékenysége régóta változtatja meg gyökeresen az emberi életeket. Nem érdekli őket, hogy milyen mostoha környezetben kell dolgozniuk, egyetlen céljuk, hogy segítsenek a bajbajutottaknak. Azonban néha nem csak a hősiesség sarkallja az ebeket tűrőképességük határainak feszegetésére…

hirdetés

A különböző természeti katasztrófák és terrorcselekmények során rengetegszer volt szükség a kereső- és mentőkutyák áldásos és csodálatra méltó munkájára. Az örökké a szívünkben élő Mancs, a 2001. szeptember 11-i terrortámadások mentőakcióinak bátor kutyái és a történelem lapjain hősként szereplő háborús ebek mind testi épségüket vagy életüket áldozták az emberiségért.

Akadnak azonban olyan kutyák, akiket a véletlen sodor az extrém körülmények forgatagába.

Mancsból a világ egyik legjobb mentőkutyája vált.

Arthur, a legkitartóbb barát

2014 novemberében érdekes hír kapott szárnyra Ecuador vadonjából: az ott megrendezett,
Adventure Racing World Series nevű extrém kalandverseny svéd csapata különös társat talált. Egy sebekkel borított kóbor kutya szegődött melléjük, s a csapatkapitány, Mikael Lindnord szinte azonnal pertut evett vele némi konzerv húsgolyó formájában. (Így kell ezt, egy kis hazaival megfogni a vendéget a hasán keresztül.)

Talán a finom falatok, talán a barátság azonnal fellobbanó szikrája motiválta a kutyust, de követni kezdte a csapatot szinte szó szerint tűzön-vízen át.

Egy ilyen kalandversenyen a résztvevők a legnehezebb terepeken futnak, kerékpároznak, kajakoznak, másznak sziklát, úsznak, esetleg lovagolnak napokon át. Annak ellenére, hogy az állat már helyből sérülten csatlakozott Lindnordékhoz, szó szerint bátran állta a sarat – melyből esetenként úgy kellett utolsó pillanatban kihalászni, nehogy elmerüljön – és attól sem riadt vissza, hogy a kajakról az óceánba ugorva ússzon mögöttük.

A verseny igazi nyertese egy új otthonnal lett gazdagabb

Miután 54-ből 12.-ként célba értek, a négytagú delegáció vezetője úgy érezte, nem hagyhatja ott új barátját, haza akarta őt vinni Svédországba. A Twitteren kértek anyagi segítséget a jószívű állatbarátoktól, majd némi hivatalos adminisztrációt követően Arthur végre útnak indult új otthona felé.

Bár állítólagos eredeti gazdája, Vicente Quiñónez a hírek felröppenésekor jelentkezett a kutyusért, az állatvédők petíciót indítottak ellene, mondván, több mint valószínű, hogy ő okozta a kutya testén lévő súlyos sérüléseket. Quiñónez ezek után érdekes módon visszavonta igénylését, és soha többet nem érdeklődött az eb felől.

Az utazást követően Arthurnak orvosi ellátásra volt szüksége, fogászati beavatkozásokat és kisebb műtétet hajtottak rajta végre, majd 120 napos karantént követően végre-valahára szerető családjához költözhetett.

A kutyus, aki egyébként a híres királyról kapta a nevét, 2015-ben ismét megvillantotta kalandvágyó oldalát, amikor a Wings For Life World Run nevű jótékonysági futóversenyre kísérte el a csapatot.

Sajnos 2020 december 9-én Lindnord szomorú hírt osztott meg Instagram oldalán: hűséges barátja elköltözött az örök vadászmezőkre. Emléke azonban nem vész a feledés homályába: 2016-ban könyvet írtak izgalmas történetéről, és a sportcsapat tagjai egy nevével fémjelzett, ecuadori kóbor kutyákat segítő alapítványt is létrehoztak tiszteletére.

Arthur történetéről film is készült, Mikael Lindnordot Mark Wahlberg alakítja, aki producerként is részt vesz a gyártási folyamatokban.

(Képek: Lehoczki László, Getty Images Hungary)

hős kutyák hűséges kutyák legbátrabb kutyák megható kutyás történetek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink