hirdetés

Használt kutyák jó áron – Márton Attila különvélemény

Márton Attila

2023. október 19 - Képek: Az Én  Kutyám; Getty Images Hungary

Ki, honnan szerzi be a kutyáját? Talán egy mellékesnek tűnő kérdés, viszont az erre adott válasz az állattartási kultúra egyik nagyon fontos alappillére.

hirdetés

Egy kedves olvasóm küldött át egy iparági elemzést. (Ne tessék továbbgörgetni, kutyákról lesz szó!)
A riport a 100 legnépszerűbb magyar webáruház népszerűségi rangsorát tartalmazza. Az első 25 weboldal – pontosabban az adott márka – esetében röviden bemutatja a pontos tevékenységét és megmutat még pár fontos, látogatói forgalomra, oldallátogatásra vonatkozó információt.
És itt volt egy olyan adatsor, ami szépen megmutatja, mi is a baj.

Online adok-veszek

Nincsenek illúzióim az állattartás milyenségével kapcsolatban. Látom a folyamatokat, értem az emberek hozzáállását. Közben pedig ott a sok-sok állatjólléti probléma, amelyekkel évtizedek óta nem tud mit kezdeni ez az ország. Csak amikor a valóság ennyire kendőzetlenül szembeköszön, az sokkoló tud lenni.

Az internetes forgalom alapján készített, általam említett lista harmadik helyén szereplő weboldal a jellemzése alapján „egy népszerű magyar apróhirdetési portál, amelyen a felhasználók különféle típusú használt és új tárgyakat vásárolhatnak, eladhatnak és cserélhetnek.” Ilyen típusú weboldalból egyébként ő a piacvezető.
A bemutatás alatt pedig ott szerepel pár számadat az internetes forgalomról. Többek között a három leglátogatottabb oldal linkje, amelyekből egyértelmű, hogy az első helyen a nyitóoldal szerepel. Ez valahol természetes. A második legtöbbször látogatott felület az oldalon elérhető Francia Bulldogokat gyűjtőoldala. A harmadik pedig úgyszintén egy ilyen jellegű gyűjtemény a cicákról.
Ezek lennének a legnépszerűbb, a látogatók által megkeresett termékek az országban egy apróhirdetési oldalon.

Francia Bulldog

Nemzetközileg a legnépszerűbb

A rövidorrú kutyafajták egészségügyi problémái számos országban évek óta terítéken vannak, ahol ilyen-olyan módon próbálják kezelni a problematikát. Egyértelmű az is, hogy a társállatként tartott kutyák száma egyre inkább nő, a megnövekedett keresletet pedig ki kell szolgálni. Olyan kutyák fognak megszületni – leginkább a szaporító oldalon – amelyekre igény van és amelyekkel a leggyorsabban a legnagyobb profitot lehet megtermelni.
Ehhez pedig hozzájön az is, hogy a Francia Bulldog nem csak az említett apróhirdetési oldalon, hanem a világ számos részén az egyik legnépszerűbb fajtának számít.

Ha mindezt összeadjuk, azt kapjuk, hogy a rövidorrú fajták esetében – az egészségügyi kockázatok miatt – nagyon fontos lenne a megfelelő körültekintés, hogyan hozunk el kiskutyát. És valószínűleg ez maximálisan hiányzik, ha azt gondoljuk, az új kutyánkat ott kell keresnünk, ahol legutóbb fűkaszát vettünk kéz alól.

Használt családtagok

Nem az általam szándékosan nem nevesített oldalt akarom becsmérelni. Alapvető közgazdaságtani alaptétel, hogy a kereslet határozza meg a kínálatot. Ez a szűk keresztmetszet. Azaz, ha az új kutyára vágyókban lenne tudatosság, nem az ilyen platformokról vásárolnának. És akkor ott senki sem hirdetne kiskutyát.
Ha megszűnne az ilyen jellegű hirdetési felület, akkor úgyis ott vannak a nem kevés taggal bíró Facebook csoportok, amelyek – szembe menve az oldal szabályzatával – pont ezt a könnyű és gyors vásárlási igényt elégítik ki.
Ha kicsit tovább megyünk és jobban megvizsgáljuk a jelenséget és a lehetőségeket, további kérdések merülnek fel a kutyavásárlással kapcsolatban. Van egyáltalán akkora, felelősen létrehozott populáció, ami kielégíti az igényeket? Mennyire könnyű megtalálni egy jó tenyésztőt adott fajtában? Hajlandók vagyunk időt és energiát fektetni a felkutatásukba?

Azon ne csodálkozzunk, hogy ennyi állatjólléti probléma van. Hiszen már az alapokkal komoly gondok vannak. Szükséges lenne egy radikális szemléletváltás, ami maga mögött hagyja azokat a szokásokat, amelyeknek a problémák kialakulását köszönhetjük.
Mindeközben a kutyát most már kikiáltottuk családtagnak. Aztán megvesszük ott, ahol a használt cikkeket szokás.

kiskutya vásárlás kölyökkutya vásárlás kutya vásárlás Márton Attila

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink