hirdetés

Kutyák temetése: milyen lehetőségeid vannak a végső nyugalomra helyezésre?

László Enikő

2022. október 31 - Képek: Getty Images Hungary

Ha a kutyád váratlanul meghal otthon, az elképesztő fájdalom feldolgozásának nehézsége mellett az is felmerül, hogy mi legyen a testével. Szeretett kedvencedet soha nem könnyű elveszíteni, ha azonban az Örök Vadászmezőkre költözik, azonnali lépéseket kell tenned, és rögtön meg kell hoznod néhány döntést.

hirdetés

Tisztában vagyunk vele, hogy nehéz kezelni kutyád hirtelen halálát, és ezen az sem segít, hogy a végső nyugalomra helyezéséről is neked kell gondoskodnod. Méghozzá minél hamarabb, ugyanis az állat teste közvetlenül a halál beállta után bomlásnak indul. Minél melegebb van, a folyamat annál gyorsabb. Így, bár fájdalmas, ezt érdemes előre kitervelned, hogy megkönnyítsd saját helyzeted. A következőkben bemutatjuk, milyen lehetőségeid vannak.

Kisállat-temető 1948-ban.

Temetés

A szeretett kedvenceket gyakran a kertjükben eltemetik haláluk után. Ez sokak által választott gyakorlat, mivel így a kisállat mindig otthona közelében lesz és mindig gondozható lesz a kis sír. Azonban a társasházban élők vagy az albérlők ezt nem tehetik meg, és mivel manapság mobilisabbak az emberek, az udvarban eltemetett állatot egy költözés után nem szívesen hagynak hátra. Így a kertben temetés nem mindenki számára opció.

Fontos tudni, hogy saját ingatlanon is megvannak annak a maga szabályai, hogy hogyan temetheted el kedvencedet. A leglényegesebb tudnivalók:

„Elhullott állatok elföldelése ott végezhető, ahol a talajvíz legmagasabb szintje a talajszint alatt 1,5 méternél nem emelkedik magasabbra. Az elföldelést úgy kell végrehajtani, hogy a felszín alatti víz mindenkori maximális nyugalmi vízszintje és az elföldelés mélységi szintje között legalább 1 méter távolság legyen. Az elföldelés helye és a szomszédos ingatlan határvonala között legalább 1,5 méter távolságnak kell lennie.”

A témával kapcsolatban korábban Dr. Kajó Cecília jogászt kérdeztük, a cikket ezen a linken olvashatod el.

Mivel nem mindenkinek van lehetősége saját udvarán eltemetni kedvencét, ezért léteznek kisállat-temetők, ahol egy adott összegért, x évre biztosítják a kedvenceknek a sírhelyet. Plusz szolgáltatásként sírgondozást is vállalnak, virágokat ültetnek, házhoz is mennek, vagy akár az állatorvosi rendelőből is elszállítják a szeretett kedvencet. Keresztet, koporsót és sírkövet is vásárolhat a gazdi ezektől a cégektől.

Hamvasztás

A hamvasztással kapcsolatban fontos leszögezni, hogy hivatalosan nem szabad a kisállat porait közterületen elszórni, bármennyire is megható ötletnek hangzik. A hamvasztást sokan választják, mivel a kis urnát utána mindenhová tudja magával vinni a gazdi, vagy akár kisállat-temetőben is elhelyezheti.

Emellett a temetés nem mindig lehetséges, például, ha télen fagyott a föld. Az ilyen szolgáltatásokat végző cégek többségének 0-24-es ügyfélszolgálata van, így hamar lehet velük időpontot egyeztetni, és akár ők maguk is elszállítják a testet, ha ezt a tulajdonos nem tudja megoldani. Egyes helyeken mobil hamvasztás is elérhető. Ilyenkor a cég munkatársai házhoz mennek, és ott végzik el a hamvasztást egy mobil krematórium segítségével. A hamvasztás az állat súlyától függően 1,5-3 órát vehet igénybe. A kisállat porainak egy részét egyesek egy medálba, ékszerbe helyezik, hogy szeretett kedvencük mindig velük legyen.

További eshetőségek

Kedvenced halála után, ha az nem állatorvosnál történt, jelezd orvosodnak, hogy kutyád elpusztult, és kérvényezd a mikrochip számának törlését a rendszerből. Amennyiben kutyád a rendelőben kelt át a Szivárványhídon, az állatorvossal megbeszélheted, mi történjen kedvenced testével.

A kijelölt gyepmesteri telepek is foglalkoznak halott háziállatok elszállításával, azonban ez a szolgáltatás is pénzbe kerül, és sokszor nem annyival olcsóbb, mintha egy erre szakosodott céget bíznának meg vele, ahol a legtöbb esetben jóval nagyobb kegyelettel bánnak az állattal. A gyepmesteri telepek által elszállított kedvenceket egy közös sírban temetik el. A tisztességes végső nyugalomra helyezés azonban kert híján igen borsos összegbe kerülhet még akkor is, ha a gazdi semmilyen extra szolgáltatást nem vesz igénybe az adott cégtől.

gyász hamvasztás kisállattemető meghalt a kutya temetés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink