hirdetés

Kiderült, hogy a kutyákat vagy a macskákat szeretik jobban

Szénási Szimonetta

2023. november 16 - Képek: Getty Images Hungary

Érdekes megállapításra jutottak a kutatók a házi kedvencek gondozását vizsgálva.

hirdetés

A Koppenhágai Egyetem munkatársai által vezetett vizsgálat jelentős különbséget fedezett fel a háziállatok gondozását illetően. Mégpedig azt, hogy a kutyatartók jelentősen többet foglalkoznak kedvencükkel, mint a macskás gazdák. Kíváncsiak voltak, mi ennek az oka, illetve okai, és köze van-e ezekhez a kutyának, illetve macskának? Vajon ez azt jelentené, hogy a kutyákat jobban szeretik a gazdik?

A Frontiers in Veterinary Science című szaklapban közzétett tanulmányból kiderül, hogy a Dániában, Ausztriában, valamint az Egyesült Királyságban megkérdezett, 18 és 89 év közötti állattartók miképpen gondoskodnak háziállataikról. Összesen 17747 fő vett részt a kutatásban, akikben közös pont, hogy valamennyien gazdaságilag stabil, urbanizált környezetben élnek. A macska-, illetve kutyatartók aránya közel megegyezett.

A résztvevőknek egy kérdéssort kellett megválaszolniuk, illetve olyan állítások kapcsán kellett nyilatkozniuk, mint „Úgy gondolom, hogy a háziállatom a legjobb barátom”. A kérdések között szerepeltek az állattartás anyagi vonzataira vonatkozók is, például, hogy van-e biztosítása a kedvencnek, illetve a gazda hajlandó-e fizetni, ha az állatnak életmentő beavatkozásra van szüksége.

Hol a kutya, hol a macska a népszerűbb

A vizsgálatból kiviláglott, hogy az Egyesült Királyságban enyhébb, míg Ausztriában markánsabb a kutyák iránti preferencia, Dániában pedig a legerősebb az irántuk való „elfogultság”. Emellett a kutyatartók mindenhol magasabb pontszámot értek el, ami azt jelenti, hogy az ő kedvenceik nagyobb arányban voltak biztosítva, illetve közülük többen nyilatkoztak úgy, hogy hajlandóak lennének nagyobb összeget is kifizetni társuk gyógyulásáért.

Azonban a kutatók megjegyezték, hogy országokra lebontva azért ez változó arányt mutatott. Az Egyesült Királyságban csak nagyon kicsi volt a különbség a kutyások és a macskások között. Emiatt hangsúlyozták: nem általános jelenség, hogy a macskákkal kevesebbet törődnek.

A kutyák jobban szeretnek minket?

Emellett arra is kíváncsiak voltak, mennyi valóságalapja van az úgynevezett viselkedési hipotézisnek, azaz annak, hogy a kutyákkal az emberek felé tanúsított magatartásuk miatt bánnak megkülönböztetetten a gazdák. Ezzel kapcsolatban arra a megállapításra jutottak, hogy nem az állat viselkedése, sokkal inkább az őket övező kulturális megítélés (kulturális hipotézis) az, ami miatt kedvezőbb helyzetbe kerültek az ebek.

A kutyák megítélése részint a kultúránkban gyökerezik.

Benti-kinti

Más tanulmányok alapján feltételezhető volt, hogy a macskák megítélésében szerepet játszik majd az is, miként tartják őket. A kutatók azt várták, hogy ahol bent él a cica, ott közelebbi kapcsolat alakul ki közte és a gazdája között. Emiatt jobban is törődnek vele. Korábban ezt igazolták a Mexikóban, illetve az Egyesült Államokban végzett felmérések, ahol többségében vannak a benti macskák.

Ez annyiban igazolódott, hogy az Egyesült Királyságban és Dániában csak minden negyedik-ötödik macska él lakásban, és a válaszaik alapján az itteni gazdák valóban kevésbé törődnek velük.

Számít, mennyire vagyunk szoros kontaktusban az adott állattal.

Itt megjegyeznénk, hogy ez egy komoly szemléletbeli különbségre mutathat rá, miszerint léteznek úgynevezett „szabad” állatok. Ezt a jelzőt gyakorta használják a macskákra. S ebből kifolyólag esetükben az emberek nem is érzik akkora szükségét, hogy gondozzák őket vagy beavatkozzanak az életritmusukba. Ahogy arról korábban írtunk, Macedóniában pont a kutyákat tekintik ilyesfajta önálló lénynek, akik szabadon jönnek-mennek az utcákon, ott húzva meg magukat, ahol tudják. Etetni etetik őket, de az fel sem merül, hogy hazavigyék, pláne babusgassák őket.

Fejlődőképes hozzáállás

Maguk a kutatók is elismerték a vizsgálat korlátait, többek között azt, hogy csupán három kis európai ország állattartóit vizsgálták. Mint elmondták, más régiókban is folytatni kellene a felmérést ahhoz, hogy reálisabb képet kapjanak. A legfontosabb eredményüknek pedig azt látják, hogy kiderült, nem kizárólag az állatok természete, illetve viselkedése határozza meg azt, miként bánnak velük. Ebből az következik, hogy ez a hozzáállás idővel javulhat.

Gondoskodj jól kedvencedről!

Ennél a gondolatnál elidőzve érdemes kitérni arra, mit jelent valójában a felelős állattartói magatartás, és mi számít valódi törődésnek a kutyád szempontjából. Ebben a cikkben dr. Kajó Cecília állatvédelmi szakjogász részletezi, miért lehet gond, ha emberként bánsz kedvenceddel. Nagyon ajánlott elolvasni a szakember gondolatait, hiszen sokszor épp azzal ártasz az állatnak, amivel pont a szeretetedet akarod kifejezni. Emellett érdemes ebben az írásunkban is elmélyedned, amelyben azokat a dolgokat vesszük sorra, amiknek valóban örül a kutya.

Dr. Kajó Cecília felelős állattartás kisállat biztosítás kutatás kutya és macska

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!