hirdetés

Szombaton a kutyáké lesz a főváros: Critical Mass négy lábon

László Enikő

2021. október 6

Október 9-én rendezik meg, immáron másodjára a Kutyás Critical Mass-t. Az esemény célja, hogy élhetőbbé és szabadabbá tegyék a fővárost a gazdik és kedvenceik számára, valamint összehozzák a kutyásokat a nem kutyásokkal.

hirdetés

Mivel rengeteg kutya él Budapesten, így fontos, hogy a gazdik és kedvenceik is tudják élvezni a város forgatagát. A ZöldEb Kutyás Érdekvédelmi Egyesület ennek népszerűsítésére október 9-ére szervez egy felvonulást a Szent István Bazilikától a Hősök teréig.

Az alábbi videóban az I. Kutyás Critical Mass látható:

A kutya ma már mást jelent

A kutya ma már mást jelent jelmondattal a szervezők arra akarnak rávilágítani, hogy míg régen egyfajta munkaeszközként szolgáltak az ebek, ma már barátainkká, családtagjainkká váltak. Ezzel együtt pedig élőhelyük, jogaik és a velük együtt járó felelősség is megváltozott. A fővárosban élő kutyás gazdik számára pedig fontos, hogy kedvenceikkel a lehető legnagyobb mértékben ki tudják használni a város adta lehetőségeket.

Mi a céljuk?

Az első Kutyás Critical Mass kézzelfogható eredményeket ért el.

„A Budapest Városháza és a ZöldEb – Kutyás Érdekvédelmi Egyesület összefogásában elindul a fővárosi terek, parkok integrált használata. Az első a Március 15. tér, a projekt hamarosan újabb integrált területekkel folytatódik a fővárosban. Ami azt jelenti, hogy a kutyások és nem kutyások is közösen élvezhetik a parkot. Továbbá kijelölt időszakban póráz nélkül, szabadon is játszhatnak a szófogadó, jól szocializált kutyusok. Erről szól a Kutyás Critical Mass, hogy a döntéshozók nyissanak a kutyás társadalom felé, és olyan kezdeményezések indulhassanak, amelyek valóban támogatják a békés együttélést.”– olvasható az esemény Facebook-oldalán.

A szervezők nem titkolt célja közelebb hozni a kutyátlanokat a gazdikkal, hiszen a békés együttélés és a szabadabb, élhetőbb város mindkét csoport érdeke. Előbbinek el kell fogadnia, hogy Budapesten több mint félmillió eb él, akik számára bizonyos lehetőségeket kell biztosítani, például olyan helyeket, ahol az állatok szabadon futkározva vezethetik le felgyülemlett energiájukat. A kutyás gazdik pedig fontos, hogy úgy éljenek kedvenceikkel, hogy azzal nem zavarnak, korlátoznak másokat, de közben arra is figyelniük kell, hogy kielégítsék négylábú társuk igényeit. Bizonyos írott és íratlan szabályokat is be kell tartaniuk, például hogy pórázon sétáltassák az ebeket, ahol ez kötelező, felszedjék kedvencük ürülékét és ne engedjék, hogy mások tulajdonára (például autó kerekére) vizeljenek az ebek. A békés együttéléshez mindkét oldalnak alkalmazkodnia kell. De ezek igazán teljesíthető kérések, amiket könnyű betartani egy kis odafigyeléssel.

Általános szabályok

A szervezők szerint az előző Kutyás Critical Mass mindenféle probléma nélkül zajlott. Egy eb sem volt agresszív vagy szocializálatlan, emellett most is arra buzdítják a gazdikat, hogy mindenki hozzon magával zacskót, ha kedvence ürítene (de a szervezőktől is lehet kérni). Emellett vizes palackokat is osztogatnak, hogy ha a kutya nemkívánatos helyre vizelne, le lehessen öblíteni. Az eseményen minden kedvencet pórázon kell tartani, illetve a rendezők arra kérik a résztvevőket, hogy az eb oltási könyvét is hozzák magukkal.

A II. Kutyás Critical Mass fővédnöke Dr. Csányi Vilmos. A felvonulás október 9-én, 13:00-kor indul a Szent István Bazilikától az Andrássy úton át a Hősök teréig. A szervezők gazdikat, kedvenceiket és kutyátlanokat is szívesen látnak a rendezvényen.

(Kép: Getty Images Hungary)

Budapest felelős kutyatartás kutya városban Kutyás Critical Mass kutyás rendezvény kutyával rendezvényen városi kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!