hirdetés

Bemutatkozik a romák orvvadász kutyája, a lurcher

Hangai Lilla

2024. február 16 - Képek: Getty Images Hungary

A lurcher eredetileg Írországban és Angliában volt igen népszerű, ahová az utazó romák vitték magukkal, és legfőképpen orvvadászatra használták. Sem az FCI, sem az AKC nem ismeri el hivatalos fajtaként, sosem volt standardja. Ennek pedig az az egyszerű oka, hogy a lurcher egy keverék. Ahhoz, hogy létrejöjjön a munkakutya és agár tökéletes elegye, az utóbbiakat collie-kal és terrierekkel keresztezték.

hirdetés

A következőkben a lurcher történelméről, jelleméről és külső megjelenéséről tudhatsz meg többet.

Drótos változat.

A lurcher történelme

Bár sajnálatos módon a témában igen kevés információ maradt fent, azt tudjuk, hogy a romáknak vélhetően ma is számos népszerű kutyafajtát köszönhetünk. Nemcsak a kitenyésztésüket, hanem az elterjedésüket is a vándorló életmódjuknak köszönhetően. A lurcher mellett összefüggésbe hozhatók például a bedlington terrierekkel, a dalmatákkal, a whippetekkel és a Dandie Dinmont terrierekkel is.

A lurcher nevet először 1668-ban említették írásban a kutyára vonatkozóan. Feltehetően a „lurch” szóból ered, amely a „lurk” egy változata lehet és bujkálást, lopást jelent igen találóan. Angliában 1389-től a vadászkutya tartását a törvény csak azoknak engedélyezte, akiknek földjei, birtokai vagy évi 10 fontnál nagyobb jövedelme volt; magyarán szólva a gazdagoknak, nemesi származásúaknak. És igen kemény büntetés sújtotta azt, aki megszegte: halál. Bár időközben a törvényt több ízben is módosították, érvényben maradt egészen 1831-ig. A lurchereket tehát hagyományosan azzal a céllal tenyésztették ki, hogy az orvvadászokat segítsék a nyúlvadászatokon. A világháborúkban azonban testi adottságaik és éles eszük miatt üzeneteket is közvetítettek.

Joseph-Philippe Bevillard fotóművész fantasztikus fotósorozatban örökíti meg az írországi romákat, vagyis egészen pontosan a traveleket (utazók). A fotóin többször feltűnnek a lurcherök is: 

A lurcher külső megjelenése

A lurcher esetében nem az volt a lényeg, hogy hogy néz ki, hanem hogy mennyire hatékony. Ehhez a mércéhez mérten alakították hát ki a külső megjelenését is. Az volt a fontos csupán, hogy mesterien elegyítse magában egy agár és egy munkakutya legjobb tulajdonságait, vagyis az előbbiektől a gyorsaságot, az utóbbiaktól pedig a kimagasló intelligenciát. A lurcheröknek tehát ehhez mérten magasnak és atletikusnak, agilisnak kell tűnniük; olyan kutyának, akik bírják a hajszát.

Létezik hosszúszőrű, drótos és rövidszőrű változata is. A drótosok a terrier mixek, míg a hosszú szőrűek collie keverékek; az ő bundájuk selymesebb. Méretük is eltérő: lehetnek akkorák, akár egy whippet, vagy olyan daliásak is, mint egy ír farkaskutya.

A lurcher belső tulajdonságai

Milyen más is lehetne egy munkakutya és egy agár szerelemgyereke, mint édes és ragaszkodó? A különböző lurcherök temperamentuma azonban nagyban függ attól, hogy milyen mix az adott állat. Alapvetően azonban igaz rájuk, hogy nagyon könnyen tanítható, hűséges ebek, akik számára a gazda szava kiemelt jelentőséggel bír.

Elképesztő intenzitással dolgoznak, ám amikor otthon, a családjuk közelében vannak, előszeretettel nyúlnak végig a kanapén és élvezik az édes semmittevést. A nevelésükben azonban nagyon fontos következetesség és gyengédség, na és persze a sok-sok mozgás.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A prédahajtási ösztönük még ma is igazán fejlett, így semmi esetre sem szabad hagyni, hogy nyílt területeken póráz nélkül közlekedjenek. Ebben az esetben ha megneszelik a prédát, igen nagy arra az esély, hogy addig üldözik, míg mancsvégre nem kerítik. Tartásuknál figyelembe kell venni azt is, hogy ha a háztartásban van macska, kistestű kutya vagy apró háziállat, azt is könnyen prédának tekinthetik. És ilyen helyzetekben bizony nem fog számítani, hogy milyen jólnevelt az eb vagy egyébként mennyire hallgat a behívásra; az ősi ösztönt nem biztos, hogy űbereli a gazda iránt érzett tisztelet.

Egy újabb Bevillard gyöngyszem: 

A modern lurcher

Talán meglepő lehet, de könnyű képezhetőségük és ragaszkodó, kedves természetük miatt a lurcherök egyre népszerűbbek, mint családi kutyák, főleg szülőföldjükön. Napi 1-2 óra intenzív lemozgatás mellett lakásban is tarthatók, a bundájuk ápolása nem igényel extra odafigyelést vagy rendszeres kozmetikushoz járást, és az is biztos, hogy lurcher barátod a legjobb társaság lesz a kirándulásokon, túrákon vagy az erdei sétákon.

Lurcherrel vadászni ma már nem illegális, így gyakran használják őket eredeti rendeltetésüknek megfelelően is, de olyan kutyás sportokban is remekelnek, mint például a coursing. Az Egyesült Államokban az AKC-n és az UKC-n keresztül versenyezhetnek is ilyen megmérettetéseken.

Ide kattintva bővebben is megismerkedhetsz a romák, kutyákhoz fűződő viszonyáról a történelem során.

agár kutya történelem lurcher Nagy-Britannia roma kultúra

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink