hirdetés

Rendőrségi fogdába került a mókusvadász kutya

Gerhát Petra

2024. január 8 - Képek forrása: Az én kutyám, Getty Images Hungary

Olyan érzékenyen reagált a mókusokra az egykori vakvezető kutya, hogy végül elvesztette az állását. szerencsére sikerült új feladatot találni a labradornak, így ma már rendőrként dolgozik, igazán különleges körülmények között.

hirdetés

Rivert vakvezető kutyának szánták. Öt évesen, már a vizsgáját követően derült róla ki, hogy nem alkalmas a vakvezetésre. Ugyanis amint a kutya meglátott egy mókust, mindent hátrahagyva szaladt utána. A mókuskergetés azonban sajnos kizárta eredeti munkaköréből, hiszen séta közben nem egyszer kerülhet egy látássérült olyan helyzetbe, hogy a környezetében egyéb állatok, például vörös bundások tartózkodnak. 

Azt hitték, vakvezetőketyának ideális, de kiderült, hogy a mókusok jobban érdeklik – képünk illusztráció

A kutya, aki túlságosan szeretett mókust kergetni

A vakvezető kutyák vizsgáján a mókusok ignorálása nem volt elvárás, így hosszú ideig nem derült ki kiképzői számára sem, hogy az angol labrador mégsem alkalmas a segítőkutyaság ezen formájára. Amikor nyilvánvalóvá vált, hogy nem fog tudni minden körülmények között biztonságos hátteret adni majdani gazdájának, természetesen új munkát kellett neki keresni. 

Mivel a segítő kutyaság minden egyéb attitűdjével rendelkezett, ezen a vonalon kerestek új elfoglaltságot Rivernek. 

Vakvezetőből rendőrkutya

River a rendőrség kötelékébe került, azonban nem egyszerű rendőr kutyaként, hanem terápiás állatként. A rendőrség ugyanis számtalan alkalommal rabosít mentális zavarokkal küszködő, pszichés beteg embereket. Az ő megnyugtatásuk River feladata. 

“Gyakran van dolgunk krízishelyzetben lévő emberekkel, akik (…) depresszióban, szorongásban vagy mentális betegségben szenvedhetnek. Sokszor fiatalok is őrizetben találják magukat, és bizonyos esetekben megijedhetnek a helyzettől. Másoknak nehézségei lehetnek a kommunikációban. A fogvatartás súlyosbíthatja ezeket a problémákat. Elkötelezettek vagyunk amellett, hogy a rendőrségi őrizet biztonságos és támogató legyen, a személyzet, a rendőrők és a fogvatartottak számára egyaránt.” – nyilatkozta Ian Sutton őrmester. 

Az egykori kísérleti projektként indult vállalkozásban a bundás mókusvadász végre teljesedhetett, mára a kenti Maidstone város rendőrségének első, krízisintervenciós négylábújaként.  

“River csatlakozott a csapathoz, hogy érzelmi támogatást nyújtson azoknak az embereknek, akik nehézségekkel küzdenek. Mióta elkezdett velünk dolgozni, figyelemre méltó, pozitív hatással van az őrizetesekre, amikor műszakban van, sokkal jobb a légkör – méltatta négylábú munkatársát a rendőrség szóvivője. 

 

Ha érdekel, hogy Magyarországon mik a feltételei annak, hogy egy négylábú egyenruhássá váljon, érdemes ezt a podcast adásunkat meghallgatnod. Az ORFK vezető kutyakiképzője avat be azokba a változatos feladatokba, amikben a magyar rendőrök kutyák segítségét veszik igénybe, de azt is meghallgathatod, mi minden egyébre alkalmasak az ebek, ha az emberek segítéséről van szó.krízishelyzet kutya terelő ösztön mókus munkakutya munkakutyák rendőrkutya vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink