hirdetés

Keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárolna a NAV: augusztus 25-ig lehet jelentkezni

László Enikő

2021. augusztus 12 - Forrás: MTI

Keresőmunkára kiképezhető kutyákat vásárol a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). A gazdák augusztus végéig e-mailben jelentkezhetnek, tudatta a NAV közleményben az MTI-vel.

hirdetés

A kiképzők 10 és 36 hónap közötti életkorú, kifogástalan egészségi állapotú, oltási könyvvel vagy útlevéllel rendelkező, transzponder számmal vagy chippel ellátott, nem ivartalanított kutyákat várnak. A sikeres keresőkutya-jelöltek a kiválasztás után 21 napos próbaidőt kapnak. Ivartól és fajtától függetlenül bekerülhet a kiképzési programba a négylábú, ha megfelel a kiírás feltételeinek.

A NAV augusztus 25-ig a navkutyabeszerzes@nav.gov.hu e-mail címen várja a gazdák előzetes ajánlatát. Ennek tartalmaznia kell a kutya hívónevét, fajtáját, ivarát és vételárát. Továbbá a gazdának meg kell adnia e-mail címét, adatait. Emellett jeleznie kell azt is, hogy a kutyát magánszemélyként vagy gazdálkodó szervezetként – például egyéni vállalkozóként, kft.-ként – szeretné eladni.

A hivatal a kutyavásár időpontja előtt felveszi a kapcsolatot azokkal az érdeklődőkkel, akiktől ajánlatot kér: ekkor elküldi az ajánlattételi felhívást, és a kutyavásár, valamint a beszerzési eljárás további részleteit is.

A kiírás részletes feltételei megtalálhatók a NAV honlapján.

Az MTI érdeklődésére a NAV közölte, hogy jelenleg 40 keresőkutyával dolgoznak, most 13 új kutya beszerzését és szolgálatba állítását tervezik.

A képzési idő függ a képzési szakiránytól, az egyfázisú, a bankjegy vagy dohánytermékek, illetve ezek duál képzése 12-14 hetet vesz igénybe. A kábítószer keresésre önálló szakirányként vagy kombinálva 16 hét alatt képezhető ki megbízhatóan a kutya.

Minden szolgálati ebhez egy kutyavezető tartozik, és a kutya szolgálatból való kivonásáig egy párost alkotnak. Mindegyikőjük saját gazdájával, kutyavezetőjével, illetve annak családjával él saját otthonukban, családi házas környezetben. A szolgálati ebhez a NAV biztosítja az otthonukban elhelyezhető kennelt és kutyaházat, illetve a tartáshoz és ápoláshoz szükséges minden további eszközt.

A szolgálati kutyákat egészségi szempontok, illetve életkoruk miatt vonják ki a szolgálatból, általában 8-10 éves koruk között. Ezek után is a gazdájukkal maradnak, ott tölthetik a megszokott környezetben a „nyugdíjas éveiket” – közölte a NAV.

(Kép: Getty Images Hungary)

keresőkutya kutyavásárlás NAV NAV kutya szolgálati kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!