hirdetés

7 érdekesség a német juhászkutyákról: minden tekintetben a kutyavilág kiválóságai

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 5 - Képek: Getty Images Hungary

Talán nincs olyan ember a világon, aki ne ismerné fel azonnal a német juhászkutyákat. Ám sok olyan izgalmas érdekességet is találunk a történelmükben, amelyekről talán még nem hallottál.

hirdetés

Nem egy ősi fajta

Farkasokra hajazó megjelenésüknek köszönhetően a német juhászkutya kapcsán sokan azt gondolják, hogy a fajta sok évszázados múltra tekint vissza. Ezek a kutyák azonban csupán a 19. század vége óta léteznek, amikor az ónémetjuhász és egyéb pásztorkutyák keresztezésével elindult a tenyésztés.

A leghíresebb háborús kutya

A német hadsereg a fajta megjelenését követően hamar felfedezte a kutyákban rejlő potenciált, és számos területen alkalmazta őket: őrkutyaként, üzenetek kézbesítésére, sőt, még elsősegély nyújtásra is.

A két világháború idején is szolgáltak, kiemelkedő teljesítményüket pedig a szövetséges haderők is felismerték; az amerikai sereg is több kutyát alkalmazott, akiket később haza is vittek magukkal. Az egyik legkiválóbb eb Lewanno-i Filax volt, aki 54 sebesült katonát hozott vissza a frontról, megmentve az életüket.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

A Warner Brost is a fajta mentette meg a csődtől

Az első világháborút követően tehát több német juhászkutya is az Egyesült Államokba került, köztük Lee Duncan tizedes kutyája. Az ebet egy lebombázott kennelben találta még kölyökként, és azonnal összebarátkozott vele. Az állatot pedig Rin Tin Tinnek nevezte el.

Hazaérkezvén több kutyakiállításon is részt vett kedvencével, akinek ereje és csodálatra méltó temperamentuma mindenkit elkápráztatott. Ezen felbuzdulva Duncan úgy döntött, hogy megcélozza a szórakoztatóipart. Sikerült rávennie az akkor épp a csőd szélén álló Warner Bros filmstúdiót, hogy alkalmazzák a kutyát mint farkasdublőrt a Man from Hell’s river című filmben.

Rin Tin Tin pedig annyira jól játszotta a szerepét, hogy kasszasikerré tette az alkotást, megmentve a vállalatot.

A német juhászkutya a világ harmadik legintelligensebb fajtája

Legalábbis Stanley Coren, a The Intelligence of Dogs (A kutyák intelligenciája) című könyve szerzője szerint. A kutyapszichológus azt találta, hogy általános intelligencia szempontjából a németjuhászok a dobogó legalsó fokán foglalnak helyet, közvetlenül az uszkár és a legokosabb border collie után.

Szuperanyák

A német juhászkutyák nagy testű kutyák. A hímek átlagosan akár 66 centiméteres marmagassággal is rendelkezhetnek, de a nőstények sincsenek sokkal lemaradva a maguk 61 centiméterével. Ez a méret pedig lehetővé teszi, hogy a nőstények egyszerre akár 9 kölyöknek is életet adjanak. A kicsiket pedig szeretettel és odaadó gondoskodással nevelik – akkor is, ha ennyire sokan vannak.

Nagy kutya, sok szőr

A fajtáról az embereknek először általában az intelligencia és a házőrzés jut eszébe. A német juhászkutya gazdiknak azonban még valami beugrik a kedvencük hallatán: a rengeteg szőr. Ezek a kutyák egész évben sok szőrt hullatnak, vedlési időszakban pedig mintha havazna körülöttük. Éppen ezért a fajta bundájának ápolása különös odafigyelést igényel; attól, hogy munkakutyák, ugyanúgy megérdemlik a kényeztetést.

Világelsők a segítők között

A világ első vakvezető kutyája Buddy, a német juhászkutya volt, aki az 1920-as években segítette gazdáját, Morris Franket a mindennapokban. Buddyt az a Dorothy Harrison Eustis nevelte fel, aki az első segítőkutya iskola, a Seeing Eye alapítója volt. Frank annyira hálás volt Buddy jelenlétéért, hogy az iskola működésében is segített mint programigazgató.

A német juhászkutyák hazánkban is fontos tisztségeket töltenek be. Hallottál már például Doriszról, a Vas Vérmenyei Rendőr Főkapitányság négylábú kollégájáról? Kattints IDE, hogy megismerhesd.

érdekességek német juhászkutya Rin Tin Tin vakvezető kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink