hirdetés

Saját kutyája lőtte le a kansasi vadászt, hogyan lehetséges ez egyáltalán?

Csupor Erik

2023. január 27 - Képek: Getty Images Hungary

Megdöbbentő baleset történt egy vadásszal január végén a kansasi Geuda Springs-ben, akit saját kutyája lőtt hátba véletlenül, amikor a vadászexpedíciót követően már hazafelé tartottak.

hirdetés

A balesetet még vizsgálják a helyi hatóságok. Annyit viszont már tudunk, hogy az illető a vadászat végén kisteherautójának hátsó részében helyezte el a kutyáját. Meglehetősen meggondolatlan módon a még megtöltött puskáját is a kutya mellé tette, majd helyet foglalt az anyósülésen, míg a barátja vezetett hazafelé. A raktérben zötykölődő és mozgó kutya véletlenül a megtöltött és előre irányzott csövű puska ravaszára lépett, amelyik elsült, és a golyó a gazda hátát találta el. A helyszínre a vadász társa azonnal mentőegységet hívott. A férfin azonban már nem tudtak segíteni, nem sokkal a kórházba szállítását követően elhunyt. A sajtó szerint a vadász 30 éves volt, a helyi sheriff hivatala egyelőre nem válaszolt a kutya leendő sorsával kapcsolatos kérdésekre.

Nem egyedi eset

Sajnos ez a baleset egyáltalán nem egyedi az Egyesült Államokban, sőt más régiókban élő vadászok körében sem. Pár évvel ezelőtt egy török vadász vált baleset áldozatává kísértetiesen hasonló körülmények között, ami a szakértők szerint egyértelműen a lőfegyverekkel kapcsolatos szabályok gyakori megszegésének következménye. Ha csak Amerikára tekintünk, évente átlagban egy alkalommal történik hasonló baleset (2004 és 2015 között például 15), ami szinte törvényszerű, hiszen a becslések szerint a világ összes magánkézben található fegyverének 50%-a amerikai polgárok tulajdonában van. A legújabb statisztikák számai alapján csak a pandémia időszakát jelentő 2020 és 2021 során az eddigi rekordot jelentő 43 millió fegyver talált gazdára a tengeren túlon. Ha emellett azt az adatot is megemlítjük, hogy az Egyesült Államokban a regisztrált és nyilvántartott kutyák száma kis híján eléri a 90 milliót, szinte csodaszámba megy, hogy a balesetek száma nem magasabb.

Számos hasonló baleset fordul elő

A kutyák által lőfegyverrel a gazdának okozott sérülések egészen különleges és meglepő formákban fordulhatnak elő. 2015-ben például egy Floridában élő labrador lépett a földön hagyott, töltött és kibiztosított állapotú (!) vadászpuska ravaszára. A golyó ebben az esetben a gazda lábfejét találta el, és nagyon súlyos sérülést okozott. 2018-ban egy labrador-pitbull terrier keverék kutya a gazdájával történő játék során sütötte el a lábával véletlenül a gazda övén függő biztosítatlan revolvert, amelyik combon lőtte a férfit. A hasonló balesetek igen jelentős része vadászat során, kisebb része pedig a gazdák otthonában történik.

A szomorú esetet követően természetesen ismét fellángoltak a viták az amerikai fegyvertartási szokásokkal és szabályozással kapcsolatban. De ezekben a vitákban újdonságot senki nem tudott mondani, így vélhetően a fegyverek száma a továbbiakban is nőni fog az amerikai háztartásokban. Mivel ebben az országban a kutyák száma is folyamatosan nő, ráadásul 100 lakosra az államok átlagában 120 magánkézben tartott lőfegyver jut, igen nagy a valószínűsége annak, hogy ilyen típusú balesetekre sor kerül még a későbbiekben.

Abban természetesen a megszólalók abszolút többsége egyetért, hogy a baleseteket okozó kutyák teljesen vétlenek azok megtörténtében, és mindegyik eset megelőzhető lett volna a fegyverek kezelésére vonatkozó alapszabályok betartásával.

amerika baleset Csupor Erik gazda meghal kutya lőtte le gazdáját vadász vadászat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink