hirdetés

Segítő- és terápiás kutyákat kiképző szervezeteknek nyílt pályázati lehetőség

László Enikő

2021. április 22 - Forrás: MTI

Fogyatékossággal élő embereket segítő kutyák és terápiás ebek kiképzését végző civil szervezeteknek nyílt meg támogatási lehetőség. Jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériumának szociális ügyekért felelős államtitkára szerdán a budapesti sajtótájékoztatón.

hirdetés

Fülöp Attila közölte: a Nemzeti Szociálpolitikai Intézet honlapján közzétett pályázat keretösszege 45,3 millió forint; jelentkezni április 30-ig lehet. Segítőkutyák kiképzésének és vizsgáztatásának, valamint terápiás kutyák kiképzésének támogatására lehet pályázni.

A terápiás kutyák rendkívül jó hatással vannak az emberekre.

A segítőkutya „az akadálymentesítés egyik eszköze”, a cél, hogy a kutyák az önálló életvitelben segíthessék az érintetteket. Az államtitkár hozzátette: Magyarországon a fogyatékossággal élők és hozzátartozóik több mint egymillióan vannak. Ezért fontos a segítség életük akadálymentessé tételéhez.

Nagy Sándor, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) elnöke arról beszélt, hogy a segítőkutyák a közlekedés biztonságát jelentik sok látássérült embernek. Pontosan jelzik az út menti akadályokat, megkeresik a lépcsőt, a gyalogátkelőt, az ajtót, így pontosan célhoz vezetik a gazdájukat – mondta.

Morze jelzi az ülőhelyet. /Fotó: Jóvári Krisztina

Beszámolt arról is, hogy Magyarországon régi hagyománya van a vakvezető kutyák kiképzésének, szövetségük 1978 óta végzi ezt a tevékenységet. Hangsúlyozta, a kutyák kiképzéséhez sok segítséget kapnak az állami költségvetésből, és pályázatokból is. Ezután köszönetet mondott azoknak, akik adományaikkal támogatják a vakvezető kutyák képzését.

Nagy Sándor szólt arról is, hogy az MVGYOSZ által kiképzett kutyákkal jelenleg 80 ember közlekedik, és 74-en vannak várólistán, akik szintén szeretnének vakvezető kutyát kapni. Hozzátette, hogy a szövetség idén 12 vakvezető kutya kiképzését tervezi. Nagy Sándor azt is fontosnak véli, hogy a vakvezető kutya és annak gazdája „jó páros” legyen.

(Képek: Getty Images Hungary, Jóvári Krisztina)

pályázat segítőkutya terápiás kutya vakvezető kutya vakvezető kutya kiképzés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink