hirdetés

Ő Zeus, a világ legmagasabb kutyája: Guinness-rekorder vált a barátságos óriásból, aki az esőtől is fél

László Enikő

2022. május 14 - Képek: Facebook

A texasi német dog, aki Zeus névre, hallgat szó szerint hatalmas rekordot állított fel. 1,046 méteres magasságával a szelíd óriás a világ legmagasabb élő kan kutyája.

hirdetés

Brittany Davis fiatalkora óta arról álmodozott, hogy egyszer lesz egy német dogja. Szerencse, hogy testvérének, Garrettnek volt egy kollégája, aki tenyésztette őket. Nővére életre szóló kívánságát valóra váltva Garrett megajándékozta Brittanyt egy 8 hetes német doggal, aki azonnal legjobb barátja lett.

A hatalmas kutya még az esőtől is fél

Brittany eleinte aggódott, hogy ekkora kutya lesz a ház körül, de kiderült, hogy szerelem volt első látásra. Zeus egy öt kölyökből álló alom legnagyobb kölyke volt. Gazdája szerint a német dog már kölyökkutyaként is kifejezetten nagyra nőtt, mancsai is hatalmasak voltak.

A német dogokat eredetileg szarvasok és vaddisznók elejtésére tenyésztették, de nagy termetüket arra is használták, hogy megvédjék a hintón utazó nőket azáltal, hogy mellettük futottak. Őseik az ókori Rómában háborúkban is részt vettek, de a németek a második világháborúban is számos német dogot küldtek a frontra. A fajta harcias jelleme és vadászösztöne azonban egyre jobban kikopott az idők során. Gazdája elmondása szerint ez Zeuson is látható, ugyanis igazán nyugodt, kedves kutya, aki nem izgatja magát feleslegesen.

Az alábbi angol nyelvű videóban láthatod a hatalmas ebet:

„Zeus teljesen megrémülne egy vaddisznótól. Még az esőtől is fél, így a disznók szóba sem jöhetnek.” – mondta Brittany. Ehelyett Zeusz napjait azzal tölti, hogy a környéken vagy a helyi termelői piacon sétál gazdájával és nézelődik az ablakban. „Zeus nagyon híres a dallasi termelői piacon. Mindenki, az eladók is ismerik. Mindig kap néhány finomságot és sok-sok figyelmet” – mondta Brittany.

A csodálkozó pillantások és a meglepett reakciók gyakoriak, amikor Zeus sétál. Gazdája elmondása alapján kedvence gyakran kap olyan megjegyzéseket, hogy olyan, mint egy ló. Vagy megkérdezik, lehet-e rajta lovagolni és hol van a nyerge? Természetesen az efféle kérdésekre mindig nem a válasz…

A barátságos óriás

Bár Zeus más fajták fölé emelkedik, nem tesz különbséget köztük, és bármilyen méretű kutyával barátkozik. Otthon Zeus három miniatűr ausztrál juhászkutyával él. Kedvence Zeb, akivel imád birkózni. Otthonát egy cicával, Penelopéval is megosztja, aki a ház úrnője. Bár nem feltétlenül harcolnak úgy, mint a filmekben látott macskák és kutyák, van egy kis testvéri rivalizálás közöttük. „Ő és a macska közös megegyezés alapján távol maradnak egymástól” – mondta Brittany.

Ő sem mindig egy angyal

Zeus általában jól viselkedik, de néha a bohóckodásai miatt a kutyaólba kerül. Nagy mérete általában azt jelenti, hogy még nagyobb bajba sodorja magát. „Szereti ellopni a gyerek cumiját a pultról, de az ott felejtett étel is gyakran esik áldozatául. A vizesedénye legtöbbször a mosogató, illetve nagyon szeret felugrani a kerítésre, és a szomszéd kutyáival beszélgetni.” – mondta Brittany.

Rengeteget eszik egy ekkora kutya

Gazdája azt mondja, hogy a hatalmas kutya etetése meglehetősen költséges, és arra kéri a nagytestű fajta tartása iránt érdeklődőket, hogy készüljenek fel arra, hogy sok pénzt fognak költeni kutyaeledelre. Zeus reggel hat csésze kutyaeledelt fogyaszt, délután pedig további hatot. Ezután mindig örömköröket fut, ha pedig fél perc után elfárad, egy karosszékben pihen. Zeus időnként tükörtojást, botokat vagy kedvenc csemegéjét, a jégkockákat is megkóstolja.

Bár a dogok általában rövidebb élettartamúak, mint a többi kutya, Zeus jó egészségnek örvend. „Amikor Zeust állatorvoshoz visszük, mindig csodálkoznak. Nagyon lenyűgözi őket, hogy milyen egészséges. Szeret állatorvoshoz járni, sok figyelmet kap ott is.” – mondta gazdája.

Így vált belőle rekorder

Először egy családi összejövetelen vetődött fel az ötlet, hogy a kutya talán Guinness-rekorder lehet egyedülálló magasságával. Úgy vélték, az eb magasabb, mint az egykori legmagasabb élő kan kutya.

„Nem gondoltuk, hogy ez lehetséges, de miután megmértük, rájöttünk, hogy valószínűleg mégis” – mondta Brittany. A gazda sosem gondolta volna, hogy valaha lesz egy kedvence, aki Guinness-rekorder lesz. Noha Zeus új elismerése nem változtatta meg a családja iránta érzett érzelmeit, Brittany szerint az elért eredményei rávilágítottak arra, milyen különleges is valójában.

Úgy fogalmazott:

Rengeteg olyan megjegyzést kapunk, hogy „Hűha, ez a legmagasabb kutya, akit valaha láttam”, szóval jó, hogy most azt mondhatjuk: „Igen, határozottan ez a legmagasabb kutya, akit valaha láttál!” Ez mindig sokkolja az embereket, és szórakoztató, hogy ezt elmondhatom.

Brittany élvezi, hogy megoszthatja Zeust másokkal, és szereti, ha lehetősége van beszélni arról, hogy milyen mesés kedvence. Zeus Brittany családját is megváltoztatta azáltal, hogy rengeteg szeretetet és örömet hozott nekik. „Zeus és a kamasz fiam együtt alszanak egy nagy ágyban. Imádnak együtt lenni.”

Érdekesség, hogy a valaha volt legmagasabb kan kutya szintén egy Zeus nevű szürke német dog volt. A michigani eb azonban sajnos 2014-ben, 5 éves korában elhunyt. A lábától a marjáig 111,8 cm-es magasságú, hatalmas kutya hátsó lábain állva elérte a 223 cm-t.

Guinness-rekord híres kutya legnagyobb kutyafajták nagytestű kutya német dog óriás kutyák világ legmagasabb kutyája világ legnagyobb kutyája

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink