hirdetés

Ilyen hatalmas volt a világ legmagasabb kutyája

Molnár Enikő

2024. június 30 - Képek: Getty Images Hungary

A Guinness Rekordok Könyve híres arról, hogy ahol lehet abszolútum, ott meg is találják azt. A legmagasabb (életben lévő) kutya címe az utóbbi években gyakran váltott gazdát, a legutóbbi rekordere pedig sajnos csak rövid ideig élvezhette az új titulust.

hirdetés

A világ legmagasabb kutyája címért talán nem meglepő, hogy jellemzően (bár nem kizárólag, ugyanis volt már ír farkaskutya rekorder is) német dogok versenyeznek. A valaha élt legmagasabb kutya titulust is a fajta egyik képviselője szerezte meg, akit gazdája a nagy mérethez illően Zeusznak nevezett el. Az óriási eb marmagassága 1,114 méter volt, és két lábon állva elérte a 2,23 méter magasságot. A 70 kilós kutya kiváló temperamentummal bírt, és terápiás kutya volt. Sajnos 2014-ben, 5 éves korában elhunyt. Nála ugyan alacsonyabbak a legmagasabb (életben lévő) címet kapott ebek, ám a magasságuk még így is megdöbbentő.

Kevin, a világ legmagasabb kutyája

Kevin rekordjáról június 13-án tájékoztatta a publikumot a Guinness-rekordok honlapja. Az eb marmagassága elérte a 0,97 métert. Tekintélyt parancsoló termete ellenére jellemben ugyan olyan volt, mint a legtöbb német dog: kedves, barátságos és nyugodt, egy igazi szelíd óriás.

Sajnos csupán néhány nappal később, június 24-én egy tragikus hírt tettek közzé a Guinness-rekordok honlapján. Kevin egy váratlan egészségügyi komplikáció következtében elhunyt. Csupán hároméves volt. A gazdáit hirtelen érte az eb elvesztése. A család tagjának tekintették, és mindennapos szereplője volt az életüknek, a jelenlétével pedig bearanyozta a hétköznapokat.

A szerencsétlen titulus

Kevin előtt a világ legmagasabb kutyája címet Zeusz viselte (nem az a Zeusz, akiről még az elején írtunk. Úgy tűnik, nagyon gyakori elnevezés ez az óriási ebeknél, okkal.) Ahogyan azt ebben a cikkünkben is megírtuk, Zeusz 2022-ben nyerte el a címet, 1,046 méteres marmagasságával. Róla is hasonló szeretettel emlékezett meg a családja, ő is a szelíd óriás kategóriába tartozott egy egészséges mennyiségű makacssággal megfűszerezve. Nagyon szerette a gazdáit, és ők is odavoltak a hatalmas kutyáért. Rengeteg örömet vitt az életükbe az alatt a rövid idő alatt, ameddig velük volt. Csupán 3, majdnem 4 évet kapott. Az élete utolsó időszakában csontdaganattal küzdött, ami miatt amputálni kellett a jobb mellső lábát. Sajnos a műtétet követően tüdőgyulladást kapott, amiből nem tudott felépülni.

Egy óriási kutya, mint a német dog, hatalmas örömet tud okozni a családjának, és a rekorder kutyák gazdáinak szavai is ezt bizonyítják. Ám a nagy mérettel sajnos számos probléma járhat, és sokszor meglehetősen rövid élettartam. Úgy tűnik, hogy az extrém méret sajnos még inkább rövidítheti az együtt töltött idő hosszát. Ebben a cikkünkben választ adunk arra, hogy miért élnek rövidebb ideig a nagy testű kutyák.

A kezdőkép csak illusztráció.

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt megtalálod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Guinness-rekord legrövidebb életű kutyafajták nagy méretű kutya német dog világ legmagasabb kutyája világrekord

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!