hirdetés

A kelta tündérek harci hátasai – a Welsh Pembroke Corgi

Csupor Erik

2023. november 3 - Képek: Born To Be Kennel

Beszélgetés Trefán Török Alexandrával, a Born To Be Kennel tulajdonosával.

hirdetés

AÉK: Miért esett a választása a corgikra, miért éppen ezzel a fajtával foglalkozik?

TTA: Mindig is nagyon szerettem az intelligens kutyafajtákat és amikor először megláttam egy corgit és a szemébe tudtam nézni, én akkor elvesztem. Én bennük találtam meg azt az intelligenciát és értelmet, amit egy kutyafajtában keresek. A tartásra és a tenyésztésre mi tudatosan készültünk, felvettem a kapcsolatot a világ vezető kenneleivel, és a tenyészetünk alapját képező kutyákat is tőlük szereztük be.

Trefán Török Alexandra tenyésztővel beszélgettünk.

A corgi egyre népszerűvé válik a világ szinte minden részén. Mit érdemes tudnia erről a fajtáról annak a leendő gazdinak, aki őket választja?

TTA: Kevesen gondolnák ugyan, de ez a kis méretű fajta marha terelésre lett eredetileg kialakítva, illetve a farmok körüli teendők ellátására. Bármilyen, a farmokon előforduló állat behajtása és terelése volt sokáig a feladatuk, amihez hozzátartozott, hogy a munkanap végén ők bekerülhettek a házba és felkerülhettek a kanapéra a gazdi mellé. Ezért van az, hogy nagyon komoly szociális kötődésük van az emberhez, és ebből adódik, hogy nem azok az udvaron magukra hagyható kutyák. Ugyanis nem igazán találják a helyüket, ha nincs valami feladatuk, vagy nem a gazda környezetében vannak.  A szocializációjukat már nagyon korán érdemes elkezdeni, például nálunk is a kölykök egészen kis koruktól kezdve kézben vannak, játékosan foglalkoztatjuk őket és emberhez szoktatjuk. Ezáltal nagyon jó és kedves személyiségek lesznek, akik minden helyzetben feltalálják magukat.

A Welsh Pembroke Corgik, amikkel mi is foglalkozunk, egyik jellegzetessége ez az édes, mosolygós rókaszerű arc, ami az egyik legfontosabb ismertetőjegye ennek a fajtának. Kétféle színváltozat a leggyakoribb, a vörös-fehér és a trikolor. Náluk a farok egy érdekes kérdés, amit régebben vágtak azért, mert a farmokon történő munkában adott esetben akadályt jelentett, illetve a másik cél az volt, hogy így különböztessék meg a kutyáikat a rókáktól. Manapság farok nélküli corgit már csak akkor találunk, ha úgy született, ami körülbelül 100-ból egyszer fordul elő, nagyon ritkán.

A Welsh Pembroke Corgiknak van egy nagyon érdekes legendája is, ugyanis a kelta mítoszok szerint ők a tündérek csodaparipái, akik a tündéreket harcba vitték. Sok régebbi ábrázoláson megtalálható az a motívum, amikor egy corgi hátán van egy kis nyereg, amin ül egy tündér és éppen harcba lovagol rajta. A legenda szerint Szent Iván éjen elő szoktak jönni, és ekkor látni is lehet őket. Szóval a corgi rajongóknak Szent Iván éjen érdemes nyitott szemmel járni.

Kis termete miatt egyfajta közvélekedés, hogy a corgi egy lakásban jól tartható fajta.  Igaz ez az elképzelés?

TTA: Szintén kevesen tudják, de a corgi esetében egy rendkívül aktív kutyafajtáról beszélünk, akinek alapjában véve nem elég, ha az embernek van egy nagy kertje, vagy egy lakásban ül egész nap. Nekik sok foglalkozásra van szükségük, szóval aki napi 8 óra munka és távollét mellett szeretne egy corgival együtt élni a lakásában, azoknak határozottan nem ajánlom ezt a fajtát, mert ez az ember nem tudja biztosítani azokat a szükségleteket, amit egy corgi igényel.  Egyébként gyerekekkel, más kutyákkal és más állatfajokkal is tökéletesen megtalálják a helyüket, nagyon családias és szociális fajtáról van szó az esetükben.

Viszont a foglalkozásra nagyon nagy szükségük van, és ismét hangsúlyozom a kölyökkori szocializáció jelentőségét, hiszen a tenyésztő és a gazda ebben a korban tud olyan alap készségeket „beletenni”, amiket később már csak csiszolni és alakítani kell. Ezért mi általában azoknak, akik első kutyaként választanak corgit, nagyon javasoljuk egy kutyaóvoda, majd kutyaiskola rendszeres látogatását. A legtöbbször egyébként a tapasztalatlan gazdának van erre szüksége, hogy megtanulja a corgik nyelvét és megértse a visszajelzéseit. Valamint hogy ki tudja használni azt a képességüket, hogy a corgik nagyon szeretnének megfelelni a gazdák elvárásainak, de megfelelően kell őket irányítani.

Azt nem árt tudnia a leendő gazdiknak, hogy a corgi egy olyan fajta, amelyik rendkívül hajlamos a hízékonyságra. Emellett a tacskókhoz hasonlóan náluk is kritikus pont a gerinc, amelyik nem kaphat extra megterhelést. Különösen nem fiatal és növendék korban, de később sem. Éppen ezért az etetésük során az átlagnál figyelmesebbnek kell lenni és a mennyiségi határokat szigorúan be kell tartani.

Corgikkal egyébként mi már 17 éve foglalkozunk és arra vagyunk a legbüszkébbek, hogy egy tőlünk származó kutya Angliában angol champion címet ért el és az év legeredményesebb kölyke lett. Rendkívül inspiráló az, amikor magyarként az ember a fajta gazdaországában ér el ilyen eredményt. Mindenkinek, aki corgit szeretne, én szívből kívánom, hogy megtalálja álmai kutyáját, ugyanakkor ne döntsön elhamarkodottan. Vegye fel a kapcsolatot az angol és ausztrál pásztorkutya klub egyesülettel, és az általuk ajánlott hivatalos és megbízható kennelből szerezze be a kiskutyáját. Hiszen egy felelős tenyésztő szereti végig kísérni a kutyáinak az életét, tanácsot ad a későbbiekben is és segíteni fogja a közös életet tippekkel.

A kutyáinkkal egyébként ötödik éve járunk már a Pesti Színházba, ahol az Audiencia című előadásban szerepelnek. Minden gond nélkül vették az akadályt, és elmondhatom, hogy a színészeknek is egy nagy öröm együtt játszani velük. A kutyák egyébként olyannyira tudják, hogy mikor következnek és mikor jön az ő részük, hogy ha meghallják a skót dudaszót, akár itthon a tv-ben, automatikusan felkapják a fejüket, mert tudják, hogy most kell a színpadra menni.

corgi Csupor Erik kennel tenyésztés welsh corgi pembroke

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!