hirdetés

Bretagne-i cserszínű basset fajtaleírás: kompakt szeretetcsomag

Molnár Enikő

2023. december 4 - Képek: Getty Images Hungary

Szinte úgy tűnhet, hogy soha nem fogyunk ki a vadászkutyákból, amiben lehet, hogy van valamennyi igazság. Hiszen mindenkinek másra volt szüksége a vadászat során, és kiemelkedő fontosságú volt, hogy a „használt” kutyák el tudják látni a nekik kiosztott szerepeket.

hirdetés

A rövid lábú vadászkutyák táborát erősíti a francia eredetű bretagne-i cserszínű basset (Basset fauve de Bretagne). Zabolátlan szőrével, merész kiállásával és elragadó személyiségével bárkit meghódít. Ez a vadászkutya nem ismer félelmet, szenvedélyes és bátor természete könnyedén bajba sodorhatja. Emellett viszont barátságos és kiegyensúlyozott, így családi kutyaként és társállatként is megállja a helyét. Általában jól alkalmazkodik a különböző élethelyzetekhez, gyerekekkel is barátságos, és még a macskákkal is kijön.

 

Eredete

Állítólag a fajta egészen az 1500-as évekig visszavezethető, a Grand Fauve de Bretagnes leszármazottja (ami azóta már kihalt kutyafajta). Az elgondolás szerint az 1700-as években kezdett el átalakulni a fajta, miután az arisztokraták hatalma meggyengült a francia forradalom következtében. Addig csak a magasabb pozícióban lévők vadászhattak (sportból), és a Grand Fauve de Bretagnes vadászkutya lévén szorosan kapcsolódott a felsőbb osztályhoz. Ez a kutya hosszabb lábakkal volt megáldva, és értelemszerűen nagyobb volt („grand”) mert lóháton folytatott vadászat mellé tenyésztették. Sokkal inkább hasonlított a mai bretagne-i cserszínű griffonhoz. (Az FCI egyébként az utóbbit jelöli meg a bretagne-i cserszínű bassett közvetlen elődjének, illetve más források szerint a bretagne-i cserszínű griffon és a brittany basset keresztezésével hozták létre.) Visszatérve a meseszerűbb történethez, a gyalogos vadászathoz rövidebb lábak is elegendőek voltak, így lassan létrejött egy új fajta, aminek a proporciói alkalmasabbak voltak az új elvárásokhoz. A bretagne-i cserszínű bassett nagyobb népszerűségre tett szert a 19. században a vadászmezőn mutatott sokszínűsége miatt. A basset egyébként alacsonyat jelent. Képes nyúl, róka, vaddisznó és szarvas vadászatára. Állítólag majdnem kihaltak a második világháború alatt, de mára újra egyre elterjedtebbek. Az FCI 1963-ban fogadta el a fajtát.

Fajtastandard

Zömök, alacsony, közepes méretű fajta, kb. 32-42 centiméteres marmagassággal és 16-18 kg-os testsúllyal. Szőre sűrű és kemény (szálkás) és viszonylag rövid. Bundájának színezete általában egyenletes, sárga és barna színskálákon pompázik, a világossárgától egészen a vörösesbarnáig tulajdonképpen bármilyen színű lehet. Feje nagy, hosszúkás, szeme sötétbarna füle pedig lelóg. Hosszú, egyenes háta és mély mellkasa van, fara enyhén csapott. Végtagjai párhuzamosak és hozzáadnak a stabil kinézethez, kifejezetten izmosak. Farka vastag, hosszú és lefelé lóg, egészen a csánkja alá leér. Az FCI VI. fajtacsoportjába, a kopók és rokon fajták közé tartozik.

Jellem

Intelligens, élettel teli, kíváncsi, rámenős és szociális kutyafajta révén a bretagne-i cserszínű bassett nem csak vadászkutyának alkalmas, bár abban tudja megmutatni igazán, hogy milyen kiváló eb. Egy aktív család mellé családi kutyának is kiváló lehet, jól kijön a gyerekekkel, és könnyen hozzászoktatható más háziállatokhoz, ha korán elkezdik. Nem egy házőrző típus, de nem is csendes. Nyitott az idegenek felé, kifejezetten barátságos mindenkivel. Rövid lábai és viszonylag kis termete ellenére magas energiaszinttel rendelkezik, és szereti a kihívásokat, ezért mindenképpen figyelni kell a fizikai és mentális energiáinak levezetésére, hogy megmaradjon kiegyensúlyozott és jó természetű ebnek.

A bretagne-i cserszínű basset játékos és kíváncsi teremtés amellett, hogy kiváló vadászkutya.

Testmozgásként választhatjuk a rendszeres, viszonylag hosszú sétákat, túrákat, de akár kutyasportokat is elkezdhetünk vele. Amíg mozoghat, és amíg van lehetősége levezetni az energiáit, addig boldog lesz, akármelyikre is esik a sor. Fontos megjegyezni, hogy érdemes pórázon tartani kerítés nélküli területeken, mert erős a vadászösztöne, és utána fog szaladni a vadnak, vagy egy ismeretlen macskának. Szellemi fárasztásként jó lehet mondjuk nyomkeresés, szimatmunka, vagy új trükkök tanítása. A lényeg, hogy legyen valami kihívás. Könnyen tanul, de elég független és makacs tud lenni, mondhatni, akaratos, így kicsit megnehezítheti a gazdi dolgát. Ellenben értelmes és engedelmes, és pozitív módszerek alkalmazásával, illetve konzisztens foglalkozással kiváló társ válhat belőle.

Ideális környezet

Ideálisan kinti-benti tartással éli az életét, ahol a lakáshoz és a kerthez is van jogosultsága. A kert legyen biztonságosan körbe véve kerítéssel, és fontos, hogy ne legyen lehetősége elszökni. Szerencsére egészen jól alkalmazkodik a körülményekhez, és elegendő testmozgás és fárasztás mellett lakásban is jól érezheti magát. Mint már említettük, a bretagne-i cserszínű bassett jól kijön gyerekekkel, a „gyerekek hűséges barátjának” is szokták nevezni. Emellett más kutyákkal, illetve háziállatokkal is jól megvan főleg, ha időben elkezdték az összeszoktatást. Aktív gazdi mellé való, aki hajlandó eleget foglalkozni vele.

A bretagne-i cserszínű basset a fajtársaival is jól kijön.

Ápolás

Szálkás szőre miatt a bundájának ápolása viszonylag egyszerű. A szőrzete ellenáll a környezeti hatásoknak és nem csomósodik (vagy csak nagyon minimálisan), így nem igényel sok fésülést. Ennek ellenére heti egyszer nem árt, hiszen nem csak a fölösleges szőrtől szabadulunk meg ilyenkor. Valamennyit vedlik, amikor változik az időjárás, de közel nem kezelhetetlen. Ritkán kell fürdetni, viszont gyakran kell ellenőrizni a karmait és a fogazatát.

Gyakori egészségügyi problémák

Általában egészséges, szívós fajta, a felelősségteljes tenyésztők pedig törekednek arra, hogy ez így is maradjon. Többek közt szűrnek epilepsziára, bőrproblémákra, pajzsmirigy problémákra és kardiomiopátiára, így ezek viszonylag ritkán jönnek elő. Az egyik leggyakoribb problémájuk az elsődleges nyitott zugú zöldhályog, ami genetikailag meghatározott és akár veleszületett probléma is lehet. Ez szépen lassan a látás elvesztéséhez vezet. Sajnos csak kezelni lehet, gyógyítani nem, így előbb vagy utóbb mindig ugyan az a végkimenetel.

Forrás: Szinák János, Veress István: A világ kutyái (1989)

bretagne-i cserszínű basset bretagne-i cserszínű basset fajtaleírás család barát francia vadászkutya nyomkövető kutya rövid lábú kutyák

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!