hirdetés

Ez az elterjedt beavatkozás növelheti a lépdaganat esélyét a golden retrievereknél

Kövess Péter

2023. november 13 - Képek: Getty Images Hungary

Egy tudományos elemzés potenciális összefüggést talált az eljárás és a golden retriever kutyáknál nagyobb arányban előforduló lépdaganat kialakulása között.

hirdetés

A kutatók a Golden Retriever Lifetime Study nevű átfogó tanulmány adatait elemezve jöttek rá, hogy kapcsolat lehet az ivartalanítás és a golden retrieverek lépdaganatos megbetegedése között. A megdöbbentő összefüggés hátterében meghúzódó okokat azonban ez idáig nem sikerült pontosan meghatározni.

A golden retviever számára halálos ítélet lehet a lépdaganat

A nőstény golden retriever kutyáknál gyakoribb a lépdaganat

A Veterinary and Comparative Oncology című folyóiratban közzétett elemzés szerzői megjegyezték, a hemangiosarcoma néven ismert lépdaganat diagnosztizálásának valószínűsége a nemüktől és ivartalanítási állapotuktól függetlenül a kutyák 8 éves koráig következetesen alacsonynak tűnik.

Ezen a ponton túl a nemzőképes és az ivartalanított hím kutyáknál hasonlóak a kockázatok, de az ivartalanított nőstények körében nagyobb arányban jelentkezik a lépdaganat – derült ki az adatokból.

Elsősorban a nőstény kutyákat érinti

A lépdaganat a leggyakoribb rákfajta, amelyet a vizsgálatban résztvevő kutyák között diagnosztizáltak. Ez azért is riasztó, mert ez az egyik leghalálosabb daganatos megbetegedés:

az állatok közel 90 százaléka a diagnózistól számított egy éven belül elpusztul.

Dr. Alison Hillman, a tanulmányban résztvevő egyik kutató, az Ausvet epidemiológiai vezető tanácsadója hangsúlyozta, további kutatásokra van szükség a lépdaganat és a sterilizáció közötti lehetséges összefüggések pontosítására.

A szakember hozzátette, a kutyákon végzett kutatások tanulságai értékes információkkal szolgálhatnak az emberi megbetegedésekkel kapcsolatban is, mivel a két faj klinikai és patológiás jellemzői a lépdaganat tekintetében igen hasonlóak.

Így ismerhető fel a lépdaganat

Dr. Bodó Andrea állatorvos Az Én Kutyám kérdésére elmondta, a lépdaganatok az átlagosnál gyakrabban jelentkeznek a német juhászkutya, a golden retriever és a labrador retriever fajtáknál. A betegség tünetei széles spektrumon mozoghatnak. Előfordul, hogy az érintett kutyák panaszmentesek maradnak, de akár az akut hasi katasztrófa tüneteit is mutathatják.

A pontos diagnózishoz ultranhagos vizsgálat szükséges

„Van, hogy a megnagyobbodott lép csak a rutinvizsgálatok során, a has tapintásakor érzékelhető. Más esetekben étvágytalanság, hasi hájdalom vagy fogyás miatt hozzák kivizsgálásra a kutyát, és a lép elváltozásaira a hasi ultrahang vizsgálat hívja fel a figyelmet” – magyarázta a szakember.

Legsúlyosabb esetben a lépdaganat repedése miatt vér halmozódik fel a hasüregben, melynek következtében az állat keringése összeomlhat.

A kutya ebben az esetben általában gyengeség, étvágytalanság miatt érkezik a kórházba, majd a vizsgálat során sápadt nyálkahártya, alacsony testhőmérséklet és megnövekedett hastérfogat állapítható meg.

Ilyenkor ultrahanggal, hasűri folyadék vizsgálattal lehet pontos diagnózist felállítani, a terápia pedig a hasüreg megnyitásával és a lép eltávolításával jár. Az állat életkilátásai ezután nagyban függenek a szövettani vizsgálat eredményétől és az elváltozás típusától.

„A haemangiosarcoma az egyik legrövidebb túlélési idejű daganat, de a kemoterápia jelentősen megnövelheti ezt az időtartamat” – mondta el a szakember.

daganat diagnózis golden retiriever kutatás lépdaganat

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!