hirdetés

Ezek a kutyafajták a leghajlamosabbak a rákra

Kövess Péter

2024. március 23 - Képek: Getty Images Hungary

Egy új kutatás szerint bizonyos kutyafajták esetében nagyobb a rák kialakulásának valószínűsége. Mutatjuk az eredményt.

hirdetés

A kutatók rájöttek, hogy melyek azok a kutyafajták, amelyeknél nagyobb eséllyel alakul ki a rák. Tanulmányuk cáfolja azt a teóriát, miszerint a legnagyobb kutyák vannak leginkább kitéve a daganatos megbetegedések kockázatának.

A rák bármelyik kutyánál kialakulhat, de egyes kutyafajták nagyobb veszélyben vannak

A kutyafajták befolyásolják a rák kockázatát

A Royal Society című tudományos folyóiratban publikált tanulmány eredménye azt mutatja, hogy általában a nagyobb – de nem a legnagyobb – kutyafajtáknál a legmagasabb a rák kockázata. Leonard Nunney, a Kaliforniai Egyetem evolúciós biológusa, a tanulmány vezető szerzője elmondta, vizsgálódásaik során arra koncentráltak, hogy megértsék, miként alakul ki a kutyáknál a rák, és ezt mennyire befolyásolja a fajta.

Az embereknél megfigyelhető, hogy a testmérettel arányosan növekszik a rák kockázata. Ez azonban a kutyáknál nem feltétlenül állja meg a helyét.

A kutyák testmérete a csivaváktól kezdve a masztiffokon át a dogokig széles spektrumon terjed. A kutató ennek kapcsán megjegyezte, mivel a nagy testű kutyák jellemzően sokkal fiatalabb korukban pusztulnak el, náluk valójában alacsonyabb a rák kialakulásának kockázata, mint közepes termetű társaiknál. Ennek egyszerűen az az oka, hogy korábban halnak meg.

A legnagyobb kutyák életkilátásai rosszabbak, ugyanakkor nem feltétlenül a rák miatt

Ezek a fajták a leghajlamosabbak rá

„A jó hír, hogy nem sok olyan fajta van, amelyik túlzottan hajlamos lenne a rákra” – jegyezte meg a kutató. A tanulmány eredményéből az derül ki, hogy

ilyen szempontból a simaszűrő retrieverek, a berni pásztorok és a terrierek vannak a legnagyobb veszélyben.

Miközben a simaszűrő retrievereknél gyakrabban alakul ki a csontokat és a lágyszöveteket érintő ritka rákfajta, a szarkóma, addig a terriereknél nagyobb a hólyagrák előfordulásának esélye. De általánosságban is megfigyelhető, hogy a legtöbb terriernél – különösen a skót terriereknél – nagyobb a rák kialakulásának valószínűsége, mint azt korábban gondolták.

A simaszőrű retriever hajlamosabb a szarkómára

Az eredmények közelebbi betekintést engedtek a kutyáknál rákot okozó genetikai mutációkba is. Az adatokból az olvasható ki, hogy bár a korábbi beltenyésztés lerövidíti az érintett fajták élettartalmát, jellemzően nem növeli a rák kockázatát.

A tanulmány elkészítéséhez felhasznált modell a jövőben is alkalmazható lehet annak megállapításra, hogy az egyes fajták a genetikai változások miatt fogékonyabbak-e bizonyos ráktípusokra.

Vajon honnan lehet tudni, hogy a kutya rákos? Korábbi cikkünkben összeszedtük azt a 11 korai jeleit, ami felhívhatja a figyelmet a betegségre. Ezeket fontos időben felismerni, hogy az állat időben megkaphassa a szükséges kezelést.

berni pásztor bőrrák daganat kutatás kutya kutyafajta rákos megbetegedés simaszűrő retriever terrierrek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink