hirdetés

Ezzel a trükkel 3-5 évvel is meghosszabbíthatod kutyád életét

Hangai Lilla

2024. június 4 - Képek: Getty Images Hungary

Hozzánk képest olyan rövid ideig élnek, így nem is csoda, ha minden gazdi azonnal hegyezi a fülét, ha arról van szó, mely módszerekkel tudja meghosszabbítani kedvence Földön töltött idejét.

hirdetés

Van egyetlen dolog, amelyben úgy tűnik, hogy az összes szépkorú eb egyezik. Elmondjuk, mi lehet a titkai annak, hogy a kutya hosszú ideig éljen.

Napi 2-3 perc 3-5 év pluszt jelenthet

Erre figyelj, hogy a kutya hosszú ideig éljen

Dr. Chris Brown állatorvos cikkében kifejti, hogy tulajdonképpen azok a dolgok, amelyek az esetünkben a hosszú élethez vezetnek, a kutyáknál is igazak, vagy legalábbis nem sokban különböznek a mi körülményeinktől. Egészséges táplálkozás, rendszeres testmozgás, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, és az elhízás elkerülése. De vannak specifikusan az ebekre vonatkozó kritériumok is. Ilyen az ivartalanítás, a biztonságuk megőrzése forgalmas helyeken, a parazitamentesítés és még számos hasonló dolog.

Ám van valami, amely még ebből az impozáns listából is kiemelkedik. Ez pedig a fogápolás. Ha ezen meglepődtél, eláruljuk, hogy a tisztán, fogkőmentesen tartott fogak 3-5 évvel is meghosszabbíthatják egy kutya életét.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Ezt teheted az ügy érdekében

A bűzös lehelet könnyeket csalhat a gazdik szemébe, mégsem ez az elsődleges probléma, amely miatt meg kell szabadulni a kutya fogaira rakódott fogkőtől. A fogászati betegségek eredményeképpen a száj tele lesz baktériumokkal, amelyek kétségbeesetten próbálnak az ínybe hatolni. Ezt talán a legtöbben még tudják is, az azonban új információ lehet, hogy az ínybe jutva ezek a kórokozók nem elégszenek meg azzal, hogy meglazítsák a fogakat. Az ínyfertőzések a baktériumok teljes szervezetben való elszaporodását okozzák, amely értelmében ezek a veszélyes organizmusok elérik a szívet, a májat, a veséket is, ott pedig olyan komoly problémákhoz vezetnek, mint a májfertőzés, a veseelégtelenség és a pangásos szívelégtelenség. Láthatod, nem babra megy a játék!

Mindenféleképpen javasolt évente egyszer leszedetni a kutya fogkövét az állatorvossal. Ezt a procedúrát altatásban végzik, ami sok gazdi számára ijesztően hangzik, ám ezekkel a kezelésekkel nem ér fel a kozmetikus által, ébrenlét alatt végzett szépészeti beavatkozás. Valamint javasolt ezen túl a napi fogmosás is. Ha erre nincs is kapacitásunk, 2-3 naponta azért mindenképpen próbáljunk sort keríteni a műveletre!

Ide kattintva megtudhatod, mivel és hogyan kell megmosni a kutya fogát.

fogkőeltávolítás fogkövesség fogmosás hosszú életű kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!