Advertisement

Ez a tévhit okozza sok városi kutya egészségügyi problémáit

Mádi-Krezinger Cintia

2024. május 21 - Képek: Az Én Kutyám, Getty Images Hungary

A gazdik a legnagyobb jó szándék ellenére is gyakran esnek egy olyan hibába, amely megfelelő tájékozottsággal elkerülhető lenne.

A felelős kutyatartás rendkívül sokrétű téma. A helyes táplálástól kezdve a megfelelő mennyiségű fizikai és mentális stimulációig a gazdinak számos olyan teendője van, amelyeket nem hanyagolhat el. Sokan azonban tévesen úgy gondolják, hogy ezen feladatlistára a városi, lakásban élő kutyák esetében a paraziták elleni védelem nem kell, hogy felkerüljön. Hiszen az eb a négy fal között biztonságban van, élősködők pedig nincsenek a betondzsungelben, csak a mezőkön és erdős területeken. Ez a vélekedés azonban messze áll a valóságtól. A paraziták ugyanis bárhol, akár egy nyüzsgő város szívében is támadhatnak. A szükséges védelem hiányában pedig csípésük súlyos, esetenként a kutya életébe kerülő betegségekhez vezethetnek.

Egy városi kutya is kerülhet veszélybe / Fotó: Az Én Kutyám

A városi környezet legveszélyesebb pontjai

Egy nagyváros a tévhittel ellentétben egyáltalán nem mentes a paraziták jelentette veszélyektől. Még ha a belváros utcáin járva nem találkozunk zöldterülettel, és a szembejövő ebeket is messze kikerüljük, kivédhetetlen, hogy a kedvencünk soha ne kerüljön olyan helyzetbe, ahol védelemre van szüksége. A kutyák jóllétének fontos eleme a szociális interakció és a szaglászás, így ha a kirándulást mellőzük is, a városi parkban vagy egy kutyafuttatóban heti rendszerességgel meg kell fordulnunk. Ezek a helyek pedig ideális terepet nyújtanak a bolhák, kullancsok és egyéb paraziták számára. Sok ember és eb fordul meg itt, így igazi svédasztalos lakomája lehet ezeknek az élősködőknek.

Elég egyetlen bolhával fertőzött eb (akiről akkor még nem is feltétlenül tudja a gazdája, hogy bolhás) vagy egy kullancs ahhoz, hogy megtörténjen a baj. Tény ugyanis, hogy

bár nem minden egyes parazita okoz megbetegedést, ha az az egy, ami kinézte magának a kedvencünket, fertőzött, nem segít a kutyánkon a statisztika.

A parazitafertőzés tünetei és következményei

Leggyakrabban a bolhák és kullancsok okoznak egészségügyi problémát a védtelen kutyák esetében. Lássuk, hogyan alakul ki a fertőzés, és milyen következményekkel járhat, ha nem gondoskodunk szeretett négylábúnk megfelelő védelméről.

Az állandó vakarózás a paraziták jelenlétének egyik legárulkodóbb jele

A bolhák amint a gazdaállatra kerülnek, azonnal munkához is látnak. Ezek az apró vérszívók fertőzött állatról is átugorhatnak a kedvencünkre, de a nőstény bolhák által rakott és a környezetben szétszóródott peték is könnyedén az állat szőrére kerülhetnek, hogy ott keljenek ki. A bolhacsípés leggyakoribb tünetei a viszketés, a bőrirritáció, a szőr kihullása, egyes esetekben pedig allergiás reakció is felléphet. Ezek következtében súlyos esetben allergiás bőrgyulladás alakulhat ki, kezeletlen állatoknál pedig gyakori a vérszegénység kialakulása. A legnagyobb fenyegetést azonban a lehetséges galandféreg-fertőzés jelenti. A bolhák ugyanis közti gazdái lehetnek a belső parazitának is, további megbetegedést okozva.

FRONTPRO ® : ízletes rágótabletta, ami 1 hónapon át megvédi kutyádat a bolháktól és kullancsoktól.

A  FRONTPRO ® rágótabletta  egy akár étel nélkül is beadható, ínycsiklandó falat, ami nem csupán az íze miatt lesz kutyád új kedvence. Gyors és hatékony felszívódása után ugyanis már egyetlen tabletta is 30 napos védelmet nyújt, sőt kedvencünk mellett még lakókörnyezetünket is megvédi: a bolhák a rágótabletta hatására még azelőtt elpusztulnak, hogy elkezdenének petét rakni, így megelőzhető a fertőződés. Ráadásul egyetlen dobozzal 1 hónapig gondoskodhatsz mindenki önfeledt biztonságáról.

A kullancsok szintén vérszívó paraziták, esetükben az általuk hordozott baktériumok és vírusok jelentik a legnagyobb veszélyt. Bár a csípésük okozta viszketés is szerez kényelmetlen pillanatokat a kutyának, a valódi gondot az említett kórokozókhoz köthető súlyos betegségek, a Lyme-kór, a babéziózis, az anaplazmózis és a vérzéses kullancsláz jelentik.

Egy élősködő okozta megbetegedés kezelése sok esetben többszöröse annak, amennyibe a védelem került volna

A megelőzés fontossága

A parazitafertőzések megelőzése kulcsfontosságú a kutyák egészségének megőrzése érdekében. Számos hatékony módszer áll rendelkezésre, ezenkívül pedig fontos a rendszeres állatorvosi ellenőrzés, amely során a szakember megfelelő tanácsokkal és kezelési javaslatokkal látja el a gazdikat.

Ha több háziállat is él együtt, különös figyelmet kell fordítani mindegyikük védelmére. A paraziták ugyanis könnyen átterjedhetnek egyik állatról a másikra. Ne engedjük, hogy a tévhitek félrevezessenek minket; tegyünk meg mindent kedvenceink védelme érdekében!

A cikket az Az Én Kutyám szerkesztősége készítette a Frontpro megbízásából. Arról, hogy mi is az a támogatói tartalom, itt olvashatsz részletesebben.

bolha kullancs kutyatár-n parazita paraziták elleni védelem

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!