hirdetés

A bekuckózós esték egyik legcsábítóbb veszélyforrása: ezért tartsd távol a kutyától

Szénási Szimonetta

2023. december 6 - Képek: Getty Images Hungary

Bármennyire is könyörög érte kedvenced, az ő érdekében nem szabad kapnia belőle!

hirdetés

A hideg és a hosszú esték beköszöntével egyre inkább vágyunk az otthon melegére. Tipikus program ilyenkor a tv előtti összebújás, amiből gyakran a négylábú sem marad ki. Egy jó filmet pedig csak néhány finom falat tudja még jobban feldobni! Ám a tipikus tévézős nasik többsége nem ajánlott kedvencednek; sőt, néha egyenesen tilos adni belőle a kutyának!

Közös mozizás? Nem mindegy, mit nassolsz, pláne, ha kutyád is kér belőle!

Neked mennyei manna, kedvencednek méreg lehet

Kezdjük az egyik legnagyobb favorittal, ha filmnézős vacsoráról van szó, mégpedig a pizzával! Megértjük, ha az egyik kedvenc téli programod egy-két szelet friss, forró pizza elfogyasztása az aktuális sorozatod társaságában. (Bevalljuk, mi is imádjuk!) Ilyenkor kedvenced is azonnal ott terem, izgatottan szimatolva, hatalmasra nyitott szemeit kérőn rád függesztve? Egyrészt: arról, hogy miért becsapós a könyörgő tekintet, itt írtunk; ne dőlj be neki, egy jól kifejlesztett fegyverről van szó. Másrészt a számodra ízletes pizza a számára akár méreg is lehet!

Az egyik gyakori, kutyákra veszélyes feltét a hagyma. Mint tudod – vagy olvasd el ezt a cikkünket –, semelyik hagymaféléből nem szabad adni az ebeknek.

Ne engedj a könyörgésnek: nem neki való!

A másik problémás elem a fűszerezés. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy minden pizza túl sós a kutyák számára. Emellett a bors és egyéb csípős fűszerek irritálhatják az állat gyomrát. Főleg az arra érzékeny, például refluxban szenvedő jószágok esetében kell nagyon vigyázni.

A zsírtartalma sem kedvez kedvenceinknek, pláne, ha jó sok sajttal kértük. A hasnyálmirigy-betegséggel küzdő kutyák fokozottan rosszul reagálhatnak a zsírdús ételekre, ám egy egészséges négylábúnál is gyomorrontás lehet a vége a meggondolatlanságnak. Másrészt a tejtermékek amúgy is problémát okozhatnak egyes ebeknél, hiszen ők is lehetnek laktózérzékenyek.

Azt gondolhatnád, a pizza széléből nem lehet baj, ám annak közös elcsipegetését sem javasoljuk! A már említett érzékenyebb, illetve a fiatalabb és idősebb kutyák emésztőrendszerét nagyon megterhelik a kenyérfélék. Továbbá az elhízás sajnos népbetegség a házi kedvencek körében is, így semmi szükség arra, hogy felesleges kalóriákkal egészítsük ki a napi menüt.

Intő jelek

Ha kedvencednek minden tiltásod ellenére sikerült megkaparintania egy szeletet, amin ráadásul számára káros hozzávaló is volt, akkor figyeld a jeleket! Ha hányni kezd, hasmenés lép fel, elkezd nyáladzani vagy szemmel láthatóan hasi fájdalmai vannak, illetve bágyadttá, erőtlenné vált, azonnal irány az orvos! A légzési nehézség és az eszméletvesztés még súlyosabb tünetei a mérgezésnek. Bár bagatellnek tűnhet egy kis hagyma, sosem tudhatod, kutyád szervezet miképp reagál rá! Van, amelyik kutyának meg sem kottyan, míg egy másik jószág azonnal rosszul lesz tőle.

Szintén tiltottak

A pizza mellett értelemszerűen minden sós, fűszeres, zsíros, hagymás fogás tiltólistás, ahogy még számos más kedvelt nasi is. A csokoládé és kakaótartalmú édességek, valamint a nyírfacukorral édesített finomságok súlyos mérgezést okozhatnak, ahogy a mazsola is. Az alkohol és a koffein is egyértelműen ide tartoznak. A mérgező ételekről ebben a cikkünkben írtunk részletesen, megmagyarázva az okokat is.

Mivel kínáld biztonsággal kedvencedet?

Ha mindenképp szeretnéd egy-két falattal megkínálni kutyádat is, akkor az alábbi, egészséges finomságokat ajánljuk: alma, répa, banán, sótlan pattogatott kukorica (de nagyon vigyázz a félrenyelés miatt!). Azt azonban tartsd szem előtt, hogy az ily módon bevitt energiatöbblet a szakemberek szerint nem haladhatja meg a napi kalóriamennyiség 10 százalékát!

kutya nassol mérgező élelmiszerek mérgező étel mérgező ételek tiltott ételek

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink