hirdetés

Két magyar eb a háborús övezetben: bombákat keresnek

Gerhát Petra

2024. február 9 - Képek forrása: Getty Images Hungary, MTI

Titán és Káli, a két magyar bombakereső kutya Szarajevóban segíti az embereket.

hirdetés

Mintegy 200 ezer akna marad a föld alatt a balkáni háborút követően. Az életveszélyes fegyverek élesek a mai napig, jelenlétük rendkívüli veszélyt jelent Bosznia-Hercegovina lakossagára.

Két magyar kutya is szolgál az egykori hadszíntéren, bombákat keresnek – MTI

Magyar kutyák, magyar parancsnok

Az Index tudósított nemrég a háborús időszakot követő missziós tevékenységekről. A Boszniában állomásozó, 1700 fős EUFOR Althea nevű katonai kontingesnek immár magyar paracsnoka van, 260 honfitársunk mellett két magyar kutya teljesít ott szolgálatot.

A bombakereső kutyák kiképzése hosszadalmas feladat. Bármilyen jellegű külső körülményt ki kell zárniuk, legyen szó egy mocsaras, kihalt területről, vagy egy hatalmas épületről. Ugyanolyan bevetéssel kell keresniük a robbanószert, mintha csak a játékukat keresnék. Az adott állatoknak olyan koncentrációs képességgel kell rendelkezniük, hogy órákon át szilárdan egy dologra fókuszáljanak. Ha érdekel, miként zajlik pontosan a kiképzésük, olvasd el ezt a cikkünket.

Bosznia-Hercegovinában 1992-1995 között dúlt a pusztító délszláv háború, amelynek számtalan áldozata volt, minden család elvesztett valakit: apát, fiút, testvért vagy férjet. Hiába telt el csaknem harminc év a békekötés óta, a háború maradványai még mindig szedik ártatlan áldozataikat. A szakemberek becslése szerint közel 200 ezer akna vagy más robbanóeszköz van még az országban. Ezt keresik most a magyar bombakereső kutyák a helyszínen.

Évente több halál- és baleset történik az országban. Legutóbb egy nagypapa az unokájával ment el kirándulni, de az erdőben egy akna mindkettőjükkel végzett – nyilatkozta az Indexnek Köbli Tamás főhadnagy.

A tűzszerészcsoport vezetője szerint legtöbbször gyerekek és kirándulók az áldozatok. A magyar békefenntartók speciálisan képzett kutyák segítségével próbálják ezeket a veszélyes területeket megtisztítani. Titán és Káli valódi unikum az egykori hadszíntéren, az EUFOR-nál csupán ők ketten szolgálnak négylábú bombakeresőként.

„A németjuhászokat és a mali fajtákat tudjuk a legjobban bombakeresésre használni” – árulta el a főhadnagy a lapnak, hozzátéve, hogy a kiképzési folyamat hosszú hónapokig tart a kutyák és a gazdáik számára.

 

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

bombakereső kutya mali malinois német juhászkutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink