hirdetés

Ilyen veszélyes vendégek látogathatják kedvenced tálját éjszaka

Szénási Szimonetta

2024. június 11 - Képek: Getty Images Hungary

Ha azt hiszed, kedvenced táljából egyedül ő falatozik, bemutatjuk neked azokat a kicsi, de annál bajosabb potyázókat, akik előszeretettel vetik rá magukat a kutyatápra.

hirdetés

A probléma a kinti kutyákat érinti, vagy akiknek a kertben is van etetőtáljuk. Abba ugyanis előszeretettel másznak be a csigák és meztelencsigák falatozni. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a száraz eledel vonzza őket. Egy ismerősöm panaszkodott, hogy kutyájuk tálja folyton hemzseg a kártékony csupasztestűektől, nálunk pedig a macskák tálkáit rohamozzák meg éjszakánként. A csiga azonban veszélyes a kutyára, sőt, még a nyálkája is!

Az állateledel a csigák kedvelt csemegéje

Hogy mi ezzel a probléma?

A kertet művelők egészen biztosan a fejüket fogják, hiszen a meztelencsigák hatalmas pusztítást képesek végezni a veteményesben. Irtani nagyon nehéz őket, így minden, ami vonzza a betolakodókat, nemkívánatos. Ám a kutya szempontjából sokkal nagyobb baj, hogy a csiga és a meztelencsiga egy veszélyes féreggel fertőzheti meg.

A meztelencsigák nagy károkat okoznak

Ahogy korábban írtunk róla, a csigák még a nyálkájukkal is képesek terjeszteni az Angiostrongylus vasorumot, azaz köznevén a francia tüdőférget. A csiga ezeket a parazitákat, pontosabban a lárváikat, az állatok ürülékét fogyasztva gyűjti be. A csigáról, vagy annak nyálkájáról ezek a lárvák bejutnak kedvenced szervezetébe, ahol az ereken keresztül vándorolni kezdenek a belekből a szív felé, eljutva a tüdőbe. Kifejlődve az 1-2 centiméteres férgek átrágják magukat a szöveteken, súlyos károkat okozva, majd megtelepednek a léghólyagocskákban. A kifejlett tüdőférgek petéket raknak, amelyeket a kutya (vagy más fertőzött állat) felköhög, aztán lenyel, így azok a belekben kötnek ki. Az ott kifejlődő féreglárvák pedig a külvilágba távoznak az ürülékkel, ott a csigák pedig elfogyasztják az állat végtermékét, és a kör bezárul.

A tüdőférgesség tünetei:

  • köhögés;
  • nehézkes vagy szapora légzés;
  • hányás és hasmenés;
  • (belső) vérzés;
  • fogyás;
  • csökkent étvágy;
  • letargia;
  • eszméletvesztés.

A tünetek intenzitása függ attól, mennyi féreg él a kutya szervezetében. Mivel a fertőzés potenciálisan életveszélyes, így gyanú esetén is feltétlenül konzultálni kell az állatorvossal, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat. A tüdőférgesség szerencsére kezelhető, de a megelőzésre is léteznek készítmények. Ezekről is kérdezd az orvosotokat!

DOGZ Fesztivál és Konferencia a Városligetben

Kutyás bemutatókkal, falkasétával, kutyás sportokkal, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal várunk minden kutyabarátot szeptember 7-én a Városligetben, az év legnagyobb kutyás rendezvényén. Írd be már most a naptáradba.

Add to Calendar

A fesztivál és a szakmai konferencia részletes programját Itt találod.

A fesztiválon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

IDE KATTINTVA REGISZTRÁLHATSZ

Ha így véded ki a csiga támadását, a kutya biztonságban lesz

A legegyszerűbb, egyszersmind egyetlen biztos módja a csigák kivédésének, ha nem hagysz kint ételmaradékot. Etetést követően öntsd ki a megmaradt tápot, és az edényt se hagyd elöl, főleg éjszakára ne!

Benti kedvencek esetében sem mindegy, miként ügyelsz az etető és itatótál higiéniájára. A nem megfelelően tisztított edényeken a csigáknál sokkal kisebb, ám szintén veszélyes kórokozók telepedhetnek meg. Itt írtunk részletesen a helyes gyakorlatról. Arra is kitértünk, milyen típusú tálak a legbiztonságosabbak.

csiga etetőtál parazita tüdőféreg

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!