hirdetés

5 érdekesség a németjuhászról: Batmannek is volt ilyen kutyája

Hangai Lilla

2024. május 31 - Képek: Getty Images Hungary

Max Emil Friedrich von Stephanitz lovassági kapitány és barátja, Artur Meyer a 19. század közepén fejlesztette ki a német juhászkutyát. Egy olyan négylábút szerettek volna létrehozni, amely kiváló munkaképességekkel rendelkezik. Természetesen sikerrel jártak, azonban a németjuhász mára sokkal több lett, mint egy munkakutya. Családi kedvencként is fantasztikusan helytáll. Ezt bizonyítja az is, hogy a világon és Magyarországon is előkelő helyen végez minden évben a kutyafajták népszerűségi listáján.

hirdetés

Ma 5 kevéssé ismert érdekességet hoztunk a németjuhászról. Vágjunk is bele!

Hosszúszőrű német juhászkutya

1.) A legeslegelső

Amikor Stephanitz és Meyer 1899-ben egy német kutyakiállításon megláttak egy 4 éves, farkasra emlékeztető ebet, 200 német márkáért azonnal meg is vásárolták. A Horand von Grafrathnak elnevezett négylábú lett a német juhászkutyának mint fajtának az alapja. Az eb nevében a „von” szavacska német nemesi származásra utal.

2.) A jószágokkal is kiválóan bánnak

Hiába hívják juhászkutyának, a legtöbben szolgálati munkával azonosítják őket. Az első időkben azonban tenyésztésük során az is szempont volt, hogy akár ezer állatból álló juhnyájat is képesek legyenek megmozgatni. Sok németjuhászban még ma is megvan ez az ösztön, legtöbbjüket egy kis képzéssel remek terelőkutyává lehet formálni. Hatékonyan, egyszerűen dolgoznak, minimális lépéssel maximális mennyiségű területet képesek bejárni. Ha szeretnél látni terelés közben egy példányt, kattints ide.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

3.) Egy németjuhász volt az első szolgálati kutya

1928-ban Buddy (eredeti nevén Kiss), a német juhászkutya hölgy lett Morris Frank vak fiatalember segítőkutyája. Az ő munkássága indította el az Egyesült államokban a szolgálati kutyamozgalmat.

4.) Saját sportjuk van

A Schutzhundot az 1900-as évek elején fejlesztették ki Németországban a németjuhászok alkalmassági tesztjeként, ám nem kellett hozzá sok, hogy mind az öt német őrző-védő fajta kiképzési és értékelési modelljévé váljon. Ma már persze bármilyen fajta részt vehet a megmérettetéseken, de a mezőnyt egyértelműen a németjuhászok és a belga juhászkutyák uralják. A versenyen próbára teszik képességüket a nyomkövetés, az engedelmesség és a védelem területén is.

5.) Batmannek is volt németjuhásza

A képregényben 1955-ben debütáló Ace the Bat-Hound (Ace, a denevéreb) eredetileg egy John Wilker nevű gravírozó tulajdonában volt. Batman és Robin talált az ebre, miután gazdáját egy pénzhamisító banda elrabolta. Batman Ace segítségével próbálta megtalálni Wilkert. A kutyának volt azonban egy jellegzetes, csillag alakú jel a homlokán; Batman attól tartott, hogyha bárki felismeri az ebet, azt majd hozzá, és eredeti személyazonosságához, Bruce Wayne-hez tudják kötni, így lelepleződik. Emiatt készítettek egy maszkot az ebnek, valamint kapott a nyakörvére egy denevér alakú bilétát is. Ace feltűnt 2022-ben, a DC Szuperállatok Ligája című animációs filmben is.

Ha ez nem lett volna elég, ide kattintva még több különleges információt érhetsz el a német juhászkutyáról.

érdekességek német juhászkutya németjuhász

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!