hirdetés

Így hat a kutyánkra az, hogy milyen a kapcsolatunk a szüleinkkel

Molnár Enikő

2023. szeptember 14 - Képek: Getty Images Hungary

A kutyatartás nem egyszerű dolog, főleg, ha valaki felelősségteljesen szeretné csinálni. Viszont abba, hogy hogyan gondoskodunk kedvencünkről, több faktor is beleszólhat, akár olyan is, amire először nem is gondolnánk.

hirdetés

Minden felelős kutyatartó karrierjében eljön az a pont, hogy kicsit jobban utánanéz annak, hogy hogyan biztosíthatja kedvencének a legjobb életet. Ez megtörténhet az eb befogadása előtt vagy után is. Számos forrás áll rendelkezésére a gazdinak, ami alapján tájékozódhat, tanulmányok, cikkek, szakemberek (állatorvosok és trénerek). Viszont nem ezek a praktikai információk az egyetlenek, amik meghatározzák, hogy hogyan gondoskodik valaki kutyájáról. Egy 2021-ben publikált tanulmány szerint a gazdi kötődési stílusa sokat elárulhat arról, hogy hogyan foglalkozik kedvencével.

Mik azok a kötődési stílusok?

A kötődési minta a kora gyermekkorban alakul ki, és felnőttkorban kapcsolataink meghatározó dinamikájának modelljeként működik tovább. Ez a kötődési modell befolyásolja, hogy hogyan reagálunk a szükségleteinkre, és milyen módon igyekszünk kielégíteni azokat

Ferles Péter, „Hogyan befolyásolja kötődési stílusunk a kapcsolatainkat”, Mandula Pszichológiai Rendelő honlapja

Tehát az, hogy felnőtt korban mire van szükségünk, mit tudunk adni, illetve hogyan alakítjuk a kapcsolatainkat, azt befolyásolja a szüleinkkel (első sorban az édesanyával, de pontosabb, ha elsődleges gondozónak hívjuk) kialakított kötődés. Ez nem azt jelenti, hogy a kötődési stílus felnőtt korban megváltoztathatatlan lenne, de ez önismerettel és munkával jár. Hiszen nehéz felülírni azokat a már-már zsigeri reakciókat, amiket gyerekkorunk óta „tökéletesítünk”.

Kiemelt kötődési stílusok

A fenti tanulmány értelmezéséhez fontos ismerni a szorongó, illetve az elkerülő kötődés (kapcsolatokra vonatkozó) jellemzőit, de a tisztább kép érdekében nem lehet elmenni a biztonságos kötődés mellett.

  • Biztonságos kötődés: Ők azok, akik képesek egyszerre szeretetet és függetlenséget adni és megélni egy kapcsolatban. Őszinte, nyílt kommunikációjuk van, és a kapcsolataikat is ez, illetve az egyenlőség biztosítása vezérli, így biztonságban érzik magukat. Ezt nevezhetjük az ideális kötődési stílusnak.
  • Szorongó kötődés: Ők azok, akik keresik a biztonságos kötődést, de túlságosan próbálják elérni. Cselekedeteikkel gyakran pont az ellenkezőjét érik el annak, amit szeretnének, és a partnert inkább eltaszítják. Ha a kapcsolatukban elbizonytalanodnak, akkor a következő három reakció gyakori: ragaszkodás, követelőzés, birtoklás.
  • Elkerülő kötődés: Ők a távolságtartó, „hidegnek” tűnő személyek, akik látszólag senkit nem engednek be. Függetlennek mutatják magukat, és akár önzőnek tűnhetnek azáltal, hogy egy kapcsolatban gyakran a saját kényelmükre fókuszálnak.

A kötődési stílusokat még lehetne tovább elemezni, és a fenti pár bevezető sornál a való életben sokkal összetettebbek. Viszont a tanulmány ismertetéséhez elegendő ennyit tudni róluk.

Milyen hatással van az állatok gondozására a gazdi kötődési stílusa?

A kötődési stílus megalapozhatja, hogy egy személy hogyan fogad, és milyen formában ad törődést. Számos tanulmány azzal foglalkozott, hogy „az emberek hogyan keresik az állatoktól a törődést és a kényelmet”, tehát a mi oldalunkról miért fontos az állatok jelenléte, és ez hogyan változik kötődési stílusonként. A jelenlegi tanulmány arra kereste a választ, hogy az emberek kötődési stílusa mennyire határozza meg, hogy hogyan gondoskodik valaki a kedvencéről. Ők a következő adatok alapján vizsgálták ezt: az állat súlya, kondíciója, napi jutalomfalatok száma, napi interakciók száma.

Kifejezetten a szorongó és az elkerülő kötődési stílusra fókuszáltak. Végeredményben azt találták, hogy azok, akik inkább szorongó kötődési stílussal rendelkeznek, gyakran attól tartottak, hogy kedvencük negatívan fogja őket megítélni. Ezért sokkal több jutalomfalattal és interakcióval halmozták el őket, mint amennyire alapvetően szükségük lenne. Akik elkerülő kötődési stílusúak voltak, azok gyakran inkább elhanyagolták kutyájuk gondozását. Ezek az összefüggések relatíve alacsonyak voltak, de felfedezhető a kapcsolat az állat gondozása és a kötődési stílus között. Viszont nem lehet egy kalap alá venni minden szorongó vagy elkerülő kötődési stílusú személyt, hiszen nem ez az egyetlen faktor, ami hozzájárulhat az állattartás minőségéhez.

A kutyákat sokan társnak, barátnak tekintik, ám néha találkozunk olyan kijelentésekkel is, hogy valaki a tanárának nevezi kedvencét. Hiszen sok mindent megtudunk önmagunkról, miközben gondoskodunk a választott állatunkról.

elhanyagolt kutya elhízás interakciók jutalomfalat kötődés kötődési stílus

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!