hirdetés

Meglepő, miért fekszenek a kutyák a hátukon: ez az egyik leghatékonyabb fegyverük a gazdi ellen

Mádi-Krezinger Cintia

2024. április 4 - Képek: Getty Images Hungary

A lehetséges okok között kivételesen egyetlen olyan sem szerepel, ami egészségügyi problémára utalna. Minden esetben elragadó dolog áll a póz hátterében; sőt, kedvencedet akár manipulatív célok is vezérelhetik.

hirdetés

Imádjuk a kutyákat: édesek, hűségesek, és rettentően szórakoztatóak. Ráadásul nem csak ébren csalnak mosolyt az arcunkra – az elképesztő fekvési pozíciók is megnevettetik az embert. Biztosan te is láttad már a kedvencedet kitekeredve, a hátán aludni. Mókás látvány, nemde? Ráadásul ha a hátán fekszik a kutya, az nemcsak vicces, de szeretni való is. A testhelyzet okai ugyanis igazán bájosak.

Hűsöl

Ha a kedvenced a melegedő idő hatására egyre gyakrabban vágja hanyatt magát, gyanakodhatsz arra, hogy így hűsíti magát. A kutyák pocakján a legvékonyabb a szőr, így ennek szellőztetése segíthet nekik lehűlni. Hasonló okból fekszenek hasra a hűvös csempén is – igaz, ez közel sem olyan humoros látvány.

Megmutatja, hogy te vagy az úr a háznál

A kutyák kommunikációjának fontos eszköze a testbeszéd, és hiszed vagy sem, a hanyatt fekvés az egyik legegyértelműbb és legerősebb jelzés: a kutya ezzel az alárendeltségét mutatja. Nem akar dominanciára törni, sőt! Ha úgy adódik, boldogan el is alszik a hátán fekve, szabadon hagyva számodra a pocakját. Hiszen úgyis tudja, hogy a legszörnyűbb dolog, ami történhet vele, az egy adag pocakvakarás a kedvenc emberétől.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube-csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Biztonságban érzi magát

A has az állatok egyik legérzékenyebb pontja. Egy esetleges támadás során az állat olyan sérüléseket szerezhet, ami akár az életébe is kerülhet. Bármely kedvenc, amely a legnagyobb nyugalommal mutatja a hasát – beleértve a macskákat is –, abszolút biztonságban érzi magát.

Manipulál

Az ebek folyamatosan figyelik a gazdájuk testbeszédét és viselkedését annak érdekében, hogy egyrészt a lehető legjobban megértsenek bennünket, másrészt, hogy a saját viselkedésüket is igazítsák a mi elvárásainkhoz. A kutyapocak igazán ellenállhatatlan, a kedvenceink pedig pontosan megtanulják, hogyan manipulálhatnak vele. Ha hanyatt vetik magukat, és te azonnal odamész, biztosra veheted, hogy bármikor bevetik ezt a csodafegyvert, ha egy kis szeretetre vágynak.

Egyszerűen kényelmes

Ahogy az emberek esetében is mindenkinek megvan a kedvenc alvási pozíciója, úgy az ebeknél is megfigyelhető, hogy van egy jól bevált fekvési módjuk. Lehetséges, hogy négylábú barátodnak egyszerűen pihentető a hátán feküdnie.

Gyakorlatilag tehát nincsenek negatív okai annak, ha egy kutya a hátán alszik, így nincs okod aggodalomra sem. De akkor sem, ha a kutyád sosem alszik a hátán, hiszen sok más pozíció is jelezheti az eb kényelmét és boldogságát. Ugyanakkor vannak olyan esetek, amikor érdemes kicsit a dolgok mélyére ásni.

Hát lehet ennek ellenállni?

Mikor kell aggódnod a kutyád alvási pozíciójával kapcsolatban?

A fő jelzés, amire figyelned kell, az a hirtelen változás az alvási szokásokban. Különösen akkor, ha egyéb viselkedésbeli furcsaságokat is tapasztalsz. Alapvetően az alvási pozícióban tapasztalható változások nem feltétlenül jelentenek rosszat. Hidegebb időben gyakoribb az összegömbölyödés, melegben pedig kevésbé lehet bújós az állat.

Azonban ha a kutyád korábban előszeretettel feküdt háton, de hirtelen abbahagyja, kevésbé energikus és a járása sem olyan stabil, csípő- vagy hátízületi probléma is állhat a háttérben. Ilyen esetben mielőbb konzultálj állatorvossal, hogy elejét vehessétek a nagyobb bajnak.

Ebben a cikkünkben részletesen olvashatsz a csípőízületi diszpláziáról és tüneteiről.

alvás alvási póz alvópóz csípőízületi diszplázia kutya háton fekszik

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!