hirdetés

Vedd észre, ha alvászavaros a kutyád – így segíthetsz neki

Mádi-Krezinger Cintia

2024. január 22 - Képek: Getty Images Hungary

Csakúgy, mint az emberek, a kedvencek is szenvedhetnek alvászavarban. A nem megfelelő pihenés pedig komoly mentális- és fizikai problémákhoz vezethet, amelyek jelentősen rontják az állat életminőségét. Mutatjuk, mi állhat az alvási problémák hátterében, és hogyan segíthetsz a kutyádnak.

hirdetés

Ahogy a gazdik számára is nélkülözhetetlen a nyugodt és megfelelő mennyiségű alvás, úgy a kedvencek esetében is létfontosságú a pihenés. Ráadásul bundás barátainknak több alvásra van szükségük, mint nekünk: életkortól függően naponta 12-18 órát szundítanak. Ám az ő esetükben is előfordulhat olyan alvászavar, ami ezt lecsökkenti ezt az időt.

De mi történik, ha valami miatt nem jutnak elegendő alváshoz? Az alváshiány az emberekhez hasonlóan az állatoknál is stresszt, akár agressziót vagy egyéb viselkedésproblémákat okozhat. Sőt, ha a kutya huzamosabb ideig nem piheni ki magát, az immunrendszere is legyengülhet, melynek következtében fogékonyabb lesz a betegségekre, illetve megnő az elhízás kockázata is. Fontos tehát, hogy mielőbb kiderítsd, mi állhat kedvenced alvászavarának hátterében. Ha pedig megvan az ok, a te feladatod, hogy támogasd a kedvencedet a gyógyulásban.

Álmatlanság

A kóros álmatlanság, vagyis inszomnia bár ritkán, de sajnos a kedvenceiknél is előfordulhat. Hozzánk hasonlóan a kiváltó ok általában fájdalom, felgyülemlett energia, szorongás vagy olyan egészségügyi problémák, mint a hormonháztartás felborulása, légzési nehézségek vagy kognitív romlást eredményező állapotok, mint a demencia.

Ha a kutya szokásos alvás-ébrenlét ciklusa megváltozik, az eb ébren is nyugtalan lehet, és gyakorivá válhatnak az éjszakai ébredések. Amennyiben ezt tapasztalod, mielőbb keressétek fel az állatorvost. Így ha kiderül, hogy betegség áll az álmatlanság hátterében, azonnal el tudjátok kezdeni a megfelelő kezelést.

Narkolepszia

Talán meglepőnek találod, de a kutyák is szenvedhetnek narkolepsziában. Ez a ritka idegrendszeri alvászavar az orexin vagy más néven hipokretin nevű vegyület hiánya miatt alakul ki, és főleg a fiatal ebeket érinti. Szembetűnő tünete, hogy a kutya izgalom hatására akár egy tevékenység közben hirtelen elalszik.

A betegség ugyan gyógyíthatatlan, de nem fájdalmas és az esetenkénti nem várt alvást leszámítva nem okoz problémát az állatnak. Ennek ellenére javasolt, hogy a lehető leginkább csökkentsd az alvási rohamok gyakoriságát. Ebben segítségedre lehet az állatorvos, aki feltárja a narkoleptikus epizódok kiváltó okait, és tanácsokat adhat azzal kapcsolatban, hogy kerülhetitek el az ilyen helyzeteket.

REM magatartászavar

Az REM magatartászavar legszembetűnőbb tünete, hogy a kedvenced alvás közben fizikai tevékenységeket végez. Morog, ugat, felpattan, súlyosabb esetben akár nekifut a falnak, sérülést okozva önmagának.

Ez a típusú alvászavar általában idősebb kutyáknál fordul elő, hátterében pedig gyakran a demencia áll. A pontos diagnózis félállításához természetesen kérd állatorvos segítségét, de az alábbi videó segíthet felismerni a betegséget:

Alvási apnoe

Az alvási apnoe vagy hypopnoe alvás alatti rendellenes légzés, amely miatt az alvás során periodikusan kórosan hosszú légzésszünetek alakulnak ki. Gyakori a nyomott orrú fajtáknál a rövid orr és szűk légutak miatt, de megjelenhet elhízott kedvenceknél is.

Figyelj az olyan tünetekre, mint a horkolás vagy a hirtelen légszomjra ébredés. Ha bármelyiket tapasztalod, irány az állatorvos.

Hogyan segíthetsz?

Amellett, hogy követed az állatorvos utasításait, az alábbiakkal is segíthetsz a kutyádnak az alvászavar leküzdésében.

Csendes környezet
Bár az ebek általában jól alkalmazkodnak bármilyen környezethez, előfordulhat, hogy az otthonotokba beszűrődő zajok, esetleg a televízió hangja zavarja az állatot. Különösen az idősebb kedvencek válhatnak nyugtalanná a különböző hanghatásoktól, de akár egy kölyköt is idegesíthetnek ezek. Teremts a kutyád számára békés és nyugodt környezetet, távol a zajos és forgalmas helyiségektől. Ez lehet egy félreeső szoba, ahol nincs sem járkálás, sem fények vagy hangok.

Megfelelő fekhely
Bár a legtöbb kutya a padlón vagy kanapén is boldogan alszik, egyes ebeknek szüksége lehet egy saját, az igényeikhez igazodó fekhelyre. Például egy ízületi problémákkal küzdő ebnek megnyugvást adhat egy puha kutyaágy. És természetesen bármilyen fekhelyet is válassz, soha ne feledkezz meg a rendszeres tisztításáról. A kényelem érdekében biztosítsd továbbá a megfelelő hőmérsékletet is. Ehhez vedd figyelembe a kedvenced fajtáját és életkorát, és alkalmazz olyan kiegészítőket, mint a hűtő matrac vagy egy meleg takaró.

Egészséges életmód
A jó alváshoz elengedhetetlen az egészséges életmód. A minőségi táp mellett nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű testmozgás és mentális stimuláció. Ha egy kutya unatkozik, és testileg és szellemileg nincs lefárasztva, alvászavar alakulhat ki.

Segítségre van szükséged abban, mikor mennyi sétára van szüksége a kutyádnak? Ebben a cikkünkben minden hasznos információt megtalálsz. És ne feledkezz meg az agytornáról sem – itt remek trükköket találsz, amelyeket megtaníthatsz a kedvencednek.

alvás alvászavar kutya álmatlanság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!