hirdetés

Kautzky Armand: „Lili kutyával tanultak a gyerekeim járni!”

Ványik Dóra

2023. augusztus 12 - Forrás: Kautzky Armand

Kautzky Armand és családja három kutyáról is gondoskodik. A csapat nyáron Budapest és a színész balatoni nyaralója között ingázik, de őket csak egy érdekli: hogy a gazdival lehessenek.

hirdetés

Csipke, Zsepi és Kókusz. Mindegyik kutya beszélő nevet kapott az egyik legszebb hangú magyar színész, Kautzky Armand lányától, Luciától. Bár a különböző korú, fajtájú és vérmérsékletű kutyák között időnként van egy-két határvillongás, de még soha nem volt komolyabb összetűzés.

Két idős kutyához csatlakozott egy kölyök

Elsőként egy ősi magyar terelőkutya, Csipke, a pumi csatlakozott a Kautzky családhoz.
„Azért Csipke, mert bizony nagyon önérzetes és hajlamos megcsipkedni a nadrágokat, ha úgy tartja kedve – meséli Kautzky Armand. – Itt a Balatonon, az egyik barátunké volt Csipke apukája, és annyira szerettük azt a kutyát, hogy egyértelmű igen volt a válaszunk, amikor felmerült, hogy az egyik kölykét megkaphatjuk. Ennek már 14 éve, azóta van ő velünk.”
A következő kutyus 10 éve érkezett, bár valójában ő rangidős, a maga 15 évével. A hófehér bichon bolognese Zsepi névre hallgat. és a színész szüleié volt.

Zsepi a nap nagy részében már szunyókál

„Amikor őket elvesztettük, magunkhoz vettük a kutyájukat. Ma már öregesen éldegél itt nálunk, szürkehályog is van a szemén, leginkább alvással tölti a napjait. Aztán néha kitotyog, körülnéz, mi pedig azon vagyunk, hogy minél többet segítsünk neki és megkönnyítsük idős napjait.”
A harmadik kutya, egy Kókusz nevű golden retriver pedig másfél éve lett a falka része.

Kókusznak jó ízlése van a szőnyegek terén

A Kautzky családban már élt egy golden retriever. Lili, akit akkor vettek, amikor a gyerekek Armi és Lucia kicsik voltak.
„A golden retrieverek nagyon családbarát kutyák és ezt mi is megtapasztalhattuk. Lili egészen csodás módon kapcsolódott a gyerekeinkhez, szó szerint ő tanította meg Armit és Luciát járni. A szőnyegen üldögélő kicsikhez lehajolt, hagyta, hogy belekapaszkodjanak a fejébe, aztán felállította őket. Úgy kezdtek el sétálni, hogy Lilibe kapaszkodtak. Látszott a kutyán, hogy tudja, neki most feladata van, és boldogan teljesítette.”
Miután Lili elment, kellett idő a gyásznak, így jó ideig nem tudták elképzelni, hogy újra goldijuk legyen. Ám másfél évvel ezelőtt Kautzky Armand lányában feléledt a vágy, hogy újra egy golden retriever csatlakozzon a családhoz.

Kókusz a legkisebb a falkában

„Kókusz a fehér színéről kapta a nevét és egy igazi kis szeretetbomba. Másfél éves korára már kezd benőni a feje lágya, de voltam olyan meggondolatlan, hogy kölyökkorában időnként felügyelet nélkül bent hagytam a nappaliszobában. Az biztos, hogy jó ízlése van, hiszen mindig a gyapjú perzsaszőnyegeket rágcsálta meg és bizony néhány bútor lába is megszenvedte a kölyökkorát. Később szeretnénk időt szánni arra is, hogy elvigyük kutyaiskolába, mert fontos lenne, hogy megtanuljon egy-két olyan dolgot, ami a biztonságát szolgálja. Sajnos, nem lehet őt póráz nélkül sétáltatni, mert nem tudjuk behívni. Ha valami érdekli, útnak ered utána, és csak jó 20 perccel később talál vissza hozzánk.”

Kautzky Armand kutyái közül a legkisebb a főnök

Természetesen, a két idősebb kutyának is el kellett fogadnia Kókuszt. Időnként vannak területvédő morgások, és fel kellett állítani a csapaton belüli rangsort, de meglepő módon éppen az alig kétkilós bichon bolognese, aki érzékelteti, hogy bizony ő a férfi a háznál.

Kókusz Kautzky Armand fiával

„Soha nem hittem volna, hogy három kutya gazdája leszek. Gyerekként nem volt kutyánk, viszont macskánk igen. Bevallom, nagyon szeretem a cicákat, de nem tűnik reális döntésnek, hogy a kutyák mellé még egy macskát is hozzunk.”
A három kutyának viszont szó szerint aranyélete van. Nyáron például napjaik nagy részét a család nyaralójában töltik, a Balatontól egy kőhajításnyira.
„Gyakorlott utasok az autóban, az első fél órában nézelődnek, lihegnek, majd elalszanak, és egész úton csend van. Sokat járunk sétálni is – bár nem minden nap -, ám a közös strandolás egyelőre még csak a bakancslistán van.”

bichon golden retriever Kautzky Armand pumi sztárok kutyái

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink