hirdetés

488 Golden Retriever gyűlt össze egy helyen (videó)

Vermes Nikolett

2023. augusztus 1 - Fotó: GettyImages

Eljött a pillanat, amire mindenki várt. Sikerült rekordszámú Golden Retrievert együtt lencsevégre kapni. Mutatjuk, hogy milyen óriási szervezés áll a háttérben.

hirdetés

A Golden Retriever gazdikban közös, hogy elszántak a fajtával szemben. Nem csoda, hiszen ezeknek a kutyáknak számtalan jó tulajdonságuk van. Egyesek szerint olyanok, mint a gyerekek. Ezt akarták bebizonyítani a skóciai gazdik, hosszas szervezői munka árán elérték, hogy mintegy 488 goldi találkozzon egy helyen, egy időben. Ez óriási szám! Itt került megrendezésre a 22. golden retriever találkozó.

I

Ennyi Golden Retrievert még nem látott együtt a világ

A 101 Kiskutya című mese fantáziáját is túlszárnyalta a 22. alkalommal szervezett guisachani kutyatalálkozó, ahova Skócia minden részéről érkeztek gazdik, hogy megmutassák saját goldijukat. Az országban mára hagyománnyá vált ez a szép, kutyás esemény, amelyre 2023 júliusában minden eddiginél többen érkeztek. A fajtatalálkozót rendszerint a skót felföldön található a Guisachan-ház romjai között tartják, hogy a rendvény valóban tökéletes legyen. Itt a kutyák békében tudnak játszani egymással, miközben a gazdák gyönyörködnek a látványban. Valamint a fotós szempontjából is fontos a helyszín. Ugyanis a rendezvény célja, hogy lencsevégre kapják az egy helyben összegyűlt Golden Retrievereket, ezzel emlékezve a fajta alapításának évfordulójáról. Ezen kívül lényeges, hogy ezen, a Lord Tweedmouth által birtokolt területen tenyésztették ki a fajtát. Vagyis akár azt is mondhatjuk, hogy a goldik visszatértek a gyökerekhez, az első alom 1864-ben jött világra.

A fotó elkészítése komoly kihívást jelentett

Ahogy tervezték, mindenki időben érkezett a Guisachan-ház romjaihoz, és mindenki élvezte a nagyszerű találkozást. Ekkor jött a rendkívüli feladat. Hogyan tereljenek egy adott pontra 488 goldit? Majd, hogyan vegyék rá őket, hogy maradjanak mozdulatlanul?

Lynn Kipps fotós egy egyszerű módszert választott. 488 karót helyezett el a területen, és megkérte a gazdikat, hogy a kutyák pórázát rögzítsék a kijelölt karókhoz.

Természetesen csupán a fotó erejéig. A goldik pedig hallgattak a gazdákra, és elkészült a várva várt fénykép. Ezt követően minden kutyát szabadon engedtek, hogy élvezzék a romok közötti játékot. 488 boldog kutya egy képen. Ezt nevezzük jó marketingnek, amire óriási szükség van, hiszen a guisachani kutyatalálkozó célja, hogy a fajtanemesítés mellett felhívja a figyelmet a felelős állattartásra.

A magyar példa még várat magára

Golden Retriever gazdik a világ minden pontján élnek, közöttük Magyarországon is. Bár hazánkban is számos goldi gazdi van, mégsem ünnepeljük a fajta alapítását. Ami a magyar példát illeti, a goldik ott vannak a nagy kutyás találkozókon, és a fajtamentéssel is külön szervezet foglalkozik. Ilyen a Retriever Rescue Fajtamentő Egyesület, akik 2005 óta foglalkoznak célzottan a fajtával. 2009-ben pedig általuk került megrendezésre az első hivatalos magyarországi golden retriever találkozó.

A kunszentmiklósi eseményen azóta évről évre több goldi látható.

Bár még elképzelhetetlen, hogy 488 résztvevővel folyjék a magyar rendezésű fajta találkozó, az Egyesület büszkén hirdeti, hogy várja a kutyabarátokat. Érdekesség, hogy a guisachani találkozón magyar kutya is volt, aki három napot utazott, hogy részt vegyen a különleges fotózáson. Továbbá, ne feladjuk, hogy 2013-ban még a skóciai eseményen is csupán 222 eb gyűlt össze.

golden retriever kutyával találkozás Skócia

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!