hirdetés

Így szoktasd hozzá a kutyádat az egyre növekvő kisgyerekhez

Mádi-Krezinger Cintia

2024. március 17 - Képek: Az Én Kutyám; Getty Images Hungary

Egy cseperedő gyermek új és új helyzetek elé állítja a család minden tagját – köztük a kedvencünket is. Az ebnek segítenünk kell abban, hogy alkalmazkodni tudjon a változásokhoz.

hirdetés

A kisbaba-kutya témát körbejáró cikksorozatunk utolsó állomásaként Sz. Látó Judit rehabilitációs kutyakiképző és kutya-gazdi mentál trénerrel arról beszélgettünk, mit tehetünk annak érdekében, hogy gyermekünk és négylábúnk szeretetben és stressztől mentesen élhessen együtt.

Felejtsük el a cuki internetes videókat

A szakértő szerint az egyik legnagyobb problémát egy totyogóssal együtt élő eb esetében a rengeteg fals információ okozza. Számtalan rossz példát láthatunk a közösségi médiában arra, hogyan ne csináljuk – és mégis ezek a felvételek válnak követendő példává.

„Én már semmilyen internetes csoportban nem vagyok benne, mert rendkívül felbosszant egyik-másik bejegyzés. Például amikor egy argentin dog hátán lovagoltatnak egy kisgyereket. A szerencsétlen kutya mindenhogy próbálta kommunikálni, hogy neki ez a helyzet nagyon nem jó – behúzta a farkát, nyalogatta a száját, próbált menekülni a helyzetből. De a gazdi csak csinálta, az internet népe meg küldte a rengeteg szívecskét.

És hiába próbálja egy hozzáértő elmagyarázni, hogy ez így nincs rendben, lehurrogják

– meséli Sz. Látó Judit.

A tréner szerint az interneten keringő videók 80-90%-a frusztrált, ideges kutyákat mutat, akiket egy hajszál választ el attól, hogy valami olyat tegyenek, amit nem kéne. Ez pedig nem azért van így, mert a kutya rossz és gonosz, vagy épp nincs megnevelve. Azért történik, mert a kutya ösztönlény, és amikor minden eszköze elfogyott – vagyis hiába jelezte a testbeszédével a gazdi felé, hogy baj van – akkor végső mentsvárként ő tesz azért, hogy kiszabadulhasson a helyzetből.

Érteni kell a jeleket

Nem győzzük hangsúlyozni, mennyire fontos, hogy a gazdi hozzáértő szakember segítségével megtanulja értelmezni a kedvence testbeszédét. Kutatások bizonyították, hogy a gyerekek az esetek döntő többségében félreértelmezik a kutyák metakommunikációját. Rajtunk, szülőkön múlik tehát, hogy olyan környezetet és helyzeteket teremtsünk, ami minden résztvevő számára komfortos.

„Ahhoz, hogy egy kutya és egy gyerek valóban zökkenőmentesen tudjon együttélni, egy nagyon odafigyelő gazdára van szükség, aki pontosan tudja, melyek a saját kedvencének stresszjelzései. Egy angol bulldog esetében például nem beszélhetünk arról, hogy behúzza a farkát a hasa alá. Ő máshogy fogja jelezni, hogy valami nincs rendben.”

Sz. Látó Judit tapasztalata szerint ez azért is nélkülözhetetlen, mert ha a kutya úgy látja, hogy a környezete nem érti a néma jelzéseket, hangadáshoz folyamodhat. Rámordulhat a kicsire, amire a gyermekét féltő szülőként akár rosszul is reagálhatunk. Ebből pedig a kutya mit lát? Rossz volt neki, ő jelezte a gazdájának, a gazdája nem figyelt, jelezte máshogy, azért meg leszidták.

Megfelelő képzés hiányában sajnos ez egy olyan 22-es csapdája, ami komoly lelki sérülést, rosszabb esetben viselkedésproblémákat okozhat a kutyánál.

Tudj meg mindent hamarabb a kutyás élet szakértőitől! Az én kutyám YouTube csatornájának előfizetőjeként már szerdánként meghallgathatod a DOGZ Podcast legfrissebb epizódjait.

Újra össze kell szokni

A baba születése előtt teljesen más helyzetekben láttuk a kutyánkat. A kicsi jelenléte azonban kialakíthat olyan szituációkat, amelyek újak nekünk és az ebnek is, és nem biztos, hogy helyesen ítéljük majd meg, hogy a kedvencünk hogy érzi magát.

„Ne legyünk olyan magabiztosak, hogy mindent tudunk a kutyákról. Sok olyan gazdival dolgozom, akinek az új kutyája meglepetést okozott – pedig húsz éve gazdi. De minden kutya más, minden gazdi más. Van olyan kutya, akinek a szeme se rebben, ha tőle két méterre ott gügyög meg mászik egy gyerek. Másoknál viszont a kicsi egy hirtelen mozdulata félelmet válthat ki. Nagyon kérem a gazdikat, hogy vigyázzunk a gyerekünkre, és tartsuk tiszteletben a kutyánk érzéseit is.”

A kicsi növekedésének időszakában ismét jó szolgálatot tehet a kennel, ahová az eb félrevonulhat, ha lelkileg és szellemileg túltelítődött. Fontos emellett, hogy a családunk legkisebb tagjának is megtanítsuk, hogy az a kutya szobája, ami a számára tiltott terület. Teret kell adnunk az állatnak, hogy háborítatlanul pihenhessen.

Ezekben a helyzetekben a felnőttnek van egy szülő énje, és van egy gazdi énje. Egyik sem hanyagolhatja el a felelősségét.

A kiszámíthatóság aranyat ér

A kutyáknak eleve létszükséglet a kiszámíthatóság, hiszen tulajdonképpen ez is egy szeretetnyelv a számára. A gyermek cseperedésekor pedig különösen fontos, hogy az ebnek legyen egy biztos alap, amibe az esetlegesen nehezebb időszakokban építkezhet.

„Ha a kutya érzi, hogy ugyan megváltoztak a dolgok, de számíthat arra, hogy a gazdival lesz egy kis játék, tudja, hogy lesz közös séta, amikor csak rá figyelnek, azt nagyon meg fogja hálálni. Kiegyensúlyozott marad, ha megkapja a minőségi időt. Az sem baj, ha egy ideig egy kicsit kevesebbet, de így érezni fogja, hogy ugyanolyan fontos tagja maradt a családnak.

És legyen önreflexiónk, és vegyük észre, ha nem úgy viselkedünk a kutyával, ahogy kellene.

Ha kisgyermek érkezik a családba, fontos, hogy már a várandósság ideje alatt elkezdjük felkészíteni a kutyát a változó helyzetre. A szakértő ebben a cikkünkben mesélt ennek fontosságáról.

kisgyerek kutya és gyerek kutya testbeszéde Sz. Látó Judit szocializáció

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!