hirdetés

Egy hely, ahol kutyákat lehet kölcsönözni könyvek helyett

Vermes Nikolett

2023. szeptember 3 - Fotó: GettyImages

könyvtár olvasás

Egyszerre ösztönöz több olvasásra és felelős állattartásra ez a ritka kezdeményezés. A cél, hogy az emberek könyvek helyett kutyákat kölcsönözzenek ki, ezzel is felhívva a figyelmet a parkban kóborló kutyák megmentésére.

hirdetés

Ha szigorúak akarunk lenne, akkor írhatnánk, hogy ez a könyvtár nem is létezik. Itt ugyanis nincsenek könyvespolcok, íróasztalok, komoly tekintetű könyvtáros vagy folyóirat részleg. Ellenben van olvasósarok, könyvek és számos kutya, akik épp úgy a könyvtárhoz tartoznak, mint a kötetek. Hiszen ez a könyvtár a parkban van.

A könyvtár a parkban van

A park kölcsönözhetők a kutyák

A közösségi kezdeményezést Kanadában valósították meg a helyi állatvédők, akik két nemes ügyet hoztak egy kalap alá. A kutya könyvtár célja, hogy az olvasók az olvasás mellett a kutyákkal is foglalkozzanak. Éppen ezért a könyvkölcsönzés sem a megszokott módon történik. A parkban és a park körül élő kutyákat lehet jobb kedvre deríteni egy kis olvasással.

Az állatok egy-egy padnál vagy sarokban várakoznak, hogy oda lépjen hozzájuk egy olvasó, és foglalkozzon velük.

Így az érdeklődők egy könyv kölcsönzése mellett egy kutyát is kölcsönöznek, akinek a helyszínen az adott kötetből olvasnak fel hangosan. Ezt nevezzük igazán állatbarát kezdeményezésnek, amely mindenkit arra sarkall, hogy jobb ember legyen!

Egy olvasás 10 percig tart

A kölcsönzőket természetesen itt is különböző szabályok korlátozzák, hogy rend maradjon. Az egyik első és legfontosabb szabály, hogy szeretni kell a kutyákat. A másik, hogy minden olvasó 10 percet tölthet egy-egy ebbel.

A szervezők csak így tudják biztosítani azt, hogy minden kutyával foglalkozzanak a jelenlévők.

A könyvtár pedig olykor zárva tart. Minden napon egy adott időben tart nyitva az állatbarát olvasók előtt, és amennyiben nincsen kutya a parkban, az olvasók természetesen a saját kutyájukat is magukkal vihetik, hogy szeretett kedvencüknek olvassanak valamit. Mivel mindez a szabadban zajlik, számos kutya lehet együtt egy időben, vagyis innen senkit sem rekesztenek ki.

Minden állat- és könyvbarát embert várnak

Még gyerekcipőben jár

A további szabályok közé tartozik, hogy csak 14 éves kort betöltött emberek mehetnek a kutyás könyvtárba, valamint minden alkalommal előzetes regisztráció szükséges. Az érdeklődők szép számban érkeznek, azonban még messze nincsenek kígyózó sorok a park előtt. Mindenesetre

példaértékű, ahogy a helyi állatbarátok összefogtak azért, hogy egy új módon segítsenek az ebeknek.

Hab a tortán, hogy ezzel két legyet ütnek egy csapásra, hiszen ameddig az állatok megtapasztalják, hogy milyen az, ha foglalkoznak velük, maguk az emberek az olvasás által feltöltődhetnek a stresszes mindennapokban. Talán érdemes lenne kipróbálni, hogy milyen, ha megállunk egy fél órára és olvasunk valamit a saját kutyánknak.

felolvasni a kutyának kutyás park olvasás

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!