hirdetés

Ez történne a kutyafajtákkal, ha eltűnnének az emberek

Mádi-Krezinger Cintia

2023. december 13 - Képek: Az Én Kutyám

Sokunk számára a kutyák a legjobb barátaink. De mi történne a kedvencekkel, ha hirtelen eltűnnénk? Hogyan változnának meg a népszerű és szeretett kutyafajták a túlélésért vívott harcban?

hirdetés

Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a kérdéssel, hogy vajon mi történne a kutyákkal, ha a gazdik hirtelen eltűnnének a Föld színéről. Abban viszonylag biztosak lehetünk, hogy nem halnának ki, és vadabb formába ugyan, de megtalálnák a túlélés eszközeit. De vajon minden kutya életképes lenne az emberek nélkül, és előbb-utóbb alkalmazkodna az új, embermentes környezethez? Azt is érdekes megvizsgálni, hogyan változna a megjelenésük.

A mai kutyákat az ember alkotta

Kétségkívül a kutya a világ legsikeresebben háziasított faja. Évszázadok óta fejlődnek a gazdik vigyázó tekintete mellett, az utóbbi évtizedekben megjelent szelektív tenyésztés pedig az emberek által irányított sokféleséget hozta létre. Egyedi fajták jöttek létre, amelyek széles skálán vonultatják fel a legkülönbözőbb fizikai jellemzőket. A hatalmas dogoktól az apró csivavákig mindenféle méretű és megjelenésű eb szaladgál a világban.

Néhány kutya biztosan nehezen boldogulna az emberek nélkül

A mai változatos kutyafajták a modern szelektív tenyésztés eredményei. A több mint 400 kutyafajta mindegyike a fizikai és viselkedésbeli tulajdonságok egyedi keverékét hordozza. A tenyésztők kulcsfontosságú szerepet játszanak ebben, szándékosan választva ki, mely tulajdonságok kívánatosak, ezzel befolyásolva a fajták jövőbeli irányát.

Jót teszünk a kutyáknak?

Tudjuk, hogy bizonyos tulajdonságok, amelyek az embereknek tetszenek, komoly hatással vannak az egészségre és boldogságra. Például a lapos arcú kutyák nehezen lélegeznek a szűkült orrjáratok és rövidített légutak miatt. Ezt az „általános légzési nehézséget” asztmához hasonlítják. Ezek a kutyák magasabb arányban szenvednek bőr-, szem- és fogproblémáktól is a normál orrú kutyákhoz képest. Vajon boldogulna egy ilyen kutya az emberek segítsége nélkül?

Sok modern kutya orvosi beavatkozásra szorul a szaporodáshoz is. Például a francia bulldogok és csivavák gyakran csak császármetszéssel képesek szülni, mivel a kölykök feje nagyon nagy a szülő nőstények medence-szélességéhez képest.

És noha a házi kedvenceknek előnye is származik abból, ha egy család tagjaként élnek, sok állat nagyon elszigetelt és szigorúan ellenőrzött hétköznapokat él, ahol kevés az esély arra, hogy saját döntéseket hozzon – ez fontos tényező a kutyák boldogsága szempontjából.

A kutya az emberek nélkül

Képzeld el a világot úgy, hogy a kutyák felszabadulnak az emberi gondoskodás – és szelekció alól. A hatás azonnali és elég radikális lenne.

Azok a fajták, amelyek erősen függnek tőlünk az olyan alapvető szükségletekben, mint az étel, a menedék és az egészség, nem boldogulnának jól. Küszködnének az alkalmazkodással, és sokan nem tudnának megküzdeni az emberek támogatása nélküli kemény valóságokkal.

Az emberek nélkül a természetes szelekció gyorsan beindulna. Azok a kutyák, akiknek hiányoznak az olyan alapvető túlélési tulajdonságaik, mint az alkalmazkodóképesség, a vadászkészség, az ellenállás a betegségekkel szemben, a szülői ösztönök és a szociális készségek, fokozatosan hanyatlásnak indulnának.

Azok a kutyák, amelyek vagy rendkívül nagyok, vagy rendkívül kicsik, szintén hátrányban lennének, mert a kutya mérete hatással van a kalóriaigényére, a testhőmérséklet-szabályozására, és a különböző nagyragadozóknak való kitettségre.

A korlátozott viselkedési stratégiák, például az új területek felfedezéséhez való túlzott félénkség is káros lenne. És bár az ivartalanított kutyáknak lehetnének előnyös túlélési tulajdonságaik, hasznos génjeiket nem lennének képesek átörökíteni a jövő nemzedékeire.

A „tiszta” fajták eltűnése

A folyamat végére egy másfajta kutya jelenne meg, amelyet nem az emberi vágyak formálnak, hanem az állóképesség és a sikeres túléléshez szükséges tulajdonságok.

A kutyák nem a fajtájuk alapján választanak társat, és ha lehetőségük van rá, szívesen párosodnak olyan kutyákkal, amelyek nagyon eltérnek tőlük. Idővel a különböző kutyafajták eltűnnének, és a korlátlan párosodás egy egységes megjelenéshez vezetne – hasonlóan az őslakos közösségekben élő törzsi kutyákhoz.

A törzsi kutyák jellemzően közepes méretűek, erős ugyanakkor atlétikus testalkatúak, egyenes fülekkel és farokkal. Bundájukat tekintve különböző színekben fordulnak elő, az éghajlati tényezőkhöz történő alkalmazkodás miatt pedig vannak rövidebb szőrű és bozontosabb verziók is.

Hosszú távon a kutyák visszatérnének a vadon élő kutyafélék életmódjához. Ezek a „visszavadult” kutyák valószínűleg olyan társas viselkedéseket és táplálkozási szokásokat öltenének fel, amelyek hasonlítanak a jelenlegi vad társaikéra, amilyen például az ausztrál dingó. Ez magában foglalhatja a kis családi egységekben történő együtt élést meghatározott területeken belül, visszatérve az éves szaporodási szezonhoz, társas vadászathoz és figyelmes szülői gondozáshoz (különösen az apáktól).

Ezt az átmenetet azok a fajták, amelyek már most nagyobb önállósággal rendelkeznek – például a pásztorkutyák – valószínűleg sikeresebben megvalósítják.

A kutyáink felkészítése

Nem jó egy olyan világot elképzelni, ahol nem vagyunk a kedvenceinkkel, mert vagy ők vagy mi eltűnünk a Föld színéről. Jessica Pierce és Marc Bekoff A Dog’s World című könyvében járják körbe azt a kérdést, hogy hogyan készülhetnének fel a kedvencek egy olyan világra, ahol nincsenek gazdik.

Azt tanácsolják, hogy adjunk a kedvenceinknek több lehetőséget az önállóságra. Ez lehet olyan egyszerű dolog, mint hogy engedjük nekik kiválasztani, merre sétáljunk, vagy hagyjuk őket kényelmesen szaglászni egy fa körül.

Ha az emberek nélküli jövőn töprengünk, felmerül ezzel kapcsolatban egy fontos kérdés: az, ahogy a kutyák most élnek, valóban az érdekeiket szolgálja? Valóban megfelel a tartásuk a természetüknek? Vagy inkább a saját vágyainkhoz igazodnak?

A kutyák emberek nélküli létének gondolatával talán meg tudjuk találni azokat a módokat, amelyekkel a velünk közös életük minőségén is javíthatunk.

És ha most felmerült benned a kérdés, hogy vajon a te kutyád boldog-e melletted, akkor ide kattintva korábbi cikkünkből azt is megtudhatod, mi az a 9 jel, ami arra utal, hogy biztosan boldoggá tudod tenni kedvenced.

kutya és gazda kutya fajta kutyatenyésztés

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink