hirdetés

Embertelen körülmények között szállította az állatokat: kutyacsempészt kapott el a NAV

Gerhát Petra

2023. augusztus 23 - Képek: Getty Images Hungary

{"key":"au5"}

Az állatcsempészet - főként a kutyákat érintő illegális kereskedelem - virágzik egész Európában. Az illegális szaporítók egyik célja Nyugat-Európa, s az állatok kényelmével és egészségével nem törődve igyekszenek értékesíteni őket a kontinens másik felén.

hirdetés

 

A Nemzeti Adó és Vámhivatal nemrég egy kilenc kiskutyát csempésző bosnyák állampolgárt fülelt le a a Kecskemét melletti Hetényegyházai autós pihenőnél. A rendszám alapján kiderült, hogy a férfi egy nappal korábban lépte át a magyar határt Röszkénél. A csempész elmondása szerint, a kocsiba zsúfolt 9 kutya már Magyarországon került hozzá. De nem csak a szörnyű állapotban lévő állatok, hanem hamis állatútlevelek is voltak nála. Célja Lengyelország lett volna.

A csempészet illegális

Mivel az állatokhoz bemutatott papírjai hiányosak voltak, a hatósági állatorvos is beavatkozott a NAV akciójába. Mint kiderült, az egy nappal korábbi határátlépésekor is lebukott, akkor még csak 19, feltehetően hamis állatútlevelet találtak nála, gyanúsítottként ki is hallgatták.

Az állatvédelemmel kapcsolatban a NAV hatásköre például csempészési ügyekre, a vadon élő állatok és növények nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezmény hatálya alá tartozó, védett fajok engedély nélküli szállítására, vagy azokkal a szaporítókkal szembeni fellépésre terjed ki, akik számla és szerződés nélkül, gyakran sok állatot adnak el külföldre, összezsúfolva. – nyilatkozta korábban a NAV sajtóreferense, Asztalos Andrea.

A csempész esete nem egyedülálló, a vámosok rendszeresen fülelnek le illegális szállítmányokat, amikben rendszerint sok kutya van összezsúfolva. A szaporítók nyugat felé irányuló mozgása ráadásul a balkáni államok uniós csatlakozása óta megsokszorozódott. A fajtakutyák szaporítása ugyanis még mindig kifizetődő mellékállás. A nem hivatalos tenyészetekből sokkal kedvezőbb áron vásárolható négylábúak még mindig kelendőek egész Európában.

Ezért vásárolj tenyésztőnél

A hátsó kertben, engedélyek, megfelelő hely és törzskönyv nélkül tenyésztett kutyák olcsóbbnak tűnhetnek, hiszen beszerzési áruk kedvezőbb. Gyorsabban hozzájuthatnak a leendő gazdik, nem kell a megfelelő alom világra jöttét megvárni, hosszú távon azonban biztosan költségesebb lesz. A kétes egészségügyi állapotú, nem visszakövethető felmenőkkel rendelkező kutyusok a legtöbb esetben vírushozdozók, és mivel a szülők nincsenek szűrve az örökletes betegségekre, így azok megjelenése is jellemző az ilyen kiskutyáknál. Oltásokkal, chippel sem mindig rendelkeznek, hiszen akkor könnyen rábukkanhatnának eredeti származási helyükre. Tartás körülményeik, táplálásuk is komoly etikai aggályokat vet fel, hiszen nincs, aki ellenőrizné őket. A gyors és busás haszon reményében az anyaállatokat kihasználó tenyészgyárakból ömlenek az aktuálisan divatos fajták.

A nem megfelelően edukált vagy informált, jövőbeni kutyatartókban sokszor fel sem merül, hogy micsoda támogatást jelent vásárlásuk ennek az állatkínzó gyakorlatnak.

A szaporítótelepeken embertelen körülmények között élő kutyák csempészete valódi iparág

A gazdik sokszor csak hetekkel később szembesülnek az átveréssel: a kicsik jelentős része elpusztul, vagy olyan betegségekkel kényszerül élni, ami komoly anyagi terhet ró új tulajdonosaikra, természetesen kártérítésre nincs lehetőség, egy szaporító soha nem vállalja a felelősséget a nála született jószágokért.

A kutyacsempészet állatkínzás

A szaporított ebek célba juttatása, főként, ha az egy távoli ország, önmagában is életveszélyes lehet a kutyákra nézve. A forró autók rakterében vagy az ülések alatt, sok esetben kartondobozokba, nem megfelelő hőmérsékletű és szellőzésű, utazásra alkalmatlan kutyahordozókba rejtett, összezsúfolt jószágok sokszor napokig nem kapnak enni és inni. Mivel a csempészet tilos, van, hogy dolgukat is ugyanott kell elvégezniük, a végigkamerázott pihenőhelyeken nem vehetik csak úgy ki a sofőrök őket, hogy kinyújtóztassák tagjaikat, hiszen azzal a lebukást kockáztatnák.

Ha szeretnénk, hogy véget érjen ez a borzasztó gyakorlat, egyszerűen tehetünk érte: sose vásároljunk állatot szaporítótól! A menhelyeken édes kis bundások százezrei várnak szerető otthonra.

állatmenhely állatorvos csempészet illegális tenyésztés kutyák szaporodása NAV

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink

A macskák is a kedvenceid?
Látogass el az Az én macskám oldalunkra is!