hirdetés

Kutya vagy szerelem? Meglepő, hogy mit gondolnak erről a gazdik

Vermes Nikolett

2023. július 7 - Fotó: GettyImages

Vannak, akik mindent alárendelnek az állattartásnak. Ez egyik oldalról szép és nemes feladat, viszont nem kockázatmentes. Sokan nem értik, hogy miért kell olyan sokat foglalkozni az ebbel. Vajon megéri feladni egy kapcsolatot a négylábú miatt?

hirdetés

A statisztika szerint megéri, ugyanis ez az a kapcsolat, amiben nem sérülhet az ember. Nem véletlen, hogy a National Office of Animal Health (NOAH) tanulmánya által megdöbbentő eredmény született. A nők 25%-a képes felbontani egy kapcsolatot, ha a kutyája nem szereti az udvarlóját. Ezzel szemben a férfiak 10%-a választaná kedvencét a szerelem helyett, csak azért, mert a kutya nem kedveli a hölgyet.

Lehet a szerelem akadálya, ha a kutya nem jön ki a partnerünkkel?

Kutya vagy szerelem?

Személy szerint nagyon meglepett, amikor a hosszú évek óta egyedülálló, magányos és kapcsolatra vágyó barátnőm elmesélte, hogy végre találkozott egy rendes férfival, viszont a kutyája miatt szakított vele. Vica megfogta az Isten lábát, egy gond volt vele: nem szerette a kutyákat. Az első hónapokban ez nem jelentett gondot, hiszen a rózsaszín köd mindent elfedett, de amikor az udvarló komolyan fontolóra vette a jövőt, és előhozakodott a lánykéréssel, Vica megtorpant. Néhány nap után szakított a férfival, mert tudta, hogy sosem fog kijönni 6 éves angol cocker spánieljével. Ez az eset is igazolja a világhírű NOAH kutatásának eredményeit. De vajon kinek van igaza? Illetve, miért lehet jobb döntés egy kutyával kötött szövetség, mint egy emberrel?

A kutya nem okoz csalódást

Egy másik eset szerint a 46 éves Nóra akkor választott maga mellé házikedvencet, amikor a férje 21 év házasság után elhagyta. Keserédes mosollyal az arcán közölte velem: Stefi legalább nem hagy faképnél. Nóra története nem egyedi, sokan akkor fogadnak maguk mellé kutyát, amikor csalódnak embertársaikban, vagy ha egyedül maradnak. Legyen szó pár- vagy szülő-gyerek kapcsolatról. „A kutya lett az a szőrös gyerek, aki nem költözik el otthonról.

A szeretetteljes kapcsolaton túl azonban gyakori jelenség, hogy nincsenek egyértelmű határok, szabályok, a végeredmény pedig viselkedési problémás kutyák sora.

A kialakult helyzet a gazdára, sőt a környezetére is negatívan hathat vissza. Nem mindegy tehát, hogyan szeretjük a kedvencünket, mert ez nem csupán a kutyásokat érintő kérdés” – mondja Topál József viselkedéskutató, a Kutyával az Emberért Alapítvány kuratóriumi elnöke.

Amikor a gyerekek kirepülnek, a kutyák maradnak

Most akkor kit válasszunk?

Az elnök szerint nem elég az emberi igényeket nézni, a kutyát is szem előtt kell tartani. Vagyis, amennyiben olyan fajtát választunk, akinek nem lételeme az állandó együttlét és törődés – a buldogok ilyenek – akkor ne fojtsuk meg a szeretetünkkel. Ugyanakkor megkérdőjelezhetetlen tény, hogy egy ebbel sokkal könnyebb harmonikus kapcsolatot kialakítani, hiszen valóban képes a feltétel nélküli szeretetre. Egy, a hazai gazdákra koncentráló kutatásból kiderült, hogy ebben egyetértenek a magyarok.

A lakosság 61%-a családtagként szereti kedvencét.

Ebben a halmazba tartozik Vica, aki csak olyan férfinak tud életre szóló igent mondani, aki elfogadja spánieljét; és Nóra is, aki egy négylábú mellett gyógyítja lelki sebeit. Szélsőséges emberek? Nem éppen, sokkal inkább felelősségteljes gazdák, akik nem egy kötelező tehernek élik meg az állattartást, hanem egy teljes értékű adok-kapok kapcsolatnak.

Nem muszáj választani kutya és szerelem között

Nem muszáj választani

Ez persze nem azt jelenti, hogy aki igazán szereti a kutyáját, nem találhatja meg a szerelmet. De valóban fontos kritérium lehet, hogy meglegyen az összhang kutyusunk és a választott partnerünk között, hogy hosszútávon is sikeres legyen a kapcsolat. És ha szeretnénk mindenképpen biztosítani, hogy randipartnerünk állatbarát legyen, ebben már külön társkereső app is a segítségünkre lehet.

ember és kutya kapcsolat kutya kapcsolat párkapcsolat kutya

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink