hirdetés

Ezek az édes változások jelezhetik, hogy a kutyád szerelembe esett

Ványik Dóra

2023. szeptember 5 - Forrás: Getty Images Hungary

Tényleg lehetnek szerelmesek a kutyák? Vagy csak egyszerűen jobban kötődnek egy-két sétatéri cimborájukhoz? A kutatások szerint mérhető változások indulnak el a kutyusok szervezetében, amikor egy szimpatikus fajtatársukkal találkoznak.

hirdetés

Emlékszel még a Susi és Tekergőben, amikor egy romantikus olasz vacsorán, miközben spagettit esznek, összeér a két kutyus orra? Ha nem is egészen így néz ki egy kutyaszerelem, de az étel megosztásához bizony köze van.

Szerelemhormont termelnek

Abban minden gazdi egyetért, hogy a kutyák képesek nagyon mély érzelmekre. A boldogságukat óriási hőfokon fejezik ki, amikor végre hazaérsz a munkából és letargiába esnek, ha valami rossz történik. Ezek a megérzéseink, de a tudomány is keresi a választ, hogy vajon lehetnek-e szerelmesek a kutyák. A válasz: valamilyen szinten igen!
Egy angol újság vizsgálata szerint kedvenceink pulzusszáma akár 116 százalékkal nőhet, ha a legkedvesebb barátjukkal találkoznak a kutyafuttatóban. Ráadásul, kimutatták, hogy a kutyák oxitocint is termelnek ilyenkor, amit a köznyelv szerelemhormonnak hív. Ez az anyag akkor is felszabadul a szervezetükben, ha gazdijuktól vagy a fajtársaiktól kapnak pozitív élményt, ugyanakkor az emberek esetében is kulcsfontosságú a szülő-gyermek kapcsolatban, a barátságban, vagy éppen a romantikus kötelékekben.

Ha számára fontos dolgokat megoszt a másikkal, lehet, a kutya szerelmes

Ha a kutya szerelmes, odaadja az ételét

Joe Nutkins, elismert kutyatréner összegyűjtötte azokat a jeleket, amelyek arra utalhatnak a kedvencednél, hogy mélyebben kötődik egy ebbarátjához, mint esetleg azokhoz, akikkel szintén szívesen játszik, mégsem érzi ugyanazt a vonzalmat.

Amikor a kutya olyan alapvető dolgokat oszt meg a másikkal, mint az étele, az itatótálja vagy az alvóhelye, az egy magasabb szintű bizalmat, egyfajta intimitást jelent. De az is túlmutat az egyszerű kutyabarátságon, ha a kutya „lágyan” néz a másikra, összebújik vele, esetleg együtt alszanak, összegömbölyödve.

Más hangokat adnak

Meglepő módon a kutya hanggal is ki tudja fejezni, ha a másik fontos neki.
„A játék során más hangokat hallatnak, például vakkangatnak, vonyítanak, de akár egyfajta örömkiáltásokat is hallathatnak – mondja a szakértő. „Egyes kutyáknál ez úgy hangzik, mintha mormolnának, vagy akár morognának, de pontosan érezhető, hogy ebben nincs semmiféle harag, esetleg félelem, csupán szeretet.”

Olyan, mintha együtt táncolnának, amikor fontosak egymásnak

Azok a kutyák, akik erősen kötődnek egymáshoz, egyfajta táncot lejtenek játék közben. Azt is megfigyelhetjük, hogy a mozdulataik akár párhuzamosak, összehangoltak, mint egy romantikus keringőben. A szakértő ugyanakkor hozzátette, ez a viselkedés fakadhat a fajfenntartás ösztönéből, a dominancia eldöntéséből, vagy akár a játék izgalmából is.
„Arra a kutatók nem tudnak választ adni, hogy a kutyák ugyanúgy érzik-e a szeretetet, mint mi emberek, de a megbecsülés és a tisztelet hasonlóképpen megjelenik, mint nálunk. Hogy ez szerelem, vagy csak egy oxitocin-robbanás, nem lehet tudni, de talán nem is fontos, ha úgy néz ránk, mintha mi lennénk a világ közepe.

 

 

első látásra szerelem kutyabarát oxitocin

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink