hirdetés

Ezekből a jelekből tudhatod, hogy a kutyád szomorú

Szénási Szimonetta

2023. augusztus 18 - Képek: Getty Images Hungary

Minden gazda számára fontos, hogy kedvence boldog legyen. De mik azok a jelek, amikből felismerheted, ha baj van? Soroljuk!

hirdetés

Először is oszlassunk el egy tévhitet: a kutyák nem sírnak. Bár valóban szívszorítóak azok a képek, amin egy könnyes szemű jószág látható, valójában más áll a jelenség mögött. Többnyire valamilyen szembetegség vagy allergia, de az is lehet, hogy valami belement az állat szemébe. Így ha ezt tapasztalod kedvenceden, vidd mihamarabb orvoshoz! Most pedig vegyük sorra, milyen jelekből ismerheted fel, ha a kutya szomorú!

A megváltozott viselkedéstől a furcsa szokások megjelenéséig

Ha négylábú barátodat valami bántja, azt sokféleképpen adhatja a tudtodra. Ezek a jelzések az alábbiak:

Mitől lehet szomorú egy kutya?

Ha a felsorolt tüneteket tapasztalod, érdemes átgondolnod, mi válthatja ki azokat az ebnél. A kutyákat sok minden kibillentheti a lelki egyensúlyukból: egy költözés, a napirend megváltozása, egy új családtag vagy kedvenc érkezése, esetleg távozása. Ugyanígy hatással van rá a te lelkiállapotod is. Ha a gazdi nyugtalan, feszült, ideges vagy szomorú, azt szerető társa érzi, és gyakran rá is átragad.

A szeparációs szorongás nevű, igen gyakori probléma is kiválthatja a tüneteket. Ilyenkor a kutya retteg. amint a gazdája elmegy otthonról, sőt néha már az is elég, ha kikerül a látóteréből. Erről bővebben EBBEN a cikkünkben írtunk.

A rombolás többnyire azt jelzi, valami nincs rendben.

Mit tehetsz, hogy felvidítsd az ebet?

Ha sikerült rájönnöd, mi bántja kedvencedet, és az orvosolható otthoni körülmények között is, az az egyszerűbb eset. Ha az új munkahelyed miatt felborult mindennapi ritmus miatt szomorú a kutya, akkor próbáld valamiképpen azt a régihez igazítani. Vagy egyszerűen foglalkozz vele és szeretgesd többet, hogy így kárpótold.

Amennyiben nem jársz sikerrel, vagy a probléma mélyebben gyökeredzik, akkor ajánljuk, hogy vedd igénybe szakember segítségét. Az állatorvosotok is sokat tud segíteni, ahogy egy tréner vagy egy kutyapszichológus is jó tanácsokkal szolgálhat, hogy kutyád újra a régi legyen.

állatorvos kutyapszichológus szeparációs szorongás szomorú a kutya szomorúság

Kapcsolódó cikkek

További cikkeink